Podle majitele Huberta Kerschera by na všech filiálkách firmy měli tisknout denně kolem 5000 stvrzenek, každou dlouhou minimálně patnácti centimetrů, a to těm, kteří si tu koupí třeba rohlík.

Vyšli z toho, že zákon nařizuje vystavení dokladu, ale neurčuje, jakého. Švábská firma na výrobu pokladen BBN našla řešení, které v Tiefenbachu uplatňují údajně jako první v regionu. Po nákupu u nich se na obrazovce pokladny ukáže QR-Code a když si jej zákazník sejme smartphonem, obdrží automaticky stvrzenku na mobil. Především mladí to prý uvítali…

Foto: Kerscher

Jak jde Covid-19

V Rakousku měli do nedělního rána 104 pozitivně testované na koronavir, píší OÖN. V sobotu večer jich bylo 81. Devět jich přibylo ve Vídni – na 32. Mezi novými je také pracovnice školky; zařízení teď bude dva týdny uzavřeno. Vir byl zjištěn u prvních dvou Rakušanů 25. února. V celé zemi otestovali celkem 4509 osob. Dva pacienti už byli vyléčeni. Počet nakažených v Horních Rakousích stoupl v sobotu na sedm. Všichni zůstávají zatím v domácí karanténě. Na úrazovkách včetně linecké omezili „ne naléhavě nutné“ operace.

Německá Biskupská konference doporučila farám upustit od pozdravení pokoje, symbolického fyzického kontaktu účastníků mší, od užívání svěcené vody a přijímání z kalicha. Má tak být zabráněno šíření koronaviru v kostelích, píše PNP. V okrese Freyung už také vodu v nádržkách nemají a ruce si také nepodávají. Děkan Magnus König řekl, že je nebude podávat ani ministrantům. Odrazují od toho věřící i na farnosti Thurmansbang a doporučjí místo kontaktu pokývnutí. „Svěcenou vodu ale vedou pořád – více osolenou. To má přenos nákazy minimalizovat,“ uvádí list.

Důchody napůl?

Kdo má společné děti, má si důchody rozdělit, oznámili v sobotu rakouský ministr sociálních věcí Rudolf Anschober (Zelení) a ministryně pro záležitosti žen Susanne Raabová (ÖVP).

Na přesném modelu se podle OÖN teprve pracuje, ale Raabová ohlásila zavedení automatického dělení: jesliže jeden pracuje a druhý se stará o děti, má ten vydělávající odpovídající část své penze partnerce přepustit.