Nahradí chatu z roku 1929. Klimatické změny vyvolaly pod starou budovou posuny půdy, které ohrožovaly základy, a stavba při své konstrukci bývala v zimě zaplavena přívaly sněhu tak, že ztrácela svou ochranářskou funkci, píší OÖN. Nové zařízení bude mít opět 22 lůžek, jak se k tomu alpské spolky jako investor už před lety zavázaly, ale změní architektonickou podobu, bude první důsledně moderní chatovou stavbou ve východních Alpách. „Necháváme za sebou éru sedlových střech a okenic,“ říká Harald Herzog z vídeňské sekce alpského svazu. Innsbrucká architektonická kancelář „dreiplus“ vsadila podle OÖN na současnou estetiku, moderní způsob stavění a funkčnost. Budova z masivního dřeva už nemá mizet pod sněhem, střecha a fasáda mají odvádět co nejvíc dešťové vody a shromažďovat ji do cisterny. Odpadní voda z chaty bude nadále přepravována v tanku lanovky do Ramsau, elektřinu bude dodávat fotovoltaické zařízení.

Když byl projekt před půl rokem zveřejněn, sklidil alpský spolek protesty tradicionalistů, ale podle Herzoga se nálada rychle obrátila. Je to důležité i pro financování, protože investoři doufají i v dary – ze zhruba dvou milionů eur nákladů má být z příspěvků profinancováno kolem 200 000. Prvních třicet tisíc eur už spolek získal. „Podporovatelé dostávají podle výše příspěvku ubytovací bonusy,“ dodává linecký list.

„Kouřili“ sršni

Pozorný občan z Welsu vyvolal požární poplach, protože se z komína sousedního rodinného domu nápadně silně kouřilo. Hasiči přijeli s teleskopickou plošinou a podívali se dovnitř. „Ukázalo se, že co nejprve vypadalo na hořící komín, vzniklo ucpáním tahu hnízdem sršňů,“ píší OÖN. „Po kontrole tepelnou kamerou převzali ,místo činu´ kominíci a hnízdo odstranili.“

Vysypal šrot na B38

Vysypal na silnici šrot včetně aut.Zdroj: Deník/repro

Nákladní auto naložené třemi autovraky a dalším materiálem k recyklaci v úterý kolem 10.25 hodiny dostalo u Rohrbachu-Berg v prudké levotočivé zatáčce při brzdění na mokré vozovce smyk, sjelo do příkopu a převrátilo se na vozovku. Vysypané vraky hasiči ručně odstrkali do škarpy a ostatní šrot stáhli na jednu polovinu silnice, aby byla průjezdná alespoň v jednom pruhu. 57letý řidič z Tragweinu přestál nehodu bez zranění a z kabiny vylezl střešním oknem, napsaly OÖN.

Tisíc tátů u kojení

Od března, kdy vstoupil v účinnost zákon, podle něhož mohou otcové novorozence hned po porodu zůstat doma nepřetržitě 28-31 dnů (tzv. Papa-Monat), požádalo o „rodinné volno“ 1089 rakouských tátů, píše linecký Volksblatt. Za tento měsíc s miminem se budou muset spokojit částkou 700 eur. „Tento rodičovský příspěvek pro otce pobírá podle posledních údajů 19,4 procenta novopečených tátů. Ministryně rodiny Sophie Karmasinová mluví o tom, že cílem je zapojit čtvrtinu otců,“ uvádí list.

Papa-Monat je částí nového tzv. „dětského konta“. Výše rodinného přídavku je nadále závislá na příjmu rodiny, ale jeho výše až 15 449 eur je poskytována relativně flexibilně – pro jednoho z rodičů po dobu mezi dvanácti a 28 měsíci, pro oba mezi 15,5 a 35 měsíci. V červnu přídavky na děti pobíralo na 8400 osob.

SPÖ a Zelení požadují, aby na „Papa-Monat“, a tedy podílení se otců na práci rodiny, byl právní nárok. Podle Hospodářské komory k tomu není důvod, dobrovolné zapojení tátů funguje dobře, tvrdí vedoucí sociálněpolitického oddělení komory Martin Gleitsmann. Podle něho existuje mnoho možností uvolnění ze zaměstnání z rodinných důvodů. Pamatováno na to je i v řadě kolektivních smluv.

Domov přitahuje

Po studiu ve velkém městě nebo po několika letech zahraničního pobytu se stále víc mladých lidí vrací na venkov, napsala PNP. Tento fenomen rozebrala první německá studie Leibnitzovy univerzity v Hannoveru. Ke špici v těchto návratech patří i okres Pasov. Tam se vrátilo mezi roky 2001-14 celkem 26,1 procenta těch, kteří region opustili mezi roky 1999-2012, uvádí PNP. Zpátky domů to tahá především lidi mladší 25 let.

