Nejlepší žáci pak vypracovali pro celou třídu řešení, a i z kandidátů propadnutí se rázem stali „jedničkáři“. To bylo samozřejmě nápadné, jak říká ředitelka Ute Wiesmayrová. Případ „školní špionáže“ šetřila dokonce policie. Protože žáci své „kriminální aktivity“ zalitovali, akademie jim „nařídila aktivní pokání“, pokračuje list. Ředitelka navrhla účast hlavních pachatelů na některém sociálním projektu. Volba padla na akci „Steyr uklízí“

Na středu 18. dubna bylo všech 23 školáků vydelegováno, aby společně s azylanty integračního centra Paraplü uklízeli od devíti do dvanácti hodin odpad ve velké oblasti Tabor a vylepšili tak pověst města, i tu svou, uvedl list. Aby věděli, jak na to, absolvovali Selma, Pawel, Michael, Andrea, Melanie a předsedkyně třídy Petra dokonce trénink.

„Záškodnická“ akce jim ostatně nepomohla, opsané práce z ekonomiky, angličtiny a španělštiny byly anulovány a budou opakovány na konci pololetí. Ústní zkoušky pak prý navíc vůbec nedopadly špatně, dodává linecký deník. K projektu „Steyr uklízí“ poznamenává, že v uplynulých deseti letech dobrovolníci nasbírali a vytřídili až 20 tun odpadu. Letos akce potrvá do 20. dubna. Je spojena i s dárcovskou sbírkou – za každý shromáděný kilogram půjde dětskému ochrannému centru Wigwam jedno euro.

Graz pod vodou

Podchodem cesta nevedla…Zdroj: Deník/repro

Pro našince na suchu nečekaná zpráva – v pondělí večer měli ve Štýrském Hradci potopu. Přízemí nákupního centra Citypark zaplavila voda z ulice do výšky 30 centimetrů, hasiči zachraňovali lidi z aut uvíznutých zejména v podjezdech, kudy neprojely ani tramvaje, propadla se střecha vícebytového domu, v kině UCI „pršelo“ skrze strop, ke zpožděním došlo na letišti, spoje z Berlína, Curychu a Istanbulu byly odkláněny na Vídeň, dalši linky odpadly, píší OÖN. .Meteorolog Hannes Rieder mluví o dubnovém rekordu během tří hodin: při průtrži spadlo v městském okrsku Straßgang 85 milimetrů a v centru, kde není měřicí stanice, to mohlo být i deset centimetrů

V Ženevě raději nespat!

Nejdražší hotelové ubytování v Evropě je podle zjištění poradenské společnosti PwC nadále v Ženevě, informuje Volksblatt. Loni tam měl stát pokoj průměrně 242,90 eura. Druhá byla Paříž 231,30, následovaly Curych 203,90, Londýn, Řím a Amsterdam. V Německu byl nejdražší Frankfurt se 122,10 eura, v Berlíně stál pokoj průměrně 95,70 eura. Vídeň se v tabulce neobjevila, píše linecký list.

Co s církevními „azyly“?

Dva duchovní z Altöttingu jsou od března vyšetřováni pro podezření z možné pomoci k nedovolenému pobytu (náš web informoval). Bavorský ministr spravedlnosti Winfried Bausback se ke konkrétnímu případu nevyjádřil, ale obhajuje postup státního zastupitelství v Traunsteinu jako obecně zásadní ve věcech tzv. „církevních azylů“. Pokud uchazečům o azyl, kterým cizinecký úřad nebo soud nařídí odjezd ze země, církev poskytne ochranu, musejí zastupitelství z úřední povinnosti zahájit zmíněné řízení. Ministr doplňuje, že v téměř všech dosud známých případech bylo zastaveno pro malé zavinění. Jen jednou byl kněz odsouzen k peněžitému trestu.

Pojízdná prodejna je zpátky

Jak za starých časů…Zdroj: Deník/repro PNP

Od pondělka zásobuje také dvě místní části Deggendorfu potravinami a věcmi denní potřeby jednou týdně „Peterhäuslův pojízdný supermarket“ Josefa Bauera z Waldkirchenu. Rozváží takto zboží už 36 let, píše PNP. Mercedes Sprinter pojme odhadem na 500 artiklů – v chladničce má mléčné produkty, sýry a uzeniny, v poličkách sušenky, čokoládu, bonbony. Firma dodává čerstvé ovoce a zeleninu, pečivo, čisticí a hygienické prostředky… Na snímku jsou řidič Lothar Heindl a pracovník péče o klienty Michael Schweiger. Podle listu byl s prvním prodejním dnem v novém místě navýsost spokojen. Na místě se vytvořila malá fronta ještě předtím, než přijeli. Občany o prodeji Schweiger informoval předem ne nějakými letáky do schránek, ale zazvoněním u domovních dveří, protože ze zkušeností ví, že osobní kontakt je nejlepší…

Nedotujte ekoproud!

Jednota bavorského hospodářství, sdružující zaměstnavatele (VBW), požaduje ukončení dosavadního podporování alternativní výroby elektrické energie, píše PNP. Zákon o obnovitelných zdrojích by měl být zrušen a ochrana klimatu řešena jen v rámci mezinárodních dohod, ne jednotlivými národními kroky, řekl prezident VBW Alfred Gaffal. Dnešní energetická politika je podle něho katastrofou. „Potřebujeme víc odvahy, také v oblastech práce a sociálních věcí, digitalizace, dopravy a odborných sil,“ uvedl v zemském sněmu. Za nezbytné má také „řízené a na trh práce orientované“ přistěhovalectví.