Helena a Valerij mají totiž vlastních dětí sedm.

„Nejmladšímu přišla v tomto týdnu pošta ze zámku Bellevue,“ uvedl list. „Jak je v Německu obvyklé, spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier převzal symbolicky ,kmotrovství´ sedmé ratolesti. Desetiměsíční chlapeček se jmenuje Iwan a starosta Johann Krichenbauer mu v zastoupení hlavy státu předal patronátní diplom a šek na 500 eur.“

List pokračuje citací rodičů, že Iwan je ztělesněním klidu, což prý není žádný zázrak – při šesti sourozencích na malém prostoru je už na něco zvyklý. Trpělivost potřebují i rodiče, vlastní 87 metrů čtverečních domu, který obývají s prarodiči dětí. Nejstarší Andreas (15) se už k babičce a dědovi přestěhoval. V jednom dětském pokoji přebývají Maria (4) a Ella (6), ve druhém Pavel (8), Ilja (11) a Pjotr (2). Iwan je s rodiči v ložnici.

Na snímku jsou zleva Pjotr, Andreas, Ilja, Maria, Pavel a Ella.

Fair a eko

Organizátorka výstavy Schusterová.Zdroj: Deník/repro

Více než 180 podnikatelů nabízí ode dneška do neděle v lineckém centru Tabačka „férově zobchodované a ekologicky zhotovené“ produkty, napsaly OÖN. Paleta sahá od oděvů přes nádobí, potraviny, kuchyňské doplňky ke fairphonům. Program doplňují přednášky na téma udržitelného rozvoje. Výstava má 11. ročník, organizátoři očekávají kolem 15 000 návštěvníků. Na snímku je organizátorka výstavy Viktoria Schusterová.

Ona a ona, manželé

V pátek uzavřel v Rakousku první pár stejného pohlaví sňatek, uvedly OÖN. Jde o dvojici, která společně s právním výborem Lambda nechala „padnout“ u ústavního soudu zákaz uzavírání manželství mezi homosexuály a lesbičkami, vysvětluje list. Svatbu partnerky uzavřely v kruhu rodin a přátel ve Vídni.

Ženy žijí několik let v registrovaném partnerství a mají společného syna. Ten ale dosud musel mít statut nemanželského, protože Rakousko – jako jediná země na světě – páry stejného pohlaví sice co do rodičovství a zakládání rodin právně plně zrovnoprávnilo, ale neumožnilo jim se vzít. Spolu s dalšími čtyřmi podobnými rodinami se rodiče tohoto dítěte obrátili se stížností na ústavní soud a ten s účinností od 1. ledna 2019 otevřel manželství pro páry stejného pohlaví a naopak registrovaná partnerství pro heterosexuály.

Nová vládní koalice ÖVP a FPÖ odpor proti této normě vzdala a rozhodnutí soudu akceptovala. Již letos se může vzít oněch pět párů, které si u ústavního soudu úspěšně stěžovaly, a Vídeňačky to už uskutečnily. Rakousko je tak 16. zemí v Evropě a 26. na světě, které uznaly sňatky lidí stejného pohlaví za základní lidské právo, zdůraznila Lambda.

Bezejmenné zvonky?

Bytové družstvo Wiener Wohnen oznámilo, že vymění do konce roku jmenovky zvonků u všech 2000 domů družstva, tedy celkem na 220 000 jmen, a nahradí je čísly, napsaly OÖN. Ochránci dat k tomu vyzvali i privátní pronajímatele. Také v Horních Rakousích zvažují stejný krok družstva Lawog a GWG.

Rozhodnutí předcházela stížnost jednoho z nájemníků proti uvedení jeho jména na štítku. Družstvo se obrátilo o radu na magistrát a ten dospěl k závěru, že spojení příjmení a čísla dveří odporuje zákonu o ochraně dat. Výměna tabulek prý nebude stát nic, protože k ní dojde při rutinních výjezdech řemeslníků k domům. Kdo bude chtít být na zvonku označen, bude prý muset jméno sám připevnit nebo vepsat.

Opatření „Wiener Wohnen“ dostalo také hornorakouské družstevníky pod tlak, uvádějí OÖN. „Původně jsme si mysleli, že výměna označení zvonků už jde moc daleko,“ řekl Nikolaus Prammer, šéf zemského představenstva Lawog. Protože ale Vídeň téma „vyšroubovala“ do výšky, musejí takové kroky přezkoumat i v Horních Rakousích – už třeba z hlediska možných problémů při doručování pošty. Uznal ale, že stížnosti nájemníků k úřadům ochrany dat při nevyhovění jejich „anonymizaci“ nelze vyloučit.

Spolek ochránců dat Arge Daten říká, že tato povinnost anonymity není nic nového, platí už od roku 1980. Správa bytových družstev prý jen „zostřila“ možnosti sankcí za nedodržení.

Zabavili mu pumu

Kořist na snímku celního úřadu.Zdroj: Deník/repro PNP

Kůži pumy včetně hlavy našli celníci v Garchingu-Hochbrücku u Mnichova v balíkové zásilce. Jeden Mnichovan si ji nechal poslat k dekoraci z USA a „přehlédl“, že je to nedovolené, protože toto zvíře je podle Washingtonské úmluvy o ochraně druhů chráněné. Protože neměl dokumenty o povolení, „trofej“ mu zabavili.