Bylo to trefné, protože za budovou už byl jen les – a pak hranice s Českem, píše PNP a dodává: „Dnes jsou dny už dlouho prázdného hotelu možná sečteny." Obecní rada Lindbergu totiž na sezení v tomto týdnu posoudila žádost nového majitele této nemovitosti z Breitenbergu, který by chtěl budovu nechat strhnout a na jejím místě postavit tři rodinné apartmány včetně garáží a automobilových stanovišť. Na sousedním pozemku, který rovněž získal, má vyrůst malý obytný dům s vedlejší stavbou. „Obecní rada se záměrem souhlasí, teď se jím musí zabývat úřad okresního hejtmana," uvádí PNP.

Odstřelí čtyřiceti vyder

Dolnorakouská vláda povolila po stížnostech rybářů pro letošek odstřel čtyřiceti vyder. Proti tomu protestují ochránci zvířat – vláda podle nich jedná „hrubě protiunijně", tento druh je celoevropsky chráněn, informují OÖN. „Zdrženlivějšími opatřeními jako oplocením rybníků se podle nich dá problém stejně dobře zvládnout," uvádí list.
„Také v Horních Rakousích by mělo být v budoucnu ,odstranění´ vyder možné, a to na vodách, kde jimi způsobené škody na stavu ryb přesáhnou padesát procent," požaduje zemský mistr rybolovu Siegfried Pilgerstorfer. Předpokladem by podle něho nicméně bylo, „že pro vydry jako pro každou jinou lovnou zvěř by byly zavedeny doby hájení". Rozhodnutí bude na příslušném zemském radovi Maxi Hiegelsbergerovi.

U dómu zazpívá „Tygr"

Prvního srpna bude Náměstí dómu v Linci „loveckým revírem Tygra", píší OÖN. Tento deník totiž organizuje na tento termín vystoupení 76leté hudební legendy Sira Toma Jonese, přezdívaného Tygr, velkého zpěváka narozeného 7. dubna 1940 jako Thomas Jones Woodward ve Walesu. List připomíná některé jeho velké hity - "What's New Pussycat?", "Delilah", "It's Not Unusual", "I'll Never Fall In Love Again". Vstupenky se v Linci začínají prodávat už tuto sobotu.

Ujíždějí od nehod

Počet dopravních nehod, od nichž viníci ujedou, v Bavorsku i v některých dalších spolkových zemích neustále stoupá, uvádí PNP. V roce 2006 bylo ohlášeno 64 000 takových případů, v roce 2015 už více než 74 000. Podle mluvčího ministerstva vnitra ale i když absolutní čísla rostou, podíl „ujížděčů" na všech nehodách v Bavorsku zůstává konstantní – kolem 19 procent. Dalším pozitivem je, že počet ujetí od nehod se zraněními poklesl naposledy ze 4000 na 3400. Asi 95 procent nehod, od nichž se pachatelé přestupků „ztratili", způsobilo jen věcné škody – k mnoha z nich došlo například na parkovištích, kde to postižení odnesli škrábanci a oděrky laku. Růst absolutních čísel ministerstvo přisuzuje rostoucímu počtu vozidel, který vede k více konfliktním situacím. Negativně se promítá také trend ke stále větším vozidlům.

Startuje trpasličí dráha

Ve středu 1. března odstartuje jedna z největších lineckých atrakcí, „Grottenbahn", jeskynní železnice na Pöstlingberg, svou jubilejní 111. sezonu. Má několik novinek, například automat výběru minutových pohádek apod. Pestrou dlouhou minulost připomíná informační tabule u vchodu.