Jeho přítel a mentor Karlheinz Hauser (50), mimo jiné někdejší šéfkuchař berlínského hotelu Adlon a od roku 2002 šéf a patron Seven Seas v Süllbergu v Hamburku, ho přizval do týmu, se kterým připravoval slavnostní večeři pro zhruba 60 státníků a jejich dvousetčlenný doprovod po koncertu v Labské filharmonii na setkání G20, píše PNP. Jak list uvádí, byla to pro Krompaße příležitost k setkání se se dvěma bývalými „šéfy“ - v Hauserově „chrámu gurmánů“ Seven Seas vařil v letech 2006 až 2008, a v luxusní rezidenci Mar-a-Lago Donalda Trumpa pracoval sedm měsíců jako cukrář v roce 2005.

„Příhodně k přísným bezpečnostním opatřením byl a bude i průběh cateringu na G20 střežen jako státní tajemství,“ pokračuje list. „Proto Krompaß poprosil o porozumění pro to, že se drží toho, co bylo sjednáno – nesmějí pustit na veřejnost žádný detail o čtyřchodové večeři. Tu připravovali ve čtvrtek v Hauserově kuchyni na Süllbergu, v pátek ji převezli nákladním autem do Labské filharmonie, kde jídlo dokončili k servírování v jídelně koncertního domu.“

Jako pěknou odměnu po náročném dnu popsal Krompaß krátké setkání s hosty summitu. „Při odchodu všichni velmi přátelsky poděkovali, i Vladimír Putin a Donald Trump,“ řekl. Americký prezident ho nepoznal, ale to on vzal za normální, však je to už dvanáct let. Nebyl čas ani na pár slov, to by bodyguardi nepřipustili. O to víc ho prý fascinoval Emmanuel Macron působící „neuvěřitelně sympatickým, uvolněným dojmem“.

Kontakt s prominenty zůstane bavorskému šéfkuchaři v paměti daleko méně než atmosféra G20. Nebyli prý nikdy v opravdu vyhraněných situacích, ale nad městem neustále kroužily vrtulníky. Viděli v akci vodní děla a jízda do filharmonie jim místo 20 minut trvala dvě hodiny. Pětkrát je kontrolovali jako na letišti včetně prosvicování všech věcí a nasazení psů, kteří čenichali i ve vakuově balených potravinách a v květinách…

Na fotografii s mocnými v Labské filharmonii je Markus Krompaß vpředu vpravo. Vlevo je německá kancléřka Angela Merkelová, vedle ní Melania a Donald Trumpovi a Vladimír Putin, vpředu uprostřed Emmanuel Macron.

Kdo namaluje hejtmana?

Hornorakouští zemští hejtmani „visí“ v obrazové galerii v Landhausu. Zatím poslední v ní je Josef Ratzenböck, jeho nástupce a čerstvě odstoupivší Josef Pühringer zatím čeká. Autora svého portrétu už ale našel – má ho namalovat Christian Ludwig Attersee (76). „Jsme velkými přáteli, otevíral jsem mnoho jeho výstav,“ řekl Pühringer. Malíř mu „zakázku“ potvrdil, ale o termínech ještě nemluvili, píší OÖN.

Otevřené je tedy datum umístění podobizny, ale i její styl. „Prvních deset hejtmanů má totiž klasické portréty, u jedenáctého Josefa Ratzenbecka si autorka obrazu Johanna Dornová (+1988) ze Schärdingu dovolila průlom do moderny,“ píše list a spekuluje, s čím musí počítat Pühringer. Ten sám se tváří odevzdaně a říká, že nemá žádný strach. Nemá prý smysl hledat k portrétu tradicionalistu jako za starých časů. „Když už je galerie zemských hejtmanů a má v ní být z rozhodnutí vlády pokračováno, pak musí být práce hlavně zadána nějakému uznávanému a váženému umělci země,“ říká.

Rakouští hasiči mistry světa

Rakušané, mistři hasičského útoku.Zdroj: Deník/repro

Hasiči ze St. Martinu v Mühlkreisu vybojovali na mistrovství světa ve Villachu titul a v požárním útoku vytvořili nový světový rekord 28,16 sekundy, píší OÖN. Naši sousedé dominovali i v závodech mládeže, když získali titul, dvakrát stříbro a jednou bronz. Družstvo žen z Mittereggu-Haagenu v okrese Steyr-venkov prohrálo zlato jen o 0,14 bodu s českým týmem.

Max Kastner, vedoucí úspěšné mládeže z Bad Mühllackenu, říká, že Češi, Rusové a Poláci jsou fyzicky extrémně silnými soupeři, ale v celkovém výsledku jsou „o nos“ před nimi Hornorakušané – podle něho díky svým zkušenostem z četných domácích soutěží. „V Horních Rakousích máme každoročně 45 až 50 okresních závodů. Od poloviny května do začátku prázdnin jsou naši mladí každý víkend na nějaké akci,“ říká. Tímto trvalým zápolením získávají technickou převahu, kterou pak uplatní v mezinárodních akcích. Dalším rozhodujícím faktorem pro výsledek je prý pevnost kolektivu, teamwork. „Vyhráváme a prohráváme společně,“ shrnuje Kastner přednosti hornorakouských hasičů.

