Iniciátor projektu Gunter Demnig v neděli 29. prosince položil v Memmingenu 75 000. kámen. Upomíná na osud místní židovské rodiny – je umístěn před někdejší dům Marthy a Benna Rosenbaumových. „Ve stejné budově je dnes kancelář právníka Christopha Maiera, ředitele poslaneckého klubu AfD v bavorském sněmu,“ pokračuje pasovský deník. Podle Demniga byl dům touto extremistickou stranou cíleně vybrán – AfD tyto pocty obětem nacismu opakovaně odmítá. V regionech jako Sasko a Durynsko, kde je AfD silná, poptávka po umístění kamenů s tenkou mosaznou tabulkou s biografickými daty zahynulých silně klesá. Demnig pracuje na projektu od roku 1990 a podle jeho slov jsou kameny už ve více než 1250 obcích. V Memmingenu je jich od roku 2014 už přes sto. Dům zámožné rodiny Rosenbaumových nacisté vyplenili za pogromu 10. listopadu 1938, kdy manželé nebyli doma. V roce 1941 utekli do Montevidea, kde Benno po třech letech spáchal sebevraždu – údajně proto, že neunesl odchod z rodného města.

Odpadu až po krk!

Už před silvestrem umístili v lineckém starém městě navíc osmnáct odpadkových kontejnerů. Na Nový rok vyrukuje devět pracovníků odboru městské zeleně a úklidu vozovek k odklízení nepořádku už v jednu hodinu v noci, další čtyři od rána, píší OÖN. Práce budou mít dost, dodává list. Zhruba polovina odpadu totiž nekončí v nachystaných kontejnerech, nýbrž na zemi. „Přes dodatečné nádoby je na ulice každý silvestr odhozeno až tři tuny odpadků,“ říká místostarosta Bernhard Baier. Tři tuny představuje „normální“ odpad, který musí být rovněž odklizen.

Záhada krypty

Vyšetřovatele policie v Traunsteinu zaměstnává „nevšední únik“, jak tento případ nazvala. V noci na sobotu k němu došlo v kryptě místního hřbitova. „Okno venkovních dřevěných dveří bylo rozbito kamenem hozeným zevnitř a podle policie jsou patrny stopy po násilném otevírání i na vnitřní straně dveří,“ píše PNP a cituje mluvčího policie: „Podle nynějšího stavu věci je třeba vyjít z toho, že dosud neznámá osoba se v pohřebním prostoru nacházela ještě po uzavření krypty. Jestli dobrovolně, nebo nedobrovolně, to nyní vyšetřujeme.“

Protože při úniku byly na dveřích způsobeny škody k tíži města, zahájila policie stíhání pro poškození cizí věci.

Klopp „prodává“ pivo

Jürgen Klopp (52), úspěšný trenér lídra anglické fotbalové ligy FC Liverpool, bude od 1. ledna reklamní tváří tradičního mnichovského pivovaru Erdinger Weißbräu, napsala PNP a dodává, že se svou popularitou má Klopp dále zvýšit odbyt tohoto privátního pivovaru.