Vzhled přestupního terminálu ozvláštnil umělec Daniel Kyncl. Na zdi vytvořil dílo se symboly města a dominantním textem Buďte Veselí.Zdroj: archiv městaJak uvedl starosta Vít Rada, projekt za 30 milionů korun nabízí kromě autobusových zastávek také nová parkovací místa, čekárnu s toaletami či místnost s automaty na občerstvení. "Slavnostní otevření přestupního terminálu město Veselí nad Lužnicí zatím nechystá. Neumožňují to aktuální opatření kvůli koronaviru," vysvětlil s tím, že zkušební provoz potrvá řádově týden nebo dva. "Hygiena změří například hluk a každodenní provoz prokáže funkčnost stavby, potom bude stavba moci být oficiálně zkolaudována," zmínil.

SLAVNOST OŽELÍ

Slavnostní zahájení pro veřejnost odložili na neurčito, podle Víta Rady se ve středu start zkušebního provozu musí obejít bez slavnostního přestřižení pásky. „Po ukončení nouzového stavu bychom určitě chtěli pozvat všechny osoby, které se podílely na přípravě, realizaci stavby a v neposlední řadě také na získání dotace a terminál slavnostně otevřít,“ uvedl veselský starosta.

Přestupní terminál reflektuje stávající provozní vazby a doplňuje podzemní propojení železničního koridoru s příjezdovým prostorem pro autobusy o kryté nástupiště, čekárnu, veřejné wc a bistro.
Přestupní terminál ve Veselí se už rýsuje

Přestupní terminál propojí autobusové nádraží s vlakovým a cestujícím nabídne především výrazné rozšíření parkovacích míst, kterých bylo na nádraží nedostatek. Nyní přibylo 52 míst a dokonce také prostor k zastavení typu K+R (pozn. red. místa pro krátkodobé stání). „Parkování bude zdarma,“ doplnil Vít Rada.

POSLOUŽÍ PODCHOD

Dopravní terminál tvoří čtyři autobusové zastávky včetně zázemí v podobě čekárny, místnosti s automaty na občerstvení a toaletami. Samozřejmostí jsou informační panely, které cestujícím nabídnou informace o příjezdech a odjezdech autobusů i vlaků. Přesouvat se mezi jednotlivými dopravními prostředky budou moci pohodlně podchodem.

VIZUALIZACE. Přestupní terminál přinese cestujícím nové sociály, čtyři krytá autobusová stání a parkoviště.
Terminál vyjde na 30 milionů

SYMBOLIKA I MOTTO

Vzhled přestupního terminálu ozvláštnil umělec Daniel Kyncl. Na zdi vytvořil dílo se symboly města a dominantním textem Buďte Veselí. „Věříme, že právě takový pocit budou mít občané i návštěvníci našeho města,“ uzavřel Vít Rada.

Stavba přestupního terminálu byla zahájena v létě 2019. Celkový rozpočet se vyšplhal na 30 milionů korun. Městu se podařilo získat dotaci Evropské unie, konkrétně z Integrovaného regionálního programu ve výši zhruba 21 milionů korun.