Návštěvě z redakce deníku se skoro zdráhala ukázat své staré fotografie z dřívějška – i jí prý připadá neskutečné, že někdy byla tak tlustá, uvádí list. Dnes opravdu vypadá jako někdo jiný. „Ale jsem to pořád já,“ směje se, ale nezapírá, že cesta „tam odtud“ nebyla lehká, ani pro její rodinu. Aby podpořila svou 14letou dceru Lauru při shazování, vozila ji několikrát týdně do fitnesu v Prackenbachu. Tam se jí trenér zeptal, zda chce opravdu takto pendlovat tam a zpátky, nebo raději vést dceru ke sportování. Na začátku prý si říkala, to že nikdy, ale pak ji napadlo, že by Lauře opravdu nejlépe pomohla, kdyby se sama taky trochu hýbala a kdyby jinak doma jedly, popisuje. Od té chvíle se u nich vaří přísně podle výživového plánu.

Tenkrát…Zdroj: Deník/repro PNP

Jak se daří Lauře, pasovský deník nepopisuje, ale Anitu představuje s trenérem Romanem Voglgsangem. „Bez něho bych to nedokázala,“ přiznává. Na dolním snímku je z doby, kdy při výšce 168 centimetrů vážila oněch 156 kilo.

Prima la Musica zve

Talenty od sousedů.Zdroj: Deník/repro

Stejnojmenná hornorakouská soutěž mladých muzikantů má za sebou 24. ročník. Ze 526 hudebníků postoupilo do celostátní soutěže v Innsbrucku 48 sólistů, dále ze 32 dechovek 14 a z 19 „dřev“ sedm. Nejlepší účastníci zemského kola vystoupí na gala v pátek 23. března od 17 hodin ve velkém sále Brucknerhausu. Zemský hejtman Thomas Stelzer při této příležitosti udělí ceny vítězům kategorií. Na snímku jsou Trio Vinea.

Topol, Strom roku

„Jako skutečné sportovní ,dělo´ se předvádí topol, který je letos Stromem roku,“ napsal linecký Volksblatt. Popisuje, že tento rychle rostoucí, vodymilovný strom je zpracováván například na lyže nebo tabletenisové pálky, ale také na zápalky a párátka, jak předseda spolku Pro-Dřevo Georg Adam Starhemberg uvedl ke Světovému dnu lesů 21. března. Připomněl, že dřevohospodářství je také pro Horní Rakousy důležitým faktorem – práce s ním živí 67 000 lidí této země. Zmínil, že v Rakousku každou vteřinu přiroste kubík dřeva…

Méně privátních úpadků

V prvním čtvrtletí výrazně stoupl počet přihlášených privátních konkurzů, napsal Volksblatt. Jako důvod uvedl „frontu“ dlužníků, která se nashromáždila koncem minulého roku v čekání na jednodušší a pro ně výhodnější podmínky řízení, schválené 1. listopadu. Za kvartál je přihlášeno už 2712 zájemců, o 80 procent víc než ve stejném období loňska. Závazky úpadců se zvýšily dokonce o 184 procent, na 489 milionů eur.

Firemních úpadků přibylo jen 2,5 procenta na 1330, závazky ale stouply o 70 procent na 515 milionů eur. Dotčených zaměstnanců bylo 7500, o 83 procent víc.

Nelétají, jednají!

Rakouské aerolinky AUA škrtly 70 ze 380 letů naplánovaných na čtvrtek 22. března, což se dotkne 5400 pasažérů, píše Volksblatt. Důvodem omezení je celopodnikové shromáždění palubního personálu od 8.30 hodiny, k němuž svolaly odborová organizace Vida a podniková rada kvůli zadrhávajícímu se kolektivnímu vyjednávání. Společnost preventivně škrtla pětinu evropských letů nejčastěji vyhledávaných a informuje o nich na svém webu. Dálkové lety nejsou omezeny. Zároveň cestujícím nabízí přebukování cest. Akci označuje za nepřiměřenou a vyzývá zástupce pracujících k návratu k jednacímu stolu, uvedl list.

