Dlouhodobý problém s nedostatečnou kapacitou českých věznic možná pomůže řešit i jihočeská obec Homole. Rozhovory Vězeňské služby a Jihočeského kraje začaly už letos v únoru, přesto není lokalita pro výstavbu zatím jistá. Starostka Homolí Jaroslava Heřmánková k procesu řekla: „Stále jsme jen na začátku. Jednání jsou předběžná, nedošlo k žádnému podpisu.“

Exkurze do věznice


Aby si starostové obcí, kterých se případná výstavba a provoz věznice může dotýkat, udělali přesnější představu, navštívili fungující ženskou věznici ve Světlé nad Sázavou. „Jela jsem tam se smíšenými pocity, ale přesvědčila jsem se, že nemám mít předsudky,“ přiznala Jaroslava Heřmánková. Ani lidé z Homolí prý nejsou z možné blízkosti žaláře nijak zvlášť nervozní. „Kdyby tam navíc naši lidé našli práci, to by bylo úplně nejlepší,“ dodala starostka.

Práci hledají i vězni

V jižních Čechách zatím žádné klasické vězení nestojí. České Budějovice ale mají letitou zkušenost s životem s trestanými díky vazební věznici. Vězeňský život se neodehrává jen za zdmi žaláře umístěného v centru krajského města. V průměru 40 vězňů totiž denně cestuje do zaměstnání na svobodě. Pomáhají ve stavebnictví, dřevařství, pivovarnictví, vyrábí tužky.

Eduard Šebenda, vedoucí roudenské krouhárny, si spolupráci s vězni chválí. „Pomáhají nám od roku 2003 pravidelně při sklizni zelí od září do listopadu. Vazební věznice nám vychází vstříc. Pracovní nasazení trestanců je pochopitelně různé. Některé party jsou výborné, jiné vlažnější,“ vysvětluje Eduard Šebenda. „I když se vězeňští brigádníci na poli pohybují bez dozoru, nikdy se za celých 14 let nestalo, že by někdo utekl a ani žádné konflikty jsme nikdy neměli,“ dodal Eduard Šebenda.