Nově zvolená dvousetčlenná Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky je velmi fragmentovaná. Má devět zvolených subjektů, což je největší počet, jaký byl kdy do Sněmovny zvolen. Ziskem 29,6 procenta se 78 mandáty dominuje hnutí ANO a má od druhé ODS (11,3 procenta s 25 mandáty) největší odstup, prvního od druhého, v historii voleb. Oba subjekty jako jediné výrazně posílily oproti volbám v roce 2013. ANO o 31 a ODS o devět mandátů.

Co způsobilo výrazné vítězství hnutí ANO a naopak propad tradičních stran? Nedůvěra voličů k těmto stranám, jejich sjednocení v útocích na předsedu Babiše (kterého lidé považují za kompetentního a schopného), zklamání z politiky tradičních stran a jejich propojení na klientelistické struktury. Proto nepřekvapuje, že uspěly dvě nové strany Piráti a Svoboda a přímá demokracie, každá s 22 poslanci. A naopak neuspěly ČSSD a KSČM, každá s 15 mandáty, to je o 35, respektive 18 mandátů méně, a je to vůbec nejhorší výsledek od vzniku těchto stran. Podobně dopadly ostatní: KDU-ČSL s 10 mandáty (o čtyři méně), TOP 09 se sedmi mandáty (o 19 méně).

Výsledky voleb v Jihočeském kraji v podstatě kopírují celostátní výsledky s malou výjimkou ODS a KSČM, které zde získaly o jedno procento více, a naopak ANO, SPD, KDU-ČSL a STAN o půl procenta méně s tím, že STAN nepřekročil pětiprocentní hranici a mandát nezískal.

Další zajímavé výsledky nám poskytne pohled na preferenční hlasy nejúspěšnějších jihočeských kandidátů, kteří dostali více než 3000 preferenčních hlasů. V roce 2013 jich bylo 9, v letošních volbách pouze 4. Z vítězné ANO Radka Maxová a Lucie Kozlová, které však 3,2 % preferenčních hlasů nestačilo k získání pěti procent nutných k posunu na kandidátce. Z druhé ODS to byl Jan Zahradník a z KSČM Vojtěch Filip. Z ostatních stran nikdo.

LUBOMÍR PÁNA