Mají hodně plánů

Linec - Se 7,6 stavebního bytového záměru na 1000 obyvatel bylo Rakousko loni opět první z 18 evropských sledovaných zemí a Izraele, jak vyplývá z aktuálního indexu Deloitte Property, píše linecký Volksblatt. Následovaly Izrael s 6.1 a Francie s 5,7 plánovaných obytných jednotek. Na posledním místě bylo Portugalsko (1,1).

Co do průměrné ceny nemovitostí se Rakousko pohybovalo ve středu tabulky s kupní cenou 2572 eura za metr čtvereční. K pořízení obytné plochy o 70 metrech čtverečních bylo v Rakousku třeba asi šest hrubých ročních platů, v dražší Vídni (4000 eur za metr) devět.

V mezinárodním srovnání nejvýhodněji přicházel bytový prostor v Portugalsku s průměrem 1068 eur za metr. Nejdražší byla Velká Británie s celostátním průměrem 4628 eur za metr, z metropolí Londýn (16 538 eur) před Paříží (12 374).

Tour v nohou

Nohy cyklisty na Tour.Zdroj: Deník/repro PNP

Deník PNP nabídl čtenářům, kteří by si chtěli třeba „z legrace“ zajet Tour de France, instagramovou fotografii nohou polského závodníka Pawla Poljanského (27) po dvou a půl týdnu závodu a asi 3000 kilometrů z celkových 3540. „Zdánlivě jsou už jen z kůže, žil a šlach,“ píše list a amatérům doporučuje to s plány na odjetí Tour nepřehánět…

Vstoje po Dunaji do delty

Ten musí mít výdrž!Zdroj: Deník/repro PNP

„Stand-Up“-pádlař a ochránce životního prostředí Pascal Rösler (44) vyrazil ve čtvrtek po Isaru od Mnichova směrem Černé moře, píše PNP. Přišla se s ním rozloučit i bavorská ministryně životního prostředí Ulrike Scharfová. Rösler chce strávit na vodě více než dva měsíce. Jeho trasa vede přes Vídeň, Bratislavu, Budapešť a Bělehrad až do delty Dunaje v Rumunsku. Ve čtvrteční první etapě chtěl dorazit do Freisingu vzdáleného 32 kilometrů, odkud ho v pátek hodlá doprovodit kolem třiceti kanoistů do Landshutu. Na svém webu sup-muenchen-schwarzesmeer.de měl včera ve 14 hodin zapsáno ujetých 24,3 km, rychlost 9,9 km/h, a do cíle mu zbývalo 2389,3 kilometru…

„Na cestě chce Rösler sbírat dárcovské příspěvky pro svůj obecně prospěšný spolek ochrany vody Pure Water for Generations,“ uvedl pasovský list a připomíná, že loni tento „stojící vodák“ podnikl první tour do Vídně, při které získal asi 8000 eur pro bavorský fond ochrany přírody.

Velikány nikdo nechce

Klaus Waszarek pracuje na Leninovi.Zdroj: Deník/repro PNP

Záměr prodeje šesti monumentálních památníků východního bloku zřejmě definitivně nevyšel, uvedla PNP. Kamenická firma z Gundelfingenu v okrese Dillingen se o jejich vydražení pokoušela už jednou (náš list informoval), ale ani v další lhůtě nikdo nic nenabídl. „Nejpozoruhodnějším exponátem aukce byl dvanáct metrů vysoký Leninův pomník, který v časech NDR stál na drážďanském hlavním nádraží a byl znám jako ,rudý přednosta´,“ uvedl pasovský deník. Postupimský aukcionář Frank Ehlert řekl, že byly vedeny rozhovory, ale žádná konkrétní nabídka podána nebyla. Plánovaný prodej je tím pro tentokrát ze stolu. „Majitel teď už taky prodávat nezamýšlí,“ dodal Ehlert. Snad prý doba na bývalé pomníky z východního bloku ještě není zralá. „Za deset až patnáct let uvidíme,“ míní.

PNP dodává, že Leninův památník byl v roce 1992 ze saského hlavního města „vypovězen“. „80tunový kolos, který zvěčňuje také šéfa komunistů Ernsta Thälmanna a sociálního demokrata Rudolfa Breitscheida, měl při aukci vynést minimálně 150 000 eur. Šéf kamenictví Josef Kurz ze Švábska tuto a další sochy zakoupil pro muzeální park, který ale nikdy nebyl zřízen,“ píše PNP.

Na snímku pracuje na Leninově soše kameník Klaus Waszarek.