Patří ke 38 občanům Lince, kteří překročili 100 let. „Že Maria-Anna ještě může bydlet doma, za to může děkovat mobilním službám charity,“ rozvádí list. „Ty umožňují lidem, aby déle samostatně zvládali stáří, a přinášejí jim pomoc a podporu ve všedním životě. Letos organizace jako Caritas, Lidová pomoc, Červený kříž odvedou více než 170 000 ošetřovatelských a opatrovatelských hodin při poskytování rozvážek jídla, domácím servisu a 24hodinové péče. Město Linec, Horní Rakousy a sociálně odstupňované příspěvky klientů loni shromáždily na tuto pomoc pro 2081 osob celkem 2,66 milionu eur.“

Také Marii-Anně její opatrovatelští andělé ulehčují všední dny pomocí při praní, oblékání, snídaních, nakupování, a dělají jí společnost. „Více než 60 procent pečovatelek je starších osmdesáti let, skoro 80 procent z nich jsou ženy,“ dodává list.

Na snímku je jubilantka Maria-Anna s pečovatelkou Sabine Rödesheimovou ze St. Florianu.

Ubyde zastupitelů

Horní Rakousy novelizují zákon o obcích. Po volbách 2021 ubyde z celkového počtu 9369 zastupitelů 564, tedy pět procent, píší OÖN. Grémia budou zmenšena ve 412 obcích. Ušetří to ročně celkem 200 000 eur „sedného“. Od příštího roku budou všechny obce moci přenášet plenární zasedání a zveřejňovat digitalizovaně jednání i úřední zprávy.

Odměny 315 neuvolněných starostů se od 1. ledna 2019 zvýší o 500 eur hrubého měsíčně, 126 uvolněným o 250 eur. Hornorakouští starostové „z povolání“ berou dosud od 3144 (do 1000 obyvatel) do 8756 eur (přes 20 000 obyvatel). Neuvolnění berou od 2246 do 6567 eur. Zvýšení odměn bude obce stát 2,6 milionu eur. Od roku 2021 mají všichni místní šéfové brát stejně jako uvolnění.

Vyhlásí prý Evropskou republiku

Logo politických umělců.Zdroj: Deník/repro

To bude „událost“! 10. listopadu v 16 hodin bude vyhlášena Evropská republika – přinejmenším ve 120 divadlech, kulturních institucích nebo v soukromí prý v celém Evropě, všude, kde slyšeli na výzvu publicisty Roberta Menasseho a politoložky Ulrike Guérotové z univerzity ve Křemži, napsaly OÖN. Jejich "European Balcony Projectu“, tedy přečtení „občanského manifestu“, se například ve Vídni budou podílet Burgtheater, Lidové divadlo, WerkX, Kunsthalle a Studio 77, myšlenku podporují například Centrum umění v Bruselu, divadlo v Bolzanu, Thelia Theater Hamburk atd. Podle Menasseho ohlas dokazuje „velkou potřebu diskutovat o utváření podoby evropské budoucnosti“. Musí se prý prosadit rovnost všech občanů před zákonem, mít evropský parlament vybavený všemi právy atd. Akce se má opakovat „podle možností“ každým rokem.

České vyhledávače dopňují, že na balkonech budov, v divadlech a na veřejných prostranstvích po celé Evropě budou 10. listopadu 2018 v 16.00 umělci i zástupci veřejnosti číst Manifest na podporu myšlenky Evropské unie. Akce se bude konat v termínu 9. až 11. 11. 2018 a pořadatelé chtějí, aby měla podobu politicko-uměleckého flashmobu,  kdy čtení bude doplněno diskusními panely, přednáškami, koncerty, představeními. Vyzývají proto k účasti divadla po celé Evropě.

Sdělení obsahuje také český překlad Manifestu.

Dnes, 10. listopadu 2018 v 16 hodin, 100 let po skončení první světové války, která na celá desetiletí poničila evropskou civilizaci, si nejenom připomínáme historii, ale sami bereme do rukou svou budoucnost. Je na čase uskutečnit slib Evropy a připomenout si zakladatelskou ideu evropského sjednocovacího procesu.

