Ředitel klubu Robert Rogger a předseda Norbert Stranzinger jim přivezli 240 hrnků květin. Chtěli je odkoupit u Zahradnictví Henker, ale jeho šéf Andreas Kampitsch od nich nevzal ani cent – květiny pro seniory zkrátka daroval, uvádí list. “To je Burghausen,” komentoval gesto Stranzinger. Na snímku z předávání je Kampitsch třetí zprava. Foto: Deník/PNP/Kleiner

Zase se zhasne

Ochránci životního prostředí a klimatu vyzvali popatnácté k další Earth Hour. Bude v sobotu 27. března, píše PNP.

Miliony lidí na celém světě mají ve 20.30 místního času na hodinu zhasnout. V Německu se k akci přidávají třeba Brandenburger Tor, kolínský dóm, v Paříži eiffelovka, ve Vídni zámek Schönbrunn, Belvedere, v Linci Ars Electronica, v Sydney Opera… Jen v SRN se “na tmě” chce podle pořádajícího WWF podílet 570 míst. WWF tentokrát vyzval všechny privátní účastníky, aby své akce dokumentovali fotkami nebo videii a ty zaslali na #LICHTAUS a #EARTHHOUR sociálních sítí. Na světě má akci podpořit přes 7000 měst ve více než 180 zemích.

Jak přibývá cyklistů

Počet lidí pravidelně jezdících na kolech – tedy vícekrát týdně – v Horních Rakousích vzrostl od roku 2007 do roku 2019 o 87 000 na 374 000, píší OÖN. Pro letošek počítá Dopravní klub Rakouska s dalším nárůstem až přes 400 000.

Alespoň příležitostně jezdilo v roce 2019 na bicyklu přes 875 000 Hornorakušanů, o 160 000 víc než v roce 2007.

Doživotí vrahovi - truhlářovi

Ve Vídni odsoudili na doživotí 22letého českého truhláře, který se pokoušel zabít nožem tři prostitutky, napsaly OÖN.

Dvě z nich jsou transsexuálky. Od jedné se obžalovaný nechal masírovat. Pak ji požádal o výměnu rolí, vytáhl nůž a způsobil jí četné řezné rány v obličeji, na hlavě a na horní části trupu. Chtěl jí proříznout hrdlo a když utíkala, stáhl ji za vlasy zpátky a bodl ji do zad. Její výkřiky zaslechla spolubydlící, zasáhla a útočník utekl. Zachránkyni ještě stačil uštědřit hlubokou řeznou ránu na paži. Další poškozená řekla, že muž vytáhl ze slipů panenku Barbie a hrál si s ní. K násilí nedošlo, protože pod oknem byli lidé. Soudní znalec psychiatr uvedl, že jeho motivem bylo způsobit obětem co největší bolest. Je zcela bez emocí a sadistický…

Vsadil na kámen

Památník žuly…Památník žuly…Zdroj: Deník/PNP

Před šestnácti lety převzal Johannes Artmayr insolventní podnik zpracovávání přírodního kámene Strasser Steine v St. Martinu v Mühlkreisu (okres Rohrbach). Dnes má 250 zaměstnanců a obrat zečtyřnásobil na skoro 38 milionů eur, uvedly OÖN.

90 procent obratu dosahuje vybavováním luxusních kuchyní v celé Evropě přírodním kamenem, pláty a dalšími elementy. Má výstavní síně v Mnichově, Berlíně, Hamburku, na Mallorce. Dodává špickové gastronomii a zámožným privátním zákazníkům, kteří se nelekají ani statisícových částek za kuchyni, rozvádí linecký list.

V tomto týdnu Artmayr zahájil rozšíření produkce a stavbu kompetenčního a zážitkového centra “Stoneum” celkovou investicí 23 milionů eur. Hotovo má být v roce 2023.

Futuristická budova s vnějším pláštěm ze šumavské žuly je modelována jako mühlviertelský bludný kámen a základní forma diamantu s ostrými hranami současně. Zahrne zážitkový svět, školicí centrum, předváděcí síň a laboratoř pro zaměstnance. “Centrálním prvkem je samozřejmě kuchyně z přírodního kamene, ,šéfův stůl´, která má sloužit jako místo předvádění exkluzivního vaření,” pokračuje list.

K osobě podnikatele dodává, že “marketingový člověk Artmayr” se zcela upsal žule. Je iniciátorem žulové poutní cesty západním Mühlviertlem, která samozřejmě vede i přes jeho firemní pozemek. Spolupracuje se špičkovými kuchaři jako Johannem Laferem a dalšími.

Stany solidarity u dómu

I ředitel Caritas jde do akce.I ředitel Caritas jde do akce.Zdroj: Deník/OÖN

Podesáté budou stát o tomto víkendu u Mariánského dómu v Linci stany upozorňující na uprchlický lágr v Morii a situaci běženců, píší OÖN. Organizátoři požadují evakuaci tohoto tábora a přijetí uprchlíků v Rakousku, “protože máme dost místa”, jak zní heslo akce. Ta začíná v 17 hodin. Účastníky pozdraví ředitel hornorakouských Caritas Franz Kehrer. Zpráva novin naznačuje, že má na místě také osobně přespat. "Právě na začátku velikonočního týdne jsme my křesťané vyzýváni k tematizování utrpení lidí v uprchlických táborech. Chceme pomoci,” uvádí jedna z iniciátorek hnutí Monika Weilguniová.