Svaz v propozicích píše o akci, „kterou každý pravý fanda motocyklů musí navštívit nejméně jedenkrát za život“, uvádí pasovský list. Ve středu 31. ledna postavilo na místě stany už 200 až 300 účastníků, mezi nimi třeba „recidivista“ Christian Stocker z okresu Aichach, který je tu podvacáté. „Jen trošku větší zima by mohla být, a ležet trochu víc sněhu,“ cituje ho PNP. Prognózy na víkend také ochlazení slibují. Aktéry i příznivce čeká bohatý program, organizátoři ocení mimo jiné účastníky z nejvzdálenějších míst, nejhezčí vlastní stavby samohybů, nejstarší a nejmladší motorkáře atd.

Nejoblíbenější Anna a Jakob

V Linci se loni narodilo 5603 dětí (2870 chlapců, 2733 děvčat). Nejoblíbenějšími křestními jmény byli pro kluky Jakob (66krát), David 59, Maximilian 57, Jonas 57, Alexander 54 a Paul 53, pro holčičky Anna 64, Laura 59, Lena 31, Emma 47, Marie 46 a Lara 39.

Lepší péče o seniory

V oblasti pečovatelství nabízel Linec v roce 1990 ve dvou městských domovech pro seniory 320 lůžek, letos je v deseti komunálních zařízeních opatrováno nepřetržitě 1190 lidí, uvádí zpravodaj magistrátu. Počet zaměstnanců se za 28 let téměř zešestinásobil - za 153 na 856. Diplomovaného personálu je dnes pětkrát víc.

Když zaútočil kohout…

Při dohlížecích pracích na stavbě silnice napadl v červenci 2013 v obci v hornobavorském okrese Ebersberg políra kohout, který vyběhl ze sousední nemovitosti, kroužil s kokrháním a divokým máváním křídel kolem něho a pak se na něho vrhl. Muž při úkroku nazad klopýtl o hranu chodníku a zlomil si obratel. V tísni a s velkou námahou se mu prý podařilo uchýlit se před ptákem do domu sousedů. Zažaloval pak majitele agresivního kokrháče o náhradu škody ve výši 30 000 eur. Okresní soud přiznal poškozenému 10 000 eur bolestného a náhrady škody, a zároveň rozhodl, že mu žalovaní musí nahradit i veškeré následné hmotné a nehmotné škody z napadení. Žalobci to bylo málo a odvolal se.

Ve středu líčil před Vrchním zemským soudem v Mnichově přetrvávající následky – stále ještě je ve fyzioterapeutickém ošetřování, dlouhé sedění mu dělá problémy, je pro něho obtížné zdvihnout těžší břemena, například bednu piva. Pracovní úvazek si zkrátil o čtyři hodiny týdně, vedlejší zaměstnání domovníka v kostele může vykonávat jen v omezeném rozsahu.

Před odvolací instancí žalovaní připustili, že slepice a kohout po jejich pozemku běhají volně, jak je v místě obvyklé, ale nebylo prý doloženo, že pád a zranění poškozeného zavinil zrovna jejich kohout – příčinou mohlo být mnoho jiných okolností. Nakonec strany uzavřely dohodu o narovnání částkou 37 500 eur, zahrnující 10 000 eur bolestného a 27 500 eur náhrady škody.

Pijí méně piva

V Německu loni výrazně poklesl odbyt piva – doma o 2,5 procenta, ve vývozu o 3,1 procenta, celkem na 93,5 milionu hektolitrů, nejméně od sjednocení Německa, zaznamenala PNP z výsledků spolkového statistického úřadu. Proti roku 1993 je to dokonce o 17 procent méně.

Svaz pivovarů (DBB) to přičítá mimo jiné špatnému počasí ve druhé polovině roku, které omezilo provoz předzahrádek. Dalším důvodem je, že obyvatelstvo stárne a senioři pijí méně. Mladí pak tendenčně od alkoholu upouštějí. Nadějí branže pro letošek je zvýšený zájem o silná piva, stoupající poptávka po nealkoholických pivech (ta nejsou zahrnuta ve statistice, ale podle výrobců už mají na trhu přes šest procent) – a mistrovství světa ve fotbalu…

Syrští hokynáři za humny

U sousedů otevřeli Syřané krámky.Zdroj: Deník/repro PNP

Před šesti lety zavřela ve Vilshofenu prodejna Edeka a od té doby centrum a západ městečka marně volali po obchodu s potravinami, píše PNP. Teď se dočkali pomoci z nečekaného kouta – ve stejný den, 15. ledna, nezávisle na sobě otevřeli prodejny dva syrští uprchlíci – matka pěti dětí Hassan Fihaaová (47) ve Vilsvorstadtu a Feras Hamed (31), který s manželkou a třemi dětmi žije v Aldersbachu, na křižovatce u městské věže. Oba obchody mají otevřeno od pondělí do soboty od 9.30 do 19 hodin.

