Projde "Vinná věž"?

Weinturm má stát na Urfahru. Zdroj: Deník/reproPoradní orgán pro výstavbu rady města posuzoval dva další projekty výškových domů v centru Urfahru. Plány na „Bruckner-Towers" o výškách 96 a 80 metrů, které mají stát v areálu staré univerzity a kde má být mimo jiné 354 bytů a podzemní garáže pro 375 míst, komise označila za „neřád" obdobný architektuře z Dubaje v sedmdesátých letech. Druhý návrh 75 metrů vysokého obytného domu s terasovitou fasádou v Kaarstrasse (foto), nazývaný Weinturm a investovaný Jürgenem Penzenleitnerem, majitelem stejnojmenného velkoobchodu s vínem a lihovinami, je podle ní dosud nejlepší v Linci plánovanou výškovou stavbou, píší OÖN. Její autoři ale musí ještě prošetřit budoucí možnosti využití nádraží mühlkreiské dráhy, které je v relativní blízkosti.

Je Světový den polibku!

Nezapomněli jste? 6. červenec je od roku 1990 Světovým dnem polibku, navazujícím na starší tradici britského národního zvyku. Vznikl prý proto, že mnoho lidí na tuto příjemnost zapomínalo, míní deník OÖN.

Vysvětluje, proč že to vlastně děláme. Věda zprvu předpokládala, že se líbání vyvinulo z krmení z úst do úst. Nejnovější výzkumy se ale orientují na zvířata, která se k pozdravu nebo během vyhledávání partnera očichávají především na boku hlavy a na uších. Sexuoložka Ingelore Ebberfeldová vychází z toho, že stejně si počínali naši prapředkové, a z toho se vyvinulo líbání.

„Před globalizací nebylo líbání v četných kulturách vůbec známo," pokračuje list. „Zato byly kmeny, které si vzájemně olizovaly oči nebo se probíraly v řasách. K tomu přistupují zvyky zdravení se dotýkáním nosů."

Linecké noviny pokračují, že ať už prostřednictvím jazyka, nosu či rtů, vždy se člověk chce druhému co nejvíc přiblížit, „ochutnat" si ho. Při tom velmi intenzivně vnímá jeho vůni a chuť, což mu pomáhá rozhodnout se o potenciálním partnerovi. Při mazlení vysílají nervové buňky pokyny limbickému systému, v němž žlázy vytvářejí drogy, například euforizující endorfiny nebo hormony jako oxytocin odbourávající stres. Stoupá pocit sociálního svazku a sexuální vzrušení. A vědci se prý shodují i v tom, že polibky zvyšují pocit štěstí.
OÖN pak připomínají, že průměrný člověk stráví za 70 let celkem 110 000 minut při líbání. To je i náročným fyzickým cvičením, protože při něm zaměstnává podle intenzity „úkonu" 29 až 38 svalů v obličeji a za jeden polibek spálí průměrně dvanáct kalorií. „Vášnivý polibek je takovým ,nakopnutím štěstí´ jako 25 gramů čokolády," dodává list. „A přitom se z něj netloustne, ale krásní…"

Podle biopsychologa Petera Walschburgera ze Svobodné univerzity v Berlíně líbání posiluje obranné síly organismu, upevňované i výměnou nespočetných bakterií.

Podle ankety onlinové agentury ElitePartner.at myslí 44 procent mužů při líbání na sex, ženy ale „na nic – užívají se okamžik naplno a zcela". Dvě třetiny lidí naklánějí při líbání hlavu doprava.

Prezidenta budou znovu volit 2. října

Rozhodující kolo přímých voleb rakouského prezidenta mezi Alexanderem Van der Bellenem a Norbertem Hoferem bude opakováno 2. října. Diskutován byl i zářijový termín, ale ministerstvo vnitra chce mít ještě čas po prázdninách k zaškolení volebních komisí, uvedly OÖN. Reforma volebního práva podle kancléře Christiana Kerna (SP) přijde na řadu určitě, ale až po volbě. První kolo zrušil Ústavní soud pro nesrovnalosti při otevírání obálek s hlasy z korespondenční volby, jak i náš list informoval.

