Na jedné straně kulturní happening, na druhé zneužití veřejné budovy a uprostřed červeno-modro-žlutá tibetská vlajka. Komunista Ladislav Šedivý se opřel do kolegy Jakuba Smrčky ze sdružení Jinak! kvůli vlajce Tibetu, která se již v pátek objevila na budově Staré radnice. Sídlí v ní muzeum, jež vede Smrčka. 

Šedivý mluví o zneužití městské budovy, když radní vyvěšení vlajky Tibetu neschválili. „Nevnímám to jako happening, ale jako výsostně politickou záležitost a jako podvod na radu,“ reaguje na počin šéfa muzea. Špinavou hru podsouvá i starostovi Jiřímu Fišerovi z T2020, který je zastáncem veřejné podpory režimem utlačovaného Tibetu. Šedivý je přesvědčen, že se se Smrčkou dohodli.

To Fišer odmítá brát vážně a zcela sdílí Smrčkův postoj. „Doufám, že nežijeme v „báječných létech pod psa“ a také nevím, jak bychom řešili, kdyby si občan pověsil vlajku z okna městského bytu. Tedy také z naší budovy. Proto nesdílím názor, že by došlo ke zneužití Staré radnice,“ reaguje starosta.

Politická přetahovaná o tibetskou vlajku dospěla i do ČSSD, která solidaritě s Tibetem nefandí z obavy reakcí Číny.
„Jedno mi to proto moc není. Čína to sleduje a když sem přestane dodávat svoje zboží, lidé by mohli přijít o práci,“ míní radní Jan Babor.

Mezi zastupiteli se tak kvůli vlajce rozjela čilá emailová korespondence.
Šedivý v ní řediteli muzea napsal, že mu sice nehodlá upírat právo na osobní postoj, nicméně má za to, že ho nemůže projevovat ve veřejných institucích a měl by přehodnotit svůj úmysl. Starostovi Fišerovi pak sdělil, že Jakub Smrčka má „přezíravý postoj k výsledkům rady.“ Radní totiž v případě celostátní akce Vlajky pro Tibet nepřijali žádné usnesení.

Smrčka na to reagoval sdělením, že Husitské muzeum v kulturních záležitostech jedná zcela samostatně, neboť není správním orgánem ani organizační složkou státu či kraje. „Vyvěšení tibetské vlajky je kulturní happening, který nepostrádá politický obsah, což je zcela přirozené a logické a odpovídá to svobodě projevu v demokratické společnosti. Vyjadřujeme tímto vztah k současnosti i minulosti tibetského národa a země,“ odepsal s tím, že ze smlouvy o užívání Staré radnice nevyplývá, že by musel s vlastníkem budovy konzultovat charakter kulturních akcí.

Po hlasování radních starosta Fišer již 22. února oznámil, že když nebude vlajka Tibetu vlát před radnicí, vyvěsí ji ze svého bytu na Žižkově náměstí.