Palestinský Syřan Hamed nazval svůj krám Betlém, „protože tam spolu žijí bez problému křesťané a muslimové,“ jak vysvětlil. Odhaduje, že asi patnáct procent zákazníků jsou Němci, zbytek především Syřané, jako třeba 17letý Momen Alabdulhamid, který mu spontánně pomáhá při tlumočení. Obrat provozovatele stále roste – chtěl by prý v budoucnu prodávat ještě víc německých potravin, ale neví, kde je sehnat. „Se svým talentem pro improvizaci jistě zvládne i tuto překážku,“ poznamenává list.

Stejný talent má i Fihaaová, která neumí skoro ani slovo německy. Když k ní do obchůdku s arabskými potravinami přišla redaktorka pasovského deníku, zavolala rychle známému jako „tlumočníkovi na mobil“, a když se odpoledne objevovala jedna německá zákaznice za druhou, pomohla si rukama a překladatelskou aplikací v appu…

Na snímku prodává Feras Hamed zboží klientce Siham Omarové.

„Nejdusivější“ je Mnichov

Mnichov vystřídal Stuttgart na čele měst nejvíc zatížených oxidem dusičitým v Německu, píše PNP. Přes lehký meziroční pokles ho tu bylo loni naměřeno průměrně 78 mikrogramů na krychlový metr vzduchu. Přípustná hranice chránící zdraví je 40 mikrogramů. Mnichov následovaly Stuttgart 73 a Köln 62 mikrogramů, limitní normu znečistění vzduchu překročilo ještě asi 70 měst (předloni 90).

Konopí jen beze zbraně?

Kdo konzumuje konopí ze zdravotních důvodů, nesmí držet zbraň. Vyplývá to z rozsudku Bavorského Nejvyššího správního soudu ve věci myslivce z okresu Miesbach, který nechtěl akceptovat odnětí zbrojního průkazu a loveckého lístku okresním úřadem. Důvodem bylo, že denně několikrát inhaluje přípravek z květů konopí. Správní soud v Mnichově myslivcovu žalobu zamítl a odvolací instance rozhodnutí potvrdila. Je stejného názoru, že ani při lékařsky odůvodněném pravidelném konzumu konopí není zaručeno spolehlivé zacházení se zbraní a municí. Nejsou žádné dostatečné vědecké poznatky o tom, že by se lišily drogové účinky „lékařsky doporučeného“ konzumu od zneužívání konopí, řekl soud.

PNP dodávají, že loni v březnu spolková vláda umožnila poskytování konopí na recept jako tišící prostředek určitým pacientům.

Zapomněli chtít příplatek

Zvýšení ceny jízdy taxíkem v Pasově ze 1,60 na 1,80 eura za kilometr k 1, dubnu, jak žádalo družstvo taxikářů, nebyl pro správní výbor městské rady problémem, schválil návrh jednomyslně. „Sporným bodem ale bylo zavedení nočního příplatku, kterého se samotné taxikářské družstvo ani nedomáhalo,“ píše PNP. „Což ovšem neznamená, že by jej řidiči nechtěli, a někteří se jej dožadují dokonce vehementně, zejména ti, kteří v noci skutečně jezdí. Při členské schůzi družstva byla většina pro žádost k radě města o schválení příplatku dvou eur za noční jízdu mezi 22. a 6. hodinou, ale s tím, že podnět má být podán až v září. Noční řidiči jsou z tohoto rozhodnutí kolegů nešťastní…“

Radní za Zelené Stephan Bauer navrhl zavést tento příplatek už teď, i když o něj družstvo taxikářů vůbec nepožádalo, ale výbor to zamítl poměrem hlasů 5:6, uzavírá list.