Chystají hity k Dunaji

Channy Leaneaughová z Poliçe.Zdroj: Deník/repro12. července bude v Dunajském parku mezi Lentosem a Brucknerhausem v Linci první "Ahoi Full Hit of Summer"-Festival. Vedle postrockové islandské skupiny Sigur Rós, která přijede se zvukovou výbavu o 80 000 wattech a stovkou reflektorů, vystoupí mj. americká kapela Beirut, islandský písničkář Ásgeir, synthpopoví Poliça z Minneapolis či smyčcový kvintet Antona Brucknera. Vstup do areálu bude od 15 h, festivalový den zakončí před 23. hodinou zmínění Sigur Rós.

Musí strpět naháče

Majitel domu v Dortmundu musí dál strpět pravidelný pohled na nahatého souseda v jeho zahradě při „špacíru" ze sauny jedenkrát týdně, píše linecký Volksblatt. Rozhodl tak okresní soud, který změnil výrok úřední instance. Ta upřednostnila osobnostní a vlastnická práva žalobce. Po novém rozhodnutí puritánský soused svou žalobu vzhledem k beznadějnosti stáhl. Žalovaný saunér mezitím podle právního zástupce svůj dům prodal.

Běženci obsadili dóm

Běženci obsadili dóm.Zdroj: Deník/repro PNPV úterý dopoledne zahájilo 30 až 40 uprchlíků včetně malých dětí „okupací" řezenského dómu tichý protest pod plakáty, na nichž stojí například: Všichni Romové zůstanou tady. Podle podporovatelů akce, hamburské Romano Jekipe Ano, jde o Romy, kteří sem přišli například z mnichovského centra pro vracení běženců. „Uprchlíci z Balkánu chtějí akcí zabránit odsunu do takzvaných bezpečných zemí," uvádí PNP. Podle anonymního mailu nechtějí, aby za takové byly označeny Srbsko, Makedonie, Bosna, Kosovo, Albánie či Černá Hora. Tam by je prý čekalo pronásledování, rasismus, vylučování, a žádná pomoc ze západní Evropy by tam jejich problémy nevyřešila. Zmiňují, že uprchlíci z Balkánu jsou „kasernováni ve zvláštních lágrech", kde musejí čekat na vyřízení jejich žádostí o ochranu, které jsou téměř vždy odmítány. Požádali biskupství o církevní azyl. Jejich cílem je získat azyl v Německu.
Řezenské biskupství už brzy odpoledne oznámilo, že azylanti předběžně mohou zůstat, že jim poskytne humanitární pomoc, například o možnosti nocování, ošetření a zajištění sanitárního zařízení. Především se postará o děti. Hledá ale jiné řešení, které musí být věcí politicky odpovědných. „Všechny pak vyzýváme, aby se za dobro těchto lidí modlili," stojí v prohlášení diecéze.

„Vzpurný" Zwiesel

Franz Xaver Steininger, starosta městečka Zwiesel, napsal novou kapitolu ve svém boji proti „rekreačnímu regionu Národní park Bavorský les (FNBW)". Zaslal předsedovi jeho dozorčí rady Herbertu Schreinerovi z Frauenau písemně, že Zwiesel vystupuje ze svazku s koncem tohoto roku. „Z městské rady o tom očividně nikdo nevěděl," uvádí PNP. Rozhodnutí odmítají, většina z nich se už dřív vyslovila pro setrvání ve FNBW. Steininger své překotné jednání v tiskovém sdělení odůvodnil tím, že musí odvrátit škody hrozící městu. Konstrukce svazku je pro Zwiesel prý zcela nevhodná, stojí jen peníze a nic nepřináší.