Vysoké školy v regionu už se připravují na to, aby podle doporučení hygieniků omezily kontakty studentů a pedagogů při výuce.

Ani Jihočeská univerzita ani například Vysoká škola technická a ekonomická (VŠTE) v Českých Budějovicích ale nechystají distanční výuku jako v březnu či dubnu.

Na Jihočeské univerzitě (JU) začne podle tiskového mluvčího Štěpána Kuděje zimní semestr 29. září. Vedení univerzity už třeba nařídilo, že ochranné prostředky dýchacích cest budou povinné i ve výukových prostorách, pokud to není v rozporu s charakterem výuky a při přednáškách se doporučuje rozestup dvou metrů. "Studenti zváží účast na přednášce, pokud kapacita přednáškové místnosti neumožní toto doporučení realizovat. Vyučující v takovém případě zajistí audiozáznam přednášky, který studentům zpřístupní," popisuje Zdeněk Kuděj doporučený postup na JU. Semináře nebo cvičení mají mít standardní charakter. Náhradní způsob výuky je na vyučujícím.

Na VŠTE už byly zrušeny říjnové promoce, semestr začne 5. října a podle rektora Marka Vochozky bude kontaktní výuka omezena na skupiny po pěti studentech. Další výuka bude vedena ve virtuálních třídách a platí i jiné úpravy. Zavřel třeba studentský klub.

Černá skládka v českobudějovické lokalitě U Hada.
Kvůli koronaviru přibyly černé skládky, Budějovice to stojí miliony korun

Opatření už byla přijata s tím, že budou platit celý semestr. „V minulém akademickém roce se nám osvědčilo nastavit vše v počáteční fázi změn a opatření neměnit. Díky tomu všichni akademičtí pracovníci a studenti školy měli jasnou představu, co, kdy a jak mají udělat, aby splnili své povinnosti,“ říká k rozhodnutím vedení školy Marek Vochozka na dotaz jestli změny kvůli koronaviru neprodloužily nedávný letní semestr.

Podle kancléřky Zuzany Rowland bude připraven pro studenty i videoprůvodce, který bude shrnovat povinnosti posluchačů a časový harmonogram jejich plnění v zimním semestru včetně potřebných kontaktů. Má se pokud možno omezit návštěva studentů na studijním oddělení. To ale bude otevřené. "Předpokládáme, že studenti v případech, kdy to bude nezbytně nutné, budou na přepážkách studijního oddělení obslouženi," dodává Zuzana Rowland.