V úterý 16. a ve středu 17. ledna se 298 škol zúčastnilo druhého kola Studentských prezidentských voleb. Studenti se rozhodovali mezi Jiřím Drahošem a stávajícím prezidentem Milošem Zemanem. „Platný hlas odevzdalo celkem 38 557 studentů,“ sdělila Táňa Abrahámová, tisková mluvčí společností Jeden svět na školách a Člověk v tísni, které Studentské prezidentské volby nanečisto pořádají.

Se 75,86 procenty zvítězil Jiří Drahoš. Miloš Zeman získal pouze 24,14 procent hlasů. „Rozdíl v počtu získaných hlasů je obrovský,“ uvádí Karel Strachota, ředitel společnosti Jeden svět na školách,a dodává: „Výsledky Studentských voleb by neměly být přeceňovány, ale ani přehlíženy. Jsou specifickou výpovědí o nejmladší generaci. Lze je chápat i jako určitý vzkaz těm starším, generaci rodičů a prarodičů.“

Volby. Ilustrační foto.
Studenti budou volit prezidenta podruhé. V prvním kole zvolili Drahoše

Studenti z jedenácti jihočeských gymnázií darovali Jiřímu Drahošovi dokonce 84,88 procent svých hlasů. Stávajícího prezidenta volilo jen 15,12 procent gymnazistů. Rozdíl se ale zmenšil po sečtení hlasů studentů šesti jihočeských středních odborných škol. Ti s 62,83 procenty zvolili jako prezidenta taktéž Jiřího Drahoše, Miloš Zeman si u nich vysloužil 37,17 procent.