Profily příkladných žen

Spolek „Ženy v trendu“ inicioval projekt onlinové knihovny, v níž představuje životopisy vynikajících hornorakouských žen označovaných jako „dodavatelky odvahy“, „předjezdkyně“ ve svých oborech – namátkou bývalé předsedkyně zemského sněmu Angely Orthnerové, herečky Gotho Griesmeierové či generálky Sylvie Spirandiové, popisuje Volksblatt.

Program „www.mutmacherinnen.at“ odstartoval ke sto letům ženského volebního práva v Rakousku. Až do 18. dubna, který bude poprvé vyhlášen jako Den dodavatelek odvahy na počest Berthy von Suttnerové, která toho dne roku 1906 dostala Nobelovu cenu míru, má být na zmíněných webových stránkách umístěno 100 portrétů a každý rok má přibýt dvanáct dalších. Údaje budou průběžně aktualizovány. Vybrané ženy mají zásluhy o rodinu, umění, kulturu, přírodu, zemi, politiku, hospodářství, vědu, všechny pocházejí z Horních Rakous nebo v nich strávily důležitou fázi života, sledovaly své životní cíle důsledně a překonávaly překážky.

Zprávy „bez keců“?

„Zprávami bez blabla“ chce nový onlinový portál v Německu oslovit mladou cílovou skupinu, informují PNP.

Reklamní koncern Ströer spustí ve čtvrtek 22. března stránky "watson.de", vytvářené 25 redaktory. „Naší cílovou skupinou je ,Generace Mobil´, lidé, kteří vyrostli se smartphony a sociálními sítěmi, míříme tedy na skupinu asi 20-35letých,“ říká ředitel odpovědný za obsah média Marc Schmitz.

Pasovský list uvádí, že pro uživatele bude portál zadarmo, mají jej financovat reklamy. Schmitz vidí mezeru v trhu „plnoobsažných“ novin pro tuto věkovou skupinu – chtějí jí nabídnout „trojzvuk“ zpráv, zábavy a debat. Koncept, design a technologii převzali od švýcarského portálu „watson.ch“, který se rozjel v roce 2014. Název vznikl z pohrávání si s anglickým pojmem „what´s on“, tedy německy Co je, co se děje? Portál pracuje s mnoha fotografiemi a videi, mluví řečí cílové skupiny a přizpůsobuje se uživatelským zvykům této generace – se všemi fazetami digitálního „storytellingu“, sdělování příběhů.

Pasovský list uvádí, že „watson.ch“ nevydělává ještě ani po čtyřech letech, ale chce toho dosáhnout během dvou roků. „Máme nyní půldruhého milionu unikátních klientů a jedenáct milionů návštěv za měsíc,“ říká ředitel portálu Wanner. „V lednu jsme měli o 23 procent víc návštěvníků než před rokem a o 16 procent víc unikátních klientů.“ Cílem „watson.de“ je více než deset milionů návštěvníků za měsíc.

Preméra muzikálu v Gmundenu

V hlavních rolích muzikálu.Zdroj: Deník/repro

Na scéně Městského divadla ve Gmundenu bude ve čtvrtek 22. března německá premiéra úspěšného muzikálu „Jane Eyreová“, píší OÖN. Připomíná, že jevištní verze proslulé románové předlohy Charlotte Brontëové z roku 1847 měla velký úspěch na Broadwayi. Teď uvidí osm představení v němčině na Traunsee, s hvězdami muzikálů Elisabeth Sikorovou a Holanďanem Yngve Gasoy-Romdalem (na snímku). „Muzikálové jaro“ ve Gmundenu podle lineckého listu překračuje rakouské hranice, objednávky vstupenek přicházejí i z Německa a dokonce na představení míří zájezdy z Japonska.

Cestovní kancelář Traunsee prodává Jane Eyreovou v balíčku se vstupenkou, ubytováním a návštěvou muzea. Rádi by program rozšířili, ale členové souboru už mají jiné další povinnosti…