Oficiální vyhlášení výsledků bude až 8. listopadu v olympijském centru na Guglu, ale jak píše linecký spolupořádající list, vítězství si jistě nenechal vzít Weißkirchen, domovská obec bývalého běžce světové špičky Günthera Weidlingera. Několik hodin před cílovou páskou měla na kontě 337 261 minut nashromážděných občany při běhání, jízdě na kolech nebo při nordic walkingu. Následovaly Sierning (261 175 minut) a Pucking (144 312). V hodnocení obcí do 2500 obyvatel „zabočil do cílové rovinky“ jako první Nebelberg, do 10 000 občanů byl první zmíněný Sierning.

Dobročinné organizace se představují

Prezidentka bez hranic.Zdroj: Deník/repro

Na lineckém Farním náměstí byla 10. října zahájena výstava „Pomoc z bezprostřední blízkosti“, která mapuje proměny humanitární organizace Lékaři bez hranic za dobu trvání od roku 1971, kdy vznikla. „Do 21. října tady představí, jakými proměnami prošla, a jak funguje lékařská první pomoc v krizových situacích,“ informují OÖN. V originální podobě nouzového stanu a chatrčí bude po jedenáct dnů na náměstí představován „mikrokosmos humanitární pomoci“. Návštěvníci se od 10 do 18 hodin dozvědí například, jak se do postižených území dostávají léky, jak se připravuje pitná voda či jak se provádí očkovací kampaň. Loni spolupracovníci organizace ošetřili stacionárně téměř 750 000 pacientů.

Na snímku je prezidentka „Lékařů“ Margaretha Malehová.

Nový kříž pro kostel

Kříž se vrací na kostel.Zdroj: Deník/repro

Farní kostel ve Steyru dostal nový kříž na vrcholovou kopuli, napsaly OÖN. Sanace tohoto gotického svatostánku z 15. století byla oslavena už před třemi roky, ale „detail“ chyběl – tři metry vysoký kříž na vrcholu pozlacené koule ve výšce 40 metrů nad zemí. Ukázalo se totiž, že jeho upevnění bylo „provrtáno“ průstřely pravděpodobně už z první světové války a uvolněno z pozice.

Klempíř Renato Zambelli z Eberstalzelleru, který před třemi roky neopravitelný kříž demontoval, vykoval nový kříž o váze asi 50 kilogramů. Ten byl v minulých dnech zkušebně posazen na střechu kostela a zase snesen. V neděli 14. října po mši mu před kostelem požehná v 10.30 hodiny biskup Manfred Scheuer a kříž bude oficiálně namontován. „Protože jsme ,průmysloví lezci´, uděláme to bez lešení,“ řekl Zambelli, který už připevňoval kříže na Štěpánský dóm a linecký Landhaus. Ročně vyrábí pro kostely deset až patnáct křížů, dodávají OÖN.

Nový kříž přišel na více než 6000 eur, které byly pokryty z velké části z darů. Na restaurování půjde i výnos benefičního koncertu 9. listopadu.

Na snímku jsou předseda městského svazu seniorů Walter Gabath, zámečník Renato Zambelli, farář Nikola Prskalo a teolog Franz Schmidsberger.

Drsné věznice

Násilí v bavorských věznicích opět přibylo, píše PNP. Loni se osazenstvo napadlo vzájemně 216krát, případů tedy bylo o 37 víc než předloni. V roce 2013 bylo násilných útoků mezi uvězněnými 109. Mluvčí ministerstva spravedlnosti nárůst vysvětluje rostoucím počtem lidí ve výkonu trestu - od roku 2015 do loňska jich přibylo skoro 1500 na dnešních 28 400. Padesátkrát loni vězni napadli také vězeňskou stráž. Rok předtím se to stalo 35krát.

Ministerstvo spravelnosti chce agresím čelit rozšířením videoostrahy v ubytovnách a na pracovištích vězňů.

Hořel sklad nuzea

Sklad muzea v plamenech.Zdroj: Deník/repro PNP

Deutsches Museum v Mnichově, jedno z největších technických muzeí na světě, uložilo asi 9000 exponátů v Ingolstadtu. Depozit zachvátily v noci na čtvrtek plameny – hořelo déle než dvě hodiny, napsala PNP.

Mezi sbírkami je například mikroskop nositele Nobelovy ceny za chemii Manfreda Eigena. "Mikroskop nositele Nobelovy ceny podruhé nedostanete,“ vyzdvihl mluvčí muzea Gerrit Faust význam některých uložených kusů. Jejich ideální cenu tedy nelze vyčíslit. Muzeum odhadlo zprvu škodu na desítky milionů, později ji ale upravilo - sklad nevyhořel, plameny do něj zasáhly „jen“ z venkovního prostoru. „Nevycházíme tedy z totální ztráty 8000 exponátů, jak jsme se zprvu obávali,“ řekl Faust. Cena nezbytných oprav se zatím nedá odhadnout.