Náš web případ zaznamenal. 26letá matka dítě po porodu, při kterém byla sama, zabalila do prostěradla, ručníku a dlouhých kalhot a položila na polštář před bytem ve vedlejším vícepatrovém domě. Když bylo nalezeno, bylo staré asi hodinu. „Nebylo nic, z čeho by se dalo odvodit ohrožení života dítěte,“ řekla soudkyně Karin Roiderová. V nemocnici u něho zjistili jen lehké nachlazení.

Matka před soudem řekla, že dítě, které dostalo jméno Jonathan a je u pěstounů, odložila tak, aby je někdo našel, protože jeho život nechtěla ohrozit. Obhajoba s přihlédnutím k této okolnosti navrhovala zproštění obžaloby. Obviněná jednala „morálně nesprávně“, ve zkratu, ale s „fungujícím instinktem“ i v mentálně výjimečné situaci. 30letý otec tvrdil, že o porodu nic nevěděl. V době, kdy k němu došlo, byl „dotvrda“ pod drogou. O těhotenství věděl, ale žena mu sdělila, že potratila. Manželka, se kterou má už dvě děti, které ale s nimi nežijí, před ním třetí těhotenství tajila a „oteklé břicho“ vysvětlovala zánětem. V noci dítě porodila sama ve vaně v koupelně bytu. Všechno prý šlo relativně rychle. Po porodu chlapečka zabalila do deky, přesvědčila se, že se mu daří dobře, doběhla do vedlejšího domu sídliště v Lichtenbergu a položila ho přede dveře bytu. Vybrala takový, ze kterého slyšela zvuky. Údajně i zaklepala, čekala, až někdo otevře, a teprve pak prý odešla. Žena, která chlapečka našla, ho slyšela plakat.

Matka byla obžalována také z nedovoleného nakládání s omamnými látkami, z vydírání, krádeže a nedovoleného ozbrojování. K tomu se doznala a soud jí v jiném řízení uložil 18 měsíců. Za nedovolené obchodování s drogami a držení paralyzéru byl odsouzen i otec dítěte. Rozsudek nad matkou je už také pravomocný.

Léto, jaké bývalo

Také Němci toužebně vyhlížejí opravdové léto, ale meteorolog Guido Wolz jim šanci nedává a opakuje, že máme léto, jaké dříve bylo vždycky, píše PNP. „Jen v posledních letech jsme zapomněli, že červen nemusí být superhorký,“ říká. Ten letošní je zatím dokonce trochu moc mírný, ale mnohem vlhčí, ujišťuje Německá povětrnostní služba. Do poloviny června zaznamenali v průměru 14,6 stupně, což dřív bývalo vlastně normální. Loni se počasí extrémně odchýlilo průměrem 18,5 stupně, upřesňuje Wolz.

Srážek je v tomto měsíci zatím o 50 procent víc než v průměru kvůli tlakovým nížím nad Biskajským zálivem a severovýchodní Evropou. Ty podle Wolze ještě delší dobu zůstanou, až do konce týdne má být proměnlivé počasí – zamračeno, s deštěm, nižšími teplotami. „Po zralém létě zatím není stopy,“ míní meteorolog. Přinejmenším prý alespoň nehrozí žádné záplavy. Povodňová služba v Bavorsku to potvrzuje pro nadcházející dva dny, „ale situaci musíme pozorovat,“ uvádí její zpráva.