Zhruba desítka dobrovolníků bere z regálů knihy a pokládá je na stůl. Tam jsou na povrchu zbavovány jemným vysavačem prachu. Pak je zachovalost každého svazku posouzena, utěrkou je setřen zbývající prach a kniha je vrácena do poličky, popisuje list.

Procesu dozoruje restaurátorka Patricia Engelová z Dunajské univerzity ve Křemži. Zaškolila dobrovolníky a dojíždí do St. Florianu každý týden k posouzení rozsahu škody, kterou na fundusu napáchal čas. Na vyčistění čeká na 30 000 děl uložených v hlavním sálu. V celé knihovně je jich 160 000…

Jsou v různém stavu. „Jsou tu knihy staré dvě stě let, které ještě nebyly otevřeny,“ říká herec Zemského divadla Gerhard Brössner, který tvrdí, že tuto brigádu dělá s radostí a z vášně pro věc. „Na jiných se ale zub času důkladně podepsal, u mnohých sežral vazbu červotoč. Také světlo a teplo škodí – ničí pergamen nebo „vybělují“ zlaté písmo. Mnohé knihy poškodila plíseň…

Práce má dvojí smysl, rozepisují se OÖN. „Jednak svazky potřebují péči – během desítek let se na nich uložila pořádná vrstva prachu, ve které se mohly rozmnožit plísně, jednak mohou být všechny poškozené knihy na místě zaevidovány do počítače,“ uvádí Engelová. Seznam už má na 55 stranách tisíce titulů. „Na konci této kontroly rozhodneme, které knihy musejí být okamžitě restaurovány,“ uvedl kanovník augustiniánů Harald Ehrl, který je jako kustod zodpovědný za všechny sbírky kláštera. Záleží mu přitom na šetrném zacházení s tiskovinami – chtějí zachovat jejich patinu. A už teď hledá intenzívně patrony, kteří by restaurování financovali a pomohli zachovat tento poklad dalším generacím, pokračuje list.

Na snímku jsou kustod Harald Ehrl, praktikant Harald Hofer a brigádník Brössner.

„Les toulajících se tónů“…

Ve Weisskirchenu na Traunu bude v neděli 2. září od 14 do 18 hodin jedinečná hudební akce, „Klangwald“, neboli řekněme „Znějící les“, napsaly OÖN.

Třináct hudebních skupin z okolí, od Traunu přes Schleißheim po Wels, bude hrát na devíti zastávkách v přírodě. „Skutečně v lese nebo na kraji louky,“ ujišťuje Elisabeth Fellingerová ze spolku "Netzwerk", pedagožka obchodní akademie ve Welsu, která podnik iniciovala. Zvlášť ji prý těší, že „všechno bude v pohybu“. Muzikanti budou měnit každou půlhodinu „pódium“ a volně budou moci procházet také posluchači, takřka neustále terénem schůdným i s kočárky.

K uspořádání akce v rámci kampaně Zdravá obec Fellingerová zapojila všeho všudy jen osm lidí včetně svého syna – říká, že projekty připravují cíleně malé. „Což u Klangwaldu neznamená, že při něm nebude nabídnuto mnoho,“ uvádí list. Přinese prý skoro všechno, evergreeny od popu k lidovým písním v různých obsazeních a variacích. V lese se bude také číst, sochař Reinhard Jordan hostům otevře ateliér, podél „hudební stezky“ bude rozložen prodej třeba i zmrzliny z čerstvého mléka ze statku nebo selských koblih ze žebřiňáku…

Spoléhají na slušné počasí a pro případný extrémní déšť má Fellingerová připravené řešení: účastníky poprosí, aby nad muzikanty, jejichž nástroje nesmějí zmoknout, přidrželi deštníky, končí OÖN. (netzwerk-weisskirchen.at)

Zastavená adaptace na vrcholu

Stavba na vrcholu vadí ptákům?Zdroj: Deník/repro PNP

Německý alpský svaz (DAV) nesmí strhnout nástavbu na ubytovně na vrcholu Watzmannu na hranici jihovýchodu Bavorska a Rakouska, se 2713 metry nejvyššího bodu regionu Berchtesgaden, v jádru národního parku založeného v roce 1978, píše PNP. Předběžným opatřením to nařídil správní soud v Mnichově, který vyhověl žalobě zemského Svazu ochrany přírody. Adaptace ve výšce 1900 metrů měla začít v září. Soud ale konstatoval, že stavební povolení příslušného okresního úřadu z února 2016 je protiprávní, protože úřad nezkoumal hlediska ochrany životního prostředí, ale pouze „vzal na vědomí“ postoj tohoto orgánu.

