České Budějovice - Další Čechoameričan vtrhl do kraje ještě razantněji. Pavel Kryzl nechal do českého obchodního rejstříku zapsat 4. července 1990 společnost 21st Century Enterprises.

Jako předmět podnikání uvedl ubytovací služby, provoz parkovacích ploch, investorskou činnost, koupi zboží za účelem jeho dalšího prodeje a prodej, realitní činnost, provozování cestovní kanceláře, směnárny, provozování restauračních zařízení (Munice, nádražní restaurace v Č. Budějovicích a v objektu ČSAD), nákup a prodej průmyslového a textilního zboží, provoz hotelů, penzionů, motorestů, ubytoven, nákup a prodej stavebního materiálu, skla, porcelánu, keramiky, nábytku a doplňků, drogistického zboží, kosmetiky, potravinářského zboží atd., zprostředkovatelskou a obstaravatelskou činnost v oblasti obchodních kontaktů, projekční činnost, investorskou činnost atd.

Nechal zapsat provozovny například Hotel Royal Kanon, Hotel Fara Zátoň, Penzion Corina, Jindřichův Hradec, Disco Ristorante v Jeronýmově ulici, Krčmu-bar-grill Munice a další.

Na dluh…

A trošku si na to podnikání půjčil, respektive zapomínal z něj platit daně. Tak okresní soud nařídil k návrhu finančního úřadu prodej jedné jeho nemovitosti k umoření nedoplatků DPH od září 1994 v celkové výši kolem 3,3 milionu a dalších daní přes 2,1 milionu. Ale to byl pakatel. V roce 1995 si Kryzl od Pragobanky půjčil opravdový balík.

IPB České Budějovice jako postupník také 4. června 1996 podala návrh na konkurz jeho společnosti pro splatnou pohledávku 71 091 089,50 milionu korun s příslušenstvím, a že tento podnikatel dluží i finančnímu úřadu, Jihočeským pivovarům téměř 160 000 s příslušenstvím, firmě Kovo-Dřevo aj. Krajský soud jí návrh vrátil k doplnění s tím, že Pavel Kryzl není podle odboru celostátních správních evidencí jako občan ČR v republice evidován, na adrese uváděné v návrhu je jen v nájmu jedna z jeho nebytových prostor. Navrhovatel adresu dlužníka v termínu neupřesnil a soud řízení zastavil. Pak poškozený provinilcův pobyt zjistil a Vrchní soud věc vrátil do Budějovic. Když tam zjistili, že americký občan Paul Henry Kryzl má povolen trvalý pobyt na okrese České Budějovice, krajský soud 18. listopadu 1998 konkurz na jeho majetek prohlásil (11 K 42/96). Náš list k tomu napsal, že 21st Century Enterprises asi 21. století nedožije…

Jelikož úpadce vlastní nemovitosti v Č. Budějovicích, měly by být prostředky minimálně na úhradu řízení zajištěny, mínil soud. Dlužník se k návrhu nevyjádřil. Věřitelé mohli pohledávky přihlásit do 18. prosince. Vrchní soud rozhodnutí v únoru 1999 potvrdil. Policie ČR posléze sdělila, že „cizinec s trvalým pobytem na území ČR“ 4. 10. 2004 zemřel, a krajský soud 12. května 2005 konkurz na jeho majetek zrušil.

Konečná zpráva konkurzu byla vzhledem k pohledávkám tistní. Příjmy podstaty byly šest milionů, výdaje 1,8 milionu…

Trochu tajemný muž

Čím na sebe Paul Henry Kryzl upozornil veřejnost, nebyly nicméně jeho dluhy, ale „čestné tituly“, kterými se oháněl. Omračoval s nimi ale zřejmě jen své zákazníky, uváděl je také v dopisech naší redakci, když protestoval proti některým kritickým článkům. Vybavuji si z nich jen rytíře Řádu čestné legie, nejvyššího francouzského státního vyznamenání, založeného v roce 1802 Napoleonem Bonapartem, které už získaly desítky občanů ČR, třeba František Fajtl, Milan Kundera, Petr Uhl. „Titulem“ zavání už doplněk „von Vertat“ (nebo Vertrat), který přidával ke svému jménu, někde byl uveden i Sir… Jak nás ale upozornil jeho konkurzní soudce, v oficiálním styku tyto „tituly“ neužíval, a v samotném konkurzním spise také nikde nejsou. Jeho konkurzní správce nám sdělil, že s úpadcem několikrát jednal osobně nebo telefonicky, ale ten se mu nikdy žádným titulem nepředstavoval.

Snažili jsme se vygůglovat něco víc. Narazili jsme na inzerát podaný Paulem Kryzlem v únoru 1993 s uvedením kontaktů na něho, v němž „Realitní kancelář nabízí možnosti investic napříč Českou republikou. Připravila projekty přestavby farem/zámků na hotely. Hledá zahraniční investiční partnery na sdílení výdajů na rekonstrukci/správu hotelů“. Poznámka – Source (tedy zdroj, pramen informace): M. Burgr/U.S. Embassy Prague. A v tom aby se čert vyznal…

Pak už jsme našli jen spíš kuriozitu. V roce 1993 produkoval Kryzl ve studiu Českého rozhlasu v Budějovicích poprockové CD s názvem Procitám skupiny Leonardo vzniklé na začátku roku 1993. Tvořili ji Budějčáci Michal Habrda a Vlastimil Klein, k nim přibyl českokrumlovský Petr Jesenský a začátkem roku 1994 k bicím Václav Tupý. Spoluautorkou je textařka Daniela Vozáryová.

Tak si říkám, kdybych si k ukojení vlastního seniorského ega chtěl upřesnit tu v mé paměti zakořeněnou zvláštnůstku s čestnými tituly podnikatele 21st, třeba by někdo z té kapely něco věděl. Nebo z bývalých zaměstnanců jeho firem. I když výplatní lístky jim asi těmi tituly nepodepisoval…

Shodou okolností jsem našel 21st i v mé knihovně. Dostal jsem nedávno darem knížku kolegů novinářů s názvem „Jak zlikvidovat šéfa“, vydanou v roce 1993 nakladatelstvím Jih s předznamenáním: Budiž tímto vzdán dík firmě 21st Century Enterprises , která svým chápavým postojem k umění dala vzniknout této knížce. Rád doplňuji, protože Komu čest, tomu čest. Zadní strana její obálky je na snímku.