Z nedávného měření, které tu provedla společnost Gemos Dopravní systémy tudy projelo za dva týdny téměř 36 tisíc vozidel a z nich více než 11 tisíc překročilo povolenou rychlost. „Jezdit se musí, pokud jezdí kamiony, mají lidé práci. To, že Bernarticemi projede hodně aut, se změnit nedá, ale řidiči by měli dodržovat povolenou rychlost a jezdit ohleduplněji,“ uvedl starosta městysu Pavel Souhrada důvody, proč si tu měření objednali.

Ještě větší nebezpečí tu hrozí lidem v sezoně, kdy tudy projede vozidel mnohem více. O zajištění bezpečnosti v Táborské ulici jedná Pavel Souhrada s milevským odborem dopravy, starostou Ivanem Radostou a tajemnicí městského úřadu Vladimírou Štorkovou.

Jako řešení se totiž nabízí pronájem úsekového měření rychlosti, které by bylo umístěné při vjezdu do Bernartic ve směru od Tábora. Celý systém včetně vybírání pokut by provozoval milevský městský úřad ve spolupráci s milevskou městskou policií. Stejný systém se osvědčil například ve Velké u Milevska, kde se podle Vladimíry Štorkové hodně řidičů z pokut poučilo.

Centrum Fazole
Rodinné centrum Fazole v Písku je skutečně zdravou školou, první na jihu Čech

S městysem Bernartice je ale třeba na tuto službu nejprve uzavřít veřejnoprávní smlouvu, kterou musí schválit zastupitelé. „Veřejnoprávní smlouvu na zajišťování úsekového měření má město uzavřenou také s Hrejkovicemi,“ připomněla Vladimíra Štorková. Hrejkovice, které jsou na hlavním tahu od Tábora na Rožmitál pod Třemšínem, musí nejprve udělat úpravy požadované dopravním inspektorátem. Měřit by se pak mohlo začít letos.

„Pokud vše půjde dobře, počítáme s tím, že s městem Milevskem uzavřeme smlouvu na výkon její městské policie u nás. Pro nás není prioritou, abychom z pokut něco měli, ale aby se tu zvýšila bezpečnost lidí,“ dodal Pavel Souhrada s tím, že se nejedná o předvolební krok, ale o dlouhodobé řešení problému. Pokud vše dobře dopadne, rádi by měřiče rychlosti instalovali do začátku nového školního roku.

Kvůli bezpečnosti dětí, které původně chodily do školy po Táborské ulici, vybudovali nový vchod školy z jejího dvora.

Podrobné údaje z měření jsou na webových stránkách městysu nebo zde a také zde.