Plánovou přístavbu označila Rita Poserová z ochrany přírody v Berchtesgadenu za „smrticí past na ptáky“ - obří skleněná fronta by pro ně byla svým způsobem neviditelná na rozdíl od příčkových oken staré vrcholové boudy. Umělé světlo by prý také rušilo vzácné noční můry, ničen by byl i životní prostor četné květeny.

Okresní úřad může do dvou týdnů podat stížnost, svaz ochránců rozhodnutí vítá a doufá v dialog – prý nechtějí přestavbu tam nahoře zdržovat, ale přispět k tomu, aby byla zrealizována v rámci ochrany přírody.

Nebezpečné hory

Od 1. května do 19. srpna zahynulo v rakouských horách 72 lidí, napsal Volksblatt. 45 z nich zemřelo při lezení a túrách. Loni přišlo o život ve stejné době 69 osob. Zraněno bylo letos 1376 lidí, loni ve stejnou dobu 1339.

Trestné činy dětí

Na bavorských školách se loni stalo asi 8300 trestných činů, v roce 2015 „jen“ 7200. Od roku 2008 až do roku 2015 těchto událostí ubývalo, od té doby zase přibývají. Nápadně stoupl počet ublížení na zdraví – ze 1400 v roce 2015 na loňské 2000. Ze 5100 podezřelých ze spáchání těchto činů asi čtvrtina neměla německý původ, řekl deníku PNP hornofalcký policejní prezident Thomas Schöniger. Čelit tomuto jevu má v novém roce mimo jiné posílení personálu škol o 40 psychologů a 60 sociálních pedagogů. Sousedé si také hodně slibují od rozšíření tzv. „teen-courtů“, školních „soudů“, v nichž skutky posuzují spolužáci pachatelů a vynášejí sankce. Mezi ně patří i dočasné odebrání mobilů, uvádí PNP.

Test mobilů na školách

Se začátkem nového školního roku testují školy v Bavorsku pravidla privátního používání mobilů, napsala PNP. Na projektu se podílí 135 rozhodujících škol ze sedmi bavorských vládních okresů. Bylo jim zadáno vytvořit vlastní pravidla nakládání s telefony, například časové, prostorové nebo specifikované podle věku žáků. Z představ škol experti zváží stanovení možností, „jak vedle pedagogického využití mobilů při vyučování vyjít vstříc i přání privátního provozu smartphonu ve školním dnu,“ řekl ministr školství Bernd Sibler. Pokus dozorovaný státním institutem pro kvalitu školství a výzkum vzdělávání je rozvržen na dva roky.

Opět Eddy Merckx Classic

Ve Fuschlu am See bude v sobotu 8. září už pojedenácté cyklistický maratón Eddy Merckx Classic se startem a cílem v tomto městečku, informují OÖN. Akci organizátoři vysvětlují jako cyklomaratón pro každého. „Chceme vyzdvihnout sportovní spolupobytí ještě víc do popředí a oprostit akci od soutěžního, závodního stresu. Proto jsme letos připravili kromě jiného i ,zážitkovou tour pro každého´ na kratší trase 63 kilometrů,“ uvádějí.

Program začne v 10 hodin charitativní vyjížďka VIP společně s cyklistickou legendou Eddym Merckxem osobně a jeho týmem na 39 kilometrů s celkovým převýšením 540 metrů, jejíž výnos bude věnován Wings for Life Stiftung pro výzkum míchy (přihlášky na tvb@fuschlseeregion.com). Program doplňuje projížďka jednostopých veteránů zn. Puch i jiných značek od 13.30, druhý den se pojedou „zážitkové túry pro každého“ na trasách 63, 106 nebo 169 kilometrů.