Říká to Evropská unie, která sestavila seznam 37 zakázaných „invazivních a místně cizích" druhů. Mezi nimi jsou třeba vedle nutrií a želv nádherných právě také nosáli. Svým nařízením chce EU zabránit pronikání cizích druhů zvířat do volné přírody a ohrožovat nebo vytlačovat místní druhy.
„Pro lineckou zoo to znamená, že jejích pět nosálů v ní bude smět zůstat jako posledních svého druhu," píše Volksblatt a cituje zoologickou vedoucí zahrady Sabinu Hildebrandovou: „Musíme zajistit, že už se nebudou moci dále množit." Další opatření prý nejsou třeba, protože nosáli jsou v dobře zabezpečeném výběhu a domácí faunu tak nemohou ohrozit. List dodává, že základní myšlenka EU není podle Hildebrandové špatná, ale ta že kritizuje postup unie. Zoo do výběhu pro tyto šelmy hodně investovalo…

Deggendorf vymění stromy

Padá z nich ovoce, tak je vymění…Zdroj: Deník/repro PNP

Dolnobavorské město chce vyřídit starý problém a krok za krokem nahradit ovocné stromy rostoucí na ulicích. Vedoucího stavebního úřadu Christopha Strassera téma zlobí už dlouho. Především hrušně plané v ulici Františka Josefa Strausse před novou radnicí a na jiných místech a jabloně mnohokvěté v Rettenbachu prý dělají nepořádek každý podzim. „Strasser mluví o velkém svinstvu a míní tím hrušky spadané na chodníky podél Straussovy ulice," píše PNP. Radní upozorňuje na nebezpečí uklouznutí a na vosy, které ovoce láká.
V Rettenbachu bylo vysázeno 73 jabloní mnohokvětých. V listopadu bude deset z nich nahrazeno a tři poraženy bez náhrady, a postupně mají „padnout" i ostatní. Město je chce nahradit parociemi. Planých hrušní je v Deggendorfu celkem 70. Letos na jaře má být 18 z nich před radnicí nahrazeno polními javory.

Český tahač si „lehl" u sousedů

Český řidič zůstal nezraněn.Zdroj: Deník/repro PNP

V Lammerbachu asi šest kilometrů od Viechtachu zajel kolem osmé hodiny český tahač s návěsem na konci levotočivé zatáčky na krajnici a převrátil se do příkopu. Zůstal ležet na straně spolujezdce, takže řidič mohl vystoupit nezraněn, píše PNP. Silnice byla na delší dobu uzavřena, protože bylo třeba na místo nehody dopravit těžký jeřáb.

Podveden s dalekohledem

46letý Čech podal na policejní stanici ve Zwieselu trestní oznámení pro podvod. Krátce po Vánocích si objednal v internet-shopu dalekohled a navázal e-mailový kontakt s prodejcem. Převedl mu požadovaných 409,99 eura a prodejce mu přislíbil zboží neprodleně poslat, ale neposlal nic, píše PNP. První šetření policie ukázalo, že šlo o tzv. fake-shop, který ve skutečnosti neexistuje. Internetová stránka byla také okamžitě po uzavření „obchodu" vymazána a „prodejce" nebyl dosažitelný. „Policie vychází z toho, že Čech naletěl profesionálnímu podvodníkovi. Stopy, mimo jiné doklady o bankovním převodu peněz, vedou do Německa. Bylo zahájeno vyšetřování pro podvod," uzavírá pasovský list.