„Autodidakt si stanovil přísná základní pravidla a lituje komercializace ve svém světě podnikání,“ uvádí list. „Nikdy si prý nedal za cíl muset v něm zbohatnout. Proto si vyhradil právo svobody poslat pryč lidi, jejichž zakázka nebo motiv se mu nelíbí, pokud jsou mladší osmnácti let, nebo v něm vyvolají dojem, že chtějí ,kerku´ kvůli módě.“

„Jednoho, který na první pohled vůbec,nepasoval´ do punku, nevyhodil – Floriana Silbereisena. On a jeho kolegové Jan Smit a Christoff De Bolle, známí jako mezinárodně úspěšné šlágrové kombo ,Klubbb3´, si od Hankeho nechali zvěčnit logo své skupiny na předloktí a v jeho studiu také natočili klip ke svému songu Das Tatoo,“ uzavírá list.

Vzpomenou osvobození lágru

Osvobození 15 000 vězňů koncentračního tábora Ebensee 3. divizí americké armády 6. května 1945 vzpomene mezinárodní oslava této události v sobotu 5. května od 10.30 hodiny. I letos při ní očekávají řadu zachráněných bývalých zajatců. Pro asi 8500 mužů přišla tehdy pomoc pozdě – zahynuli v tzv. „pracovním lágru Cement“, napsaly OÖN.

Budou vyvážet vzduch v plechovkách?

„Návštěva Hallstattu je pro turisty z Asie povinností,“ píší OÖN. Vbrzku by si z města mohli domů odvážet na památku i zdejší zdravý vzduch - v konzervě.

Přišel na to Linečan Michael Preidt, který tady žije. Asi před půldruhým rokem rozjel projekt „Hallstatt Air“. Postavil vlastní plničku, představil ideu obecní radě a od září čeká na povolení provozu, tedy kompresoru, který má hallstattský vzduch stlačovat do plechovek. Při novém šetření na místě mají být nyní zkoumány hlukové emise. Podnikatele to zlobí – začíná turistická sezóna a on by rád už začal prodávat…

Kromě tohoto zdržování má konkurenci, „Hallstatt Breeze“ Vídeňáka Rainera Gargera. Ten podle rakouské televize už do plechovek „hallstattský vzduch“ natlačil a sonduje trh v Číně. „Přitom náplň nepochází z Hallstattu, ale z Gosau,“ pokračuje list. „Tam je vzduch stlačován do kompresních láhví.a přepravován do Gargerovy výrobny, kde je ovoněn aromatem limby a lučních květin a plněn do osmilitrových a dvanáctilitrových dóz. Tedy pro 80 nebo 120 inhalací.“ Preidta to samozřejmě zlobí, podle něho jde o „nálepkový švindl“. Starostovi Alexanderu Scheutzovi je nepříjemné, že městečko je využíváno k nabídce produktů vytvořených speciálně pro asijský trh. „Mnoho lidí tak chce naším jménem vydělávat peníze,“ říká, ale nemá žádnou možnost jméno obce chránit…

Zatím co Garger podrobnosti o projektu neuvádí, má Preidt prý jasnou představu – plechovku se 4,2 litru stlačeného vzduchu a inhalační masku – prý nebude prodávat pod dvacet eur za kus, uzavírají OÖN.

Opět dražší nemovitosti

Ceny rodinných domů v Rakousku loni opět stouply, povšiml si Volksblatt. Jejich odbyt ale poklesl. Jak uvedl makléřský svaz Remax, typický rodinný dům stál loni v republice 225.819 eur, o 8,4 procenta víc než v roce 2016. Prodej poklesl o 5,6 procenta na 10.952 objektů. Majitelé loni zaknihovali rodinné domy v rekordní hodnotě 2,92 miliardy eur.

Nejdražší domy byly ve Vídni – za 532.831 eur (plus 15 procent). Horní Rakousy byly s cenou 223.174 eur (plus sedm procent) páté.