Prohlašujeme všechny, kdo jsou v tomto okamžiku na evropském kontinentě, za občanky a občany Evropské republiky. Přijímáme svou odpovědnost za univerzální dědictví všeobecné deklarace lidských práv a slibujeme, že je na tomto kontinentě budeme konečně uskutečňovat.

Jsme si vědomi toho, že bohatství Evropy je založeno na staletích vykořisťování jiných kontinentů a útlaku jiných kultur. Sdílíme tedy naši půdu s těmi, jež jsme vyhnali z té jejich. Evropanem je ten, kdo chce. Evropská republika je prvním krokem na cestě ke globální demokracii.

Evropa národů ztroskotala. Idea evropského sjednocovacího procesu byla zrazena. Vnitřní trh a euro se staly snadnou kořistí neoliberální agendy, jež je v rozporu s ideou sociální spravedlnosti.

Proto musí být zpět dobyta moc v evropských institucích, aby společný trh a společnou měnu bylo možné utvářet ve společné evropské demokracii. Neboť Evropa znamená: spojovat lidi, nikoli integrovat státy.

Na místo suverenity států tímto nastupuje suverenita občanek a občanů. Zakládáme Evropskou republiku na zásadě všeobecné politické rovnosti bez ohledu na národnost a původ. Konstitucionálními nositeli Evropské republiky jsou města a regiony. Nastal den, kdy se v politické jednotě konečně rozvine kulturní rozmanitost Evropy.

Evropská rada je sesazena.
Zákonodárnou moc má Evropský parlament.
Ten zvolí evropskou vládu, jejíž povinností bude pracovat pro blaho všech evropských občanek a občanů bez rozdílu..

Podle šeských webů „slyšeli“ na výzvu například v Divadle Continuo v Malovicích či na hraničním přechodu České Velenice-Gmünd. (europeanbalconyproject.eu)

Hry jako za stara

Dva dny hraní všeho druhu…Zdroj: Deník/repro

Staré dobré stolní hry dostaly za léta mnoho elektronické konkurence, ale tak úplně z módy nevyšly, píší OÖN. To prý dokáží i Dny her zemského referátu mládeže 3.-4. listopadu v Linci. V centru Kulturquartier bude moci každý po oba dny od 10 do 18 hodin hrát dle libosti – klasicky na desce nebo s počítačem či herní konzolí. V nabídce je více než tisíc her. Organizátor Peter Hojdar tvrdí, že je patrný trend návratu obliby her pro dva nebo i pro rodinu, a vracejí se také hry, které už tu bývaly. Objevují se ovšem i nové.

Na projektu kooperují i centra AEC, pedagogická vysoká škola a Education Group. Centrem je Kulturquartier, kde akce vyvrcholí 3. listopadu Dlouhou nocí her (do 16 let jen v doprovodu).

Nejpotetovanější

Nejpotetovanější…Zdroj: Deník/repro

Lucky Diamond Rich (47), rodák z Nového Zélandu, je prý nejpotetovanějším člověkem na světě, říká v OÖN Jochen Auer, zakladatel přehlídky Wildstyle & Tattoo Messe 3. a 4. listopadu v kulturním centru Tabačka v Linci. V deníku rekordman říká, že první kerku si nechal vypíchat v šestnácti letech – žonglérský kužel na zadek. Od té doby sbírá obrázky po celém světě a protože už je zcela „počmáraný“, kresby transformuje. Každé tattoo reprezentuje díl jeho osobnosti, událost v životě. Je pro něho důležitý ale i humor, tvrdí s poukazem na nejnovější kerku – dvě milé housenky nad očima místo obočí…

Na víkendové přehlídce Rich nebude chybět – mimo jiné prý bude žonglovat jablkem a běžící motorovou pilou. Žongluje také s pochodněmi při jízdě na monokole, polyká meče… A lákadlem pro návštěvníky je, že se od něho mohou nechat tetovat.

Více o Wildstyle & Tattoo Messe 3. listopadu od 12 do 24 hodin a 4. listopadu od 12 do 20 hodin je na www.wildstyle.at. Na snímku jsou Rich s Auerem.