Na nákladní loď ho kapitán odmítl nalodit a získat víza do Nigerie bylo nemožné. I tak se přesun do Gabonu obešel bez nepříjemností. Něco málo paniky nastalo, když celník na librevillském letišti chtěl začít řezat do kartonové krabice, která ukrývala bicykl. Původně si celník myslel, že Tadeáš v krabici skrývá drogy. „Skupince vykulených celníků jsem pak předvedl světový rekord v sestavení kola z krabice do pojízdného stavu a jeho vybavení bagáží na dlouhou cestu pralesem,“ vypravuje s úsměvem Tadeáš první chvíle v Gabonu, kam se dostal před jedenácti dny.

Do rybářské vesničky za Erikem na omeletu chodil Tadeáš každé ráno. Zdržel se týden, čekal na letadlo.
Tadeáš jede Afrikou: Z Toga do Gabonu letecky

Z hlavního města Gabonu, Libreville, vyrazil na jih směr Kongo. S asfaltem se člověk nepotká, a protože probíhá období dešťů, jsou výmoly plné vody. „Gabon je pro mě ten nejhezčí stát, kterým jsem zatím v Africe projížděl. Prales, obklopující cestu z obou stran, doslova budí klaustrofobické nálady a v člověku evokuje respekt před přírodou. Zvuky, které z něj vycházejí, jsou fascinující. Ovšem už i tady se rozmáhá palma olejná, která potřebuje místo. Zvířata potkávám spíše mrtvá. U cesty visí na prodej různé druhy opic, vačnatců nebo dikobrazů,“ popisuje Tadeáš Šíma.

Tadeáš Šíma
- Pětadvacetiletý cestovatel z Prachatic se vydal na expedici Na kole přes Afriku 27. listopadu.
- Za 7 až deset měsíců chce zdolat asi 17 tisíc kilometrů a chce dojet do Kapského města.

Sedmkrát za den zmokne a znovu uschne. 122. den (25. března) svého putování dorazil Tadeáš k rovníku. „Teď už to bude určitě z kopce až do Kapského Města,“ přeje si. V jedné z vesniček pod rovníkem na Tadeáše mává běloch sedící u chatrče. Byl to voják z Francie, který se v Gabonu usadil. „Pozval mě na pivo. Nejlepší, co jsem v Africe pil, gabonské pivo značky Regab,“ dodal k dalšímu zážitku ze své cesty. Spolu s ním vyrazil do džungle k řece. Kolo zůstalo bez dozoru. Už při návratu k bicyklu bylo jasné, že je něco špatně. Vypadalo to, že vše je v pořádku. „Až večer jsem zjistil, že mi z brašny někdo vytáhl elektroniku k dobíjení fototechniky, zdroj od laptopu, SD karty a kabely. No nic, za osvěžení se platí,“ povyprávěl.

Velikonoce Tadeáš strávil na trase k hranicím s Kongem. V městečku Ndende skončil asfalt. Problém mají i auta s pohonem všech kol. „Cesta, to je opravdu silné slovo, se spíše místy mění na řeku s ostrůvky,“ popisuje. Kolo má od bahna, zadní brzda už to vzdala a přední dodělává. Přehazovačka je k ničemu. „Projet tuhle cestu z Gabonu do Konga v období dešťů byl vážně oříšek,“ říká. Od neděle 1. dubna si už ale šlape Kongem. V pondělí dojel do městečka Dolisie. Asfalt se vrátil. Ubytoval se v kempu a prý se nechá vzbudit za týden.

Vlk v návštěvnickém centru NP Šumava v Srní.
NÁZOR: Pravda nejen o vlcích