Má sumce 232 cm a 65 kg

To byl úlovek!Zdroj: Deník/repro PNP

Patrick Wimmer z Aigenu si se třemi přáteli vyjel na ryby do Schaldingu vlevo Dunaje v Pasově. „Nejspíš trochu klimbal, když zvonek na jeho prutu ohlásil v půl třetí v noci záběr,“ píše PNP. „Dlouho nevěděl, co vlastně chytil. Když rybu po asi třiceti minutách vytáhl na břeh, nevěřil svým očím – byl to sumec dlouhý 2,32 metru, 65 kilogramů těžký…“

Kluk zlatokop

Malý Simon s prstenem sousedky.Zdroj: Deník/repro PNP

Pětiletý Simon Eggerstorfer z Oberdiendorfu si chtěl s kamarády v zahradě školky postavit věž. Materiál jim brzy došel a Simon začal vyhrabávat další hlínu ze země pod smrkem. Narazil při tom na něco malého, tvrdého, kulatého, píše PNP. Hned prý poznal, že je to prsten, a že někomu patří. Běžel za učitelkou a hlásil: Našel jsem poklad! „Ten si můžeš vzít domů,“ řekla mu, protože si myslela, že jde o nějakou hračku. Přece jen ale předmět omyli. Zlato za dlouhou dobu zčernalo, ale nápis na vnitřku kroužku byl zřetelně čitelný – 6. 1. 1966 Josef.

Ředitelka Regina Klementová dedukovala, že jde o datum sňatku dnes už starších lidí, kteří žili nebo pracovali v blízkosti školky, a chtěla prsten donést do úřadovny nálezů. Pak to ale zkusila „na náhodu“ a zazvonila u domu o pár set metrů dál. Otevřel jí 79letý Josef Grabmann, kterému oznámila, že u nich byl nalezen poklad, a ukázala mu prsten. Muž se zeptal, jestli je na něm čitelný nápis, a když mu to datum sdělila, zalily se mu oči a už nic neříkal. Slzy se objevily ve tváři také Regině Klementové ještě dřív, než jí starý pán potvrdil, že prsten ztratila jeho manželka Heidi před 37 lety…

„Jak se šperk mohl dostat pod smrk, si Grabmannovi vysvětlují tak, že v 60. letech, oba jako učitelé základní školy, bydleli v oberdiendorfském učitelském domě, hned vedle budovy, kde je dnes školka. O její dnešní zahradu se tehdy starali oni. „Kde dneska roste smrk, byl dřív modřín a u něj byly šňůry na prádlo,“ vzpomněla si Heidi.

Jednoho dne se jí prsten ztratil. Zpočátku si myslela, že se zase najde, mohl být přece kdekoliv, ale nenašel se. Koupili si prsteny v roce 1963 v Pasově, byly zvláštní, o něco širší, než bylo tehdy obvyklé. Tři roky je nosili negravírované, jako snubní, až se v říjnu 1965 rozhodli se vzít. Na Tři krále 1966 si je vyměnili – a za pár let se ten její ztratil. „Mně se nic takového nestalo, já ten svůj mám pořád,“ směje se pan Josef a manželka opáčí: Však jsi jej nosil jen o nedělích…

Pasovský deník pak přidává roztomilý konec. Ke zlaté svatbě, kterou před půldruhým rokem oslavili, pořídil Josef Grabmann své choti prsten nový, se stejnou gravurou jako před 50 lety. Heidi Grabmannová dnes nosí oba…

Začali Aidou české opery

V Řeznu začal festival Aidou.Zdroj: Deník/repro PNP

Verdiho klasikou Aida začal v pátek ve vnitřním nádvoří zámku Thurnů a Taxisů v Řezně letošní hudební festival. Diváky uvítaly kněžna Gloria (57, na snímku) a její dcera princezna Elisabeth. Mezi prominentními posluchači byl i státní ministr Marcel Huber. Inscenaci opery uvedla Státní opera Praha. „Podle údajů pořadatele bylo v akci více než 250 sólistů, sboristů a hudebníků,“ uvedla PNP.

Dalšími vrcholy festivalu mají být večer hvězdy popu Ronana Keatinga v neděli 16. července, koncerty country-folkové zpěvačky Amy MacDonaldové 17. července, italo-rockera Zucchera 18. července, vystoupení Arta Garfunkela 21. července a Stinga 22. července. Závěr 23. července bude patřit Josému Carrerasovi.

Má 8000 fotbalových odznaků

Má tisíce fotbalových odznaků.Zdroj: Deník/repro PNP

Birger Bewarder (58) z Hamburku nasbíral za desítky let více než 8000 odznaků fotbalových klubů a svazů z celého světa. 3000 z nich přivezl v kufru i do Rehbergu, části obce Grainetu, kam už 20 let jezdí na dovolenou. „Na zeleném polštářku má napícháno i 228 odznaků klubů z Bavorského lesa. Chybí mu jich jen hrstka, má ale jejich seznam a jednou prý tuto mezeru uzavře,“ uvedla PNP. Na dalších platech má tisíce odznaků bundesligových klubů, svazů všech světadílů a také dolnobavorských klubů až k I. třídě, seřazených podle abecedy. „Že není lehké se k nim dostat, ukazuje příklad FC Rinchnach, kterému Bewarder léta telefonoval a psal, a nakonec ,vyšpehoval´ kýžený odznak v internetu, když v klubu nikdo nevěděl, kde se ty staré nacházejí,“ uvádí list.

Na okraj pak poznamenává, že odznaků ubývá – vycházejí prý z módy. Kluby je dokonce opomíjejí vyrábět i ke svým výročím. „Dokonce i Bewarderův zamilovaný Hamburger SV je nenechal zhotovit ani ke stoletinám, nad čímž sběratel pořád vrtí hlavou…“