V celoněmecké tabulce je Pasov druhý za okresem Eichsfeld na severozápadě Durynska, třetí je okres Straubing-Boden. Nejméně lidí se vrací do okresu Freising.

„Šňupáci“ budou i v televizi

Doma tentokrát nebyli prorokem.Zdroj: Deník/repro PNP

O 45. ročníku slavností šňupání tabáku v Perlesreutu náš list informoval. Ze dvanácti soutěžních týmů získal titul Schnupferzunft Kirchberg, sdělila PNP. V jednotlivcích vyhrál Michael Kolligs ze Schupf Clubu Polch. Obhájcům titulu z Rentpoldenreuthu (na snímku) chyběla jejich opora.

Sestřih ze slavnosti uvede televizní stanice BR v úterý 25. července v pořadu Abendschau od 17.30. Šňupnout si prý zkusila i její reportérka.

Velký sklář vystavuje

Schmierer se svým Podzimem.Zdroj: Deník/repro PNP

Proslulý sklářský umělec Erwin Schmierer ze Spiegelau přilákal v pátek večer k vernisáži své výstavy v muzejním zámečku ve Zwieselu milovníky skla ze široka daleka, píše PNP. „Autor při ní výstavní místnost zcela zatemnil, takže se optimálně uplatnily jeho světelné objekty,“ uvádí list. Ty jsou vystavovány samostatně po celou dobu výstavy, která bude otevřena do 15. října od pondělí do pátku vždy od 10 do 14 hodin. Na snímku je autor s centrálním objektem nazvaným Podzim.

Trojčata v linecké zoo

Trojčata mary se narodila v Linci.Zdroj: Deník/repro zoo

V linecké zoo se poprvé narodila trojčata mary velké. Tento druh hlodavců pochází z jižní Ameriky, z argentinských stepí, a patří k morčatům, je ale mnohem větší a těžší – váží až patnáct kilogramů. Mary se také dožívají podstatně vyššího věku než jejich „domácí“ příbuzní – deseti až patnácti let. Říká se jim také „zajíci pampy“.

Čerstvá trojčata mají v Linci také trpasličí kozy.

Kráčejí do Irska

Na dlouhé cestě do Irska.Zdroj: Deník/repro
Pěšky ze Štýrského Hradce do Severního Irska vyrazili přátelé muzikanti Sepp Tieber-Kessler a Eamonn Donnelly s cílem připomenout demenci, napsaly OÖN. Jejich "The Long Walk Home" je věnován Donnellyho matce Margaretě, která zemřela na vzácnou formu této nemoci.

Vyšli 18. června z Hitzendorfu. Začátkem září chtějí dosáhnout irského městečka Keady.

Znají se už 25 let a téměř stejnou dobu hrají společně irský folk v kapele Boxty. Donnelly se narodil v Keady a od roku 1990 žije v Rakousku. K motivům cesty napsal, že při těžké nemoci matky se cítil bezmocný – pro prozumění této chorobě musí být podle něho uděláno mnohem víc. Pěší pochod do Irska má být k tomu malým příspěvkem, a také jeho poděkováním mamince, uvádí list. Na cestě budou sbírat dárcovské příspěvky na výzkum demence, a chtějí i spontánně koncertovat, „pokud jim někdo půjčí kytaru“.

První dny zdolali alpský vrchol Zirbitzkogel (2396 m), prošli údolím Arlu, Tyrolskem a 3. července vstoupili do Bavorska. Jednou týdně si dopřávají spánek v pokoji, jinak nocují nejčastěji v soukromých zahradních chatách, stodolách nebo v podkrovích, občas v přístřešcích u kostelů, na hřištích, jednou taky v šatně fotbalového klubu a jednou v drážním domku.

Do Francie dorazili 19. července a za dalších pět dnů byli v Sainte-Marie-aux-Chenes. Dalším cílem bude Calais, odkud se chtějí plavit trajektem do Doveru. Jejich trasa pak vede do Redhillu jižně od Londýna a dál Anglií do Walesu. Přes Fishguard dorazí do první irské štace Rosslare. Pokračovat chtějí podél východního pobřeží, přes Wicklow Mountains a Dublin do Keady.

Jejich cestu dlouhou přes 2300 kilometrů lze sledovat průběžně na https://thelongwalkhome.wixsite.com/thelongwalkhome.