(z Chodska, první sloka)
Na rozloučení, mý potěšení, postavím pod okny máj, haby věděli falešný lidi, že jsem já chodíval k vám.

Buď se nechá zelený vršek, nebo se na špičku přiváže zelená břízka. Pod ni patří věnec s pentlemi, fábory, šátky a dalšími ozdobami, na Moravě také klobáskami. Přes noc se má máj hlídat, aby ji chasa ze sousední vsi nepodřízla. To se považuje za velkou potupu. Máj se považuje za symbol jara, lásky a plodnosti.

Jinou verzí stavění májky býval zvyk chlapců umístit rozkvetlý štíhlý stromek pod okna své vyvolené a dát tak najevo, že je zadaná. Jinde májku u domu „zasadil“ otec dívky, která dosáhla 15 let. Hlava rodiny tak dávala „světu“ vědět, že v chalupě brzy bude dívka na vdávání. 

Český Krumlov pivovarská zahrada

V pondělí od 14 do 22 hod. Čarodějnické odpoledne se zdobením a stavěním máje si mohou užít děti i dospělí. Chybět nebudou zapálení vatry a pálení čarodějnice. „Milovníky dobrého jídla čeká gastronomická novinka speciality z udírny,“ řekl za organizátory Jan Vozábal. „K ochutnání bude originální krumlovské pivo včetně pivních speciálů, míchané a další nápoje.“ Překvapení si přichystalo i Museum Fotoateliér Seidel. V pivovarských zahradách si můžete pořídit májovou upomínku z Českého Krumlova v podobě originální dobové fotografie. 

Chroboly u Prachatic

V pondělí od 18 hod. Stavění máje společnými silami organizují obec, sbor dobrovolných hasičů a mateřská škola. Po postavení máje uprostřed obce se sejdou děti i dospělí na lampionový průvod. „Účastníci mají sraz na zastávce českých drah v Chrobolech v půl osmé večer a odtud projdou obcí k postavené májce,“ řekla Michaela Karvánková, členka SDH Chroboly. Následovat bude v půl desáté večer ohňostroj. Samozřejmostí je opékání vuřtů a vítáni jsou všichni nadšenci v kostýmech čarodějnic.

Soběslavský hrad z Jirsíkovy ulice

V pondělí od 15.00. Soběslavská chasa mladá zve na stavění máje. Májku chasa postaví tentokrát na hradním nádvoří kvůli rekonstrukci náměstí Republiky. Večer zahraje k tanci a poslechu skupina Grand Duo. Po celou dobu trvání akce bude k dispozici občerstvení. Program potrvá do půlnoci. 

Mačkov u Blatné

V pondělí od 17 hod. Děti a hasiči nazdobenou májku připravili už v neděli. Stavění májky začne v pondělí v 17 hod., o dvě hodiny později se zapálí oheň. Občerstvení bude zajištěno. 

Třeboň, Masarykovo nám.

V pondělí od 16.00 hodin. Tradiční májky na třeboňském Masarykově náměstí připravuje sdružení baráčnická obec Vitoraz. Program zahájí v 16 hodin zdobení stromu a vystoupení malých zpěváčků z 3. mateřské školy Jeronýmova, po půl páté by mělo dojít na samotné stavění májky. Pod májkou zatančí baráčničtí sousedé a tetičky Staročeskou besedu. 

Semice, hostinec U Báby Lišků

V pondělí od 16 hodin. Tradiční stavění máje se chystá na poslední dubnové pondělí v Semicích v hostinci U Báby Lišků. V 16 hodin se začne zdobit a následně stavět májka. Od 17 hodin přijde na řadu hlavní program, během kterého vystoupí Folklorní soubor Písečan, ale také dětské soubory Písečánek či Parkánek. V 19.30 hodin zahraje kapela Kvintet a o hodinu později se budou pálit čarodějnice. 

Lomnice n. Luž., Farská louka

V pondělí od 16 hodin na Farské louce v Lomnici nad Lužnicí stavění májky, čarodějnický rej, čarodějnická škola, čarodějnická zábava se skupinou Klaret Strážský výběr.