Podle Neunera je to v neposlední řadě důsledek rychlostní silnice S10. „Naše porodnice měla vždycky dobré jméno, ale se S10 odpadla ,dopravní bariéra´. Silnice enormně rozšířila naši spádovou oblast, zejména v poslední době, kdy vzhledem k situaci na vjezdu do Lince je třeba počítat se zdrženími. Proto nastávající rodiče například z regionů s vysokou porodností jako Unterweitersdorf, Pregarten, Hagenberg nebo Wartberg více jezdí k nám do Freistadtu.“ Podle něho roste důvěra v jejich zařízení i v sousedních okresech Urfahr-venkov a Perg.

Freistadtská porodnice prošla kompletní obnovou v roce 2015, která stála 950 000 eur.

Vrazi bez nároku na zapomenutí

Vrazi bavorského herce Waltera Sedlmayra nemají právo na to, aby jejich jména byla začerněna v online archivech starých tiskových textů, rozhodl ve čtvrtek 28. června Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Muži byli odsouzeni v květnu 1993 a v letech 2007 a 2008 propuštěni z vězení.

Stížnost odsouzených se týkala rozhodnutí německého Nejvyššího soudu, který odmítl žalobu dotyčných na tři média – Spiegel, Deutschlandradio a "Mannheimer Morgen". Na jejich webových stránkách mohou uživatelé sítě vidět články, v nichž jsou uvedena jména vrahů nebo jejich fotografie. Stěžovatelé v tom vidí porušení jejich lidských práv na ctění privátního života.

Soud ale řekl, že svoboda tisku dovoluje novinářům, aby sami rozhodovali, jaké detaily uveřejní, navíc když vražda Sedlmayra vyvolala velký veřejný zájem. Podmínkou je, že média neporuší etické normy. Pochybnosti o pravdivosti zveřejněných textů nejsou. Navíc jsou veřejnosti přístupné jen omezeně, jedna část je kryta tzv. paywallem, tedy zpoplatněním nebo omezením počtu uživatelů, a část byla vyhrazena jen abonentům. Stěžovatelé sami média o zpravodajství v jejich věci požádali.

Pokud by jim soud ve Štrasburku vyhověl, mohlo by to mít závažné důsledky. Média by musela své online-archivy projít a v podobných případech jména anonymizovat, řekl k problému profesor mediálního práva Univerzity v Kolíně Karl-Nikolaus Peifer. Podle něho by to byl „neslýchaný úder proti fungování tisku“.

Když basa zdraží televizi

Muž odpykávající si ve vězení ve Straubingu doživotní trest si postěžoval u německého ústavního soudu na to, že mu správa věznice zdražila užívání vlastního televizoru v cele na dvojnásobek, na tři eura měsíčně, píše PNP. Odůvodnila to pořízením zařízení pro příjem satelitního signálu a zvýšenou spotřebou energie a nákladů na provoz. Stěžovatel brojil proti tomu, že si správa jednorázovou investici vložila do provozních nákladů a předepsanými paušály za službu, kterou má poskytovat zdarma, se obohacuje.

Ústavní soud mu vyhověl a vrátil věc okresnímu soudu v Řeznu k novému projednání. Stížnostní instance uvedla, že vězni se mohou na nákladech za rádio a televizi podílet i paušály, ty ale nesmějí překročit skutečné náklady. Ve Straubingu nedoložili své tvrzení, že příjmy ze zvýšených paušálů jsou nižší než náklady skutečného denního provozu. Obecné soudy porušily povinnost účinného prověření předkládaných údajů, uzavřel ústavní soud.

Registrační pokladny hlídají

Zatím co v roce 2016 bylo v Rakousku potrestáno jen 38 přestupků proti povinnosti registračních pokladen, loni jich bylo 1284, napsal Volksblatt. Z toho 359 se týkalo manipulace s bezpečnostním zajištěním zařízení. Přestupky byly zjištěny u 2327 podnikatelů Vyšší sankce ale byly uloženy jen málokdy, uvedl list. Jen pěti ze 196 firem, které musely platit pokuty, bylo vyměřeno víc než 2500 eur. Většina, 83, skládala po 500 eurech. Předloni bylo kontrolováno „v terénu“ 29 640 subjektů. Od ledna do dubna 2018 bylo 11 196. U 5467 podnikatelů povinných mít registrační pokladny zaznamenaly finanční úřady v tomto období 1324 přestupků.

Psi stojí různě

Poplatek ze psů se obec od obce výrazně liší, píše PNP. Někde chtějí odradit občany od držení psů bojových plemen a poplatek za ně zvedli na čtyřnásobek - v okrese Pasov například za rotvajlera platí v Aidenbachu majitel ročně 600 eur, v Aldersbachu a v Haarbachu 500. Ve Windorfu nevybírají jako v jediné obci okresu za žádného psa nic – podle Romana Hofbauera, který je na radnici odpovědný za výběr dávek, proto, že náklady na zjišťování a kontrolu by byly příliš vysoké. V Tettenweisu a Beutelsbachu požadují za prvního psa 15 eur, v Tittlingu a Büchlbergu 40 eur, atd.

Herec bude čestným komisařem

Bude čestným komisařem.Zdroj: Deník/repro

Televizní vyšetřovatel Jan-Gregor Kremp (55), hlavní představitel kriminálního seriálu ZDF známého i u nás jako „Starej“ (Der Alte), má být jmenován čestným komisařem bavorské policie. Jako filmový hlavní komisař Richard Voss už „řeší“ zapeklité případy od roku 2012. Tyto čestné tituly jsou v Bavorsku propůjčovány od roku 1957 osobnostem, „které svým angažmá podporují dobré jméno bavorské policie u veřejnosti“. Ke jmenování má dojít začátkem července při natáčení seriálu ve studiích Bavaria v Grünwaldu u Mnichova.