Na jihu Čech bylo ke konci loňského roku celkem 379,1 tisíce hektarů lesa. Podle Ivany Vackové z českobudějovické krajské správy Českého statistického úřadu (ČSÚ) si tak jižní Čechy v tomto směru udržely jednoznačné prvenství mezi všemi českými kraji.

Výměra lesních pozemků se proti stejnému období minulého roku zvýšila o 209 hektarů, tedy o 0,1 procenta. V České republice byl podle Ivany Vackové nárůst výměry pozemků obdobný jako v Jihočeském kraji (o 0,1 %). Nejvyšší nárůst zaznamenal Plzeňský kraj (o 2,6 %), naproti tomu k největšímu úbytku lesní půdy došlo ve Středočeském kraji (o 2,4 %).

Na Jihočeský kraj připadalo 14,2 % lesů České republiky, druhým nejlesnatějším krajem je Plzeňský (11,6% podíl na ČR) a na třetím místě Středočeský kraj s 11,2% podílem na ČR.

Prořezávky, čistky a plecí seče v mladých nedospělých porostech, jejichž účelem je snížení hustoty porostu a úpravy jeho zdravotního i jakostního stavu, lesníci zvládli na ploše 4 899 ha.

Probírky, tedy výchovné zásahy v předmýtních lesních porostech, slouží k usměrnění vlastností porostu po stránce produkční, zajištění odolnosti a stability porostu. Probírky se uskutečnily na ploše 8 026 ha, bylo při nich vytěženo 440,4 tisíc metrů krychlových dřeva bez kůry. V loňském roce bylo ošetřeno chemicky a biologicky, tj. přípravky a prostředky proti hmyzu, zvěři, houbovým chorobám, hlodavcům, cizorodé vegetaci apod. 5 552 ha lesní půdy, což představuje meziroční pokles o 45,6 % (o 4 656 ha lesní půdy).

Škody způsobené zvěří v kraji meziročně poklesly o 831 tisíc korun (o 21,9 %), celkem byly vyčísleny na 2,9 milionu. V České republice zaznamenalo ohodnocení škod způsobených zvěří snížení o 1,5 % na 33,1 milionu korun. Jihočeský kraj se podílel na zvěří způsobených škodách v České republice 8,9 %. Nejvyšší podíl těchto škod na ČR (16,4 %) vykázal Ústecký kraj.