Spolu s asi 8000 privátními loveckými hosty podniku už skolili více než 13 100 kusů černé, přičemž sezóna běží až do konce března. V minulém roce ulovili jen asi 9600 zvířat, řekl ministr zemědělství a lesnictví Helmut Brunner, podle kterého myslivci odvedli „pozoruhodný obecně prospěšný výkon“ a významně přispěli k prevenci nákazy afrického moru.

Brunner dodal, že revíry státních lesů představují jen kolem jedenácti procent loveckých ploch v Bavorsku a apeloval na ostatní myslivce, „aby využili všech přípustných možností k ještě efektivnějšímu lovu a regulaci stavu“.

Od prosince Bavoři vyplácejí přídavek 20 eur za každého složeného divočáka. V loveckém roce 2016/17 myslivci v této zemi ulovili na 62 000 divokých prasat.

Český řidič s nedostatky

Dopravní policie v Deggendorfu v neděli informovala, že v pátek kolem 11.30 hodiny kontrolovala u Hundingu (okr. Straubing) české nákladní auto. Zjistila, že tachograf vozidla nefungoval řádně a 41letý řidič nejel na vlastní kartu. Kromě toho brzdové obložení na přední ose bylo kompletně roztržené. Další cesta byla šoférovi povolena až po opravě defektu. Byl obviněn z falšování důkazů a bude se zodpovídat i z porušení zákona o silniční dopravě, napsala PNP.

Vadí jim zvonce a močůvka

O sousedském sporu dohnaném až k soudu mezi sousedy v Erlkamu, místní části Holzkirchenu s asi deseti domy a loukami kolem nich, náš web opakovaně informoval. V roce 2011 si tady kvůli božské idyle koupili manželé z Otterfingu dům a dva roky nato se sem přistěhovali. Mezitím si jejich sousedka Regina Killerová pronajala louku před svou nemovitostí a nechala tam pást se pět až sedm krav.

Vedle bydlící „přistěhovalecký“ pár zažaloval hluk zvonců tohoto stádečka – naměřili údajně až 100 decibelů, což je srovnatelné s pneumatickým kladivem. Začali prý trpět nespavostí a depresemi, pachem, jejich zdraví ohrožoval bodavý hmyz, který krávy lákají, k tomu jejich dům ztratil kvůli dobytku na hodnotě prý 100 000 eur. Nadto vybavení zvonci je podle nich týráním zvířat… Žaloba mířila nejen proti selce, ale i proti obci za to, že jí louku pronajala, o čemž v době kupování domu oni nemohli vědět.

Pokus o mimosoudní smír nevyšel, žalobce například nabídl chovatelce zdarma vybavení jejích dojnic vysílačkami GPS místo zvonců, ale ta to odmítla.

Nejprve zažaloval muž, ale v prosinci neuspěl, především proto, že úřední soud v Miesbachu už dříve schválil narovnání mezi ním a sousedkou. Podle něj se krávy mohou pást po celém pozemku, ale se zvonci jen na vzdálenější polovině, minimálně 20 metrů od nemovitosti žalobce, což byla povinna zabezpečit jejich chovatelka. Proto už žalobce nemá nárok na další právní ochranu, řekl soud.

Poté stejně zažalovala i paní Killerová, která narovnáním není vázána. Podání rozšířila o další „příkoří“ - chovatelka podle ní začala vylévat na svou louku močůvku. Termín jednání zatím nebyl určen.

Mužův právník se proti prvnímu rozsudku odvolal k Vrchnímu zemskému soudu a rovněž ji rozšířil o močůvku. Obec Holzkirchen ve vyjádření uvedla: „Uváděné území je zemědělsky využívanou plochou, hnojení močůvkou je proto v souladu se zákonem.“