„Porazila“ 19 konkurentek. „Nikdy jsem s tím nepočítala, viděla jsem jako favoritky úplně jiná děvčata,“ řekla. Kromě cen vyhrála fotoshooting ve Vietnamu a účast na volbě Miss World v Číně, kde finalistky stráví celý měsíc. „Teď se ale hlavně těším, až si zuji bity,“ dodala. Vlastně by měla být v šest ráno v kasárnách, ale řekla jim preventivně, že když tam nebude do půl semé, tak získala titul… Vojenskou službu nejspíš aktivní kickboxerka odsune o rok.

Novinkou letošní soutěže bylo, že kvůli kampani „me-too“ se tradiční kolo – procházka v bikinách – konalo s vyloučením veřejnosti.

Zapózovali spnzorovi

Fotbaloví fešáci.Zdroj: Deník/repro PNP

Fotbalisté Bayernu se převlékli na oktoberfest, napsala PNP. Tři týdny před zahájením největších pivních slavností na světě zapózovali v neděli 2. září pro sponzora – pivovar Paulaner - v kožených kalhotách a krojových vestách. „Na ty kalhoty si teprve musím trochu zvyknout,“ dal se slyšet reprezentant Leon Goretzka, který do týmu přišel z FC Schalke. Na „wiesn“ prý byl jen jako dítě. „Tehdy jsem se ale hlavně zajímal o kolotoč,“ dodal. Bayern tradičně zachází při oktoberfestu do stanu k jedné návštěvě společně.

Válečník má dál ulici

Hornofalcká rada obcí odmítla návrh na přejmenování Ulice Erwina Rommela, polní maršál wehrmachtu, v Braunbergu v Brucku. Není to jediný případ, kdy jméno ulice upadlo v nelibost, protože je historicky zatížené, píše PNP.

Dodává, že kolo dějin se nedá pootočit zpátky, ale „určitá hygiena v historických záležitostech často patří k dobrému politickému tónu“. „V Horní Falci to ale zjevně neberou až tak vážně a obrátili se, poněkud politicky nekorektně, proti přejmenování.“

Problém byl „založen“ v roce 1976, kdy Rommelovo jméno přiřkli nově budovanému sídlišti v Brucku. „Tehdy si s tím zkrátka nikdo nelámal hlavu, jistě nikdo nechtěl takto vyvolávat nacistickou minulost,“ řekl poslanec zemského sněmu za Svobodné voliče Joachim Hanisch, který je rovněž členem zastupitelstva Brucku. Návrh na přejmenování tamní občané opakovaně odmítli a své stanovisko písemně stvrdili.

PNP zmiňuje, že tento „patron“ ulice nebyl výslovně nacistickým velikánem. „Erwin Rommel, ve Třetí říši známý pod přezdívkou ,Pouštní liška´, si musel na pokyn diktátora Adolfa Hitlera vzít život údajně kvůli stykům s atentátníky, kteří se pokusili Hitlera zabít. Pro mnohé je hrdinou, pro jiné ztělesňuje wehrmacht, který přinesl Evropě tolik utrpení,“ píše list.