Jedno takové „kuchařské“ dílo zaměstnalo soud v Riedu. Stanul před ním 28letý muž z Braunau, který se hlásil pod jménem "Adolf H" a o přízeň se několik týdnů ucházel s "Krusty Jew Flesh", „křupavým masem Židů“, píší OÖN. Určitou dobu dokonce v hlasování vedl. Byl obžalován z propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod.

Před soudem uváděl, že se jedná o „hloupý vtip“, antisemitský postoj je mu prý zcela cizí. Oživování nacismu v jeho jednání viděli čtyři laičtí členové senátu, čtyři další byli pro jeho zproštění obžaloby. V rakouském právu to znamená zproštění, píší OÖN. Výrok mohl zvrátit v odvolacím řízení jen jednomyslný výrok tří profesionálních soudců, že se sbor prvního stupně dopustil právního omylu nebo chybil v hodnocení důkazů. Věc proto projedná opět soud v Riedu v novém složení senátu.

Linecký list k tomu dodává zjištění, že při soutěži hlasovaly další osoby pod rasistickými přezdívkami jako „Židolovec“ nebo McNigger…

Van Gogh v Tabačce

V linecké Tabačce začne 12. listopadu výstava "Van Gogh – The Immersive Experience" z děl „holandské popové hvězdy umění,“ píší OÖN. Proč se tak malíři, který žil v letech 1853–1890, říká, je prý patrné i z této expozice. Jeho díla budou „rafinovaně a technicky vyzvětšována do světelných instalací a projekcí“, což návštěvníkovi umožní „prožít iluzi jako realitu“, ve které v symbióze světla a tónů nezůstane skryt žádný detail neuralgické techniky malby velkého mistra, jak líčí list.

Výstava podá také historii jeho jednotlivých děl, kterých je připraveno na 500, autorovy duchovní cesty od života v klášteře až k pobytu v Arles, a doprovodí ji třeba tajuplné dopisy, které Vincent psal mladšímu bratrovi, který ho finančně držel svého času nad vodou. „360stupňový“ zážitek umožňuje nová „immersivní“ technologie s projektováním na hladké plochy, ale také probírání animace, grafiky, fotografie a videa k trojrozměrnému životu - za doprovodu působivé koncepce hudby a hluků. Uplatnila se už při skvěle navštívených výstavách v Paříži a Bruselu, Linec je třetí na řadě. Výstava potrvá do 14. února.

K Vincentu van Goghovi OÖN připomínají, že autodidakt, který chtěl být kazatelem a malovat začal až ve 27 letech, vytvořil během deseti let 864 obrazů a více než tisíc kreseb, než se zastřelil z revolveru. Za života prý prodal jediný obraz, ale například v roce 1990 vydražil japonský průmyslník papíru Saito Ryoei jeho „Portrét dr. Gacheta“ za 82,5 milionu dolarů, v té době rekordní cenu za umění…

Nehody „vyhubily“ město

Od roku 2000 zahynulo v Rakousku při dopravních nehodách 13 134 lidí, skoro tolik obyvatel, jako má Eisenstadt, píše linecký Volksblatt. Z toho bylo 319 dětí. Jen letos je mrtvých zatím 292. Rakouský dopravní klub srovnává, že ve Švýcarsku, které má obdobný počet obyvatele, přišlo loni při dopravních nehodách jen 187 osob, ačkoliv zemi tehdy ještě nepostihla žádná koronová omezení dopravy. Jednu z příčin klub vidí v tam omezené rychlosti na 80 km, na dálnicích na 120, a v „nulové“ toleranci.

Páchnoucí „záliba“…

Třiapadesátiletý Hornorakušan loni pomazal výdejní okénka 63 automatů na jízdenky v Linci tekutinou páchnoucí výkaly a močí. „Podezřelý byl v pátek zpozorován, jak v Goethově ulici znečisťuje automat obsahem láhve. Byl zatčen a dopraven do vazby. Škoda, kterou celkově způsobil, je podle policie více desítek tisíc eur,“ píší OÖN.