Objevily nedostatky ve stravování, ubytování, zdravotní dokumentaci či zdravotním zabezpečení akce. Provozovatelé je ale zpravidla okamžitě napravili. Celkem se na 252 táborech rekreovalo 36 692 dětí.

Aby si děti odvezly z letního tábora jen hezké zážitky, měli by rodiče předem prověřit, v jakých podmínkách budou volný čas trávit. Podle hygieniků je nejdůležitější především zásobování tábora dostatečným množstvím pitné vody.

Jak vysvětluje Marie Nosková, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje, přísné požadavky musí splňovat nejen voda určená k pití, ale třeba i ta, která se používá k vaření, mytí nádobí, pracovních ploch v kuchyni, čištění zubů, hygieně například personálu kuchyně, ale i k provozu ošetřovny a izolace. Pokud zdroj takové vody v táboře chybí, může ji pořadatel za jasně daných podmínek donášet či dovážet.

Ten také zodpovídá za to, že budou mít děti celý den k dispozici nápoje. „Uchovávají se v krytých nádobách s výpustným kohoutem nebo se rozlévají přímo z originálních balení. Nápoje musí být připravovány pouze z vody pitné. K hygieně kromě čištění zubů lze používat vodu vyhovující hygienickým požadavkům na kvalitu vody ke koupání v přírodě,“ doplňuje Marie Nosková.

Radí také prověřit si vedoucí, případně se zeptat na zkušenosti ostatních rodičů, přibalit ratolestem jejich léky, pokud nějaké užívají a probrat zdravotní omezení a rizika se vedoucím a zdravotníkem. Od věci není ani seznámit se s podmínkami ubytování, stravování a osobní hygieny dětí. „Je jasné, že to není jako doma, ale nikdy jsme zatím nezaznamenali žádné problémy, pro děti je to naopak určité dobrodružství,“ komentuje podmínky táborů Jan Smolík, jenž o víkendu dceru a syna vezl na už třetí obdobnou akci v jejich životě.