„Evropská soutěž pořádaná každé dva roky se nese mottem ,Lépe žít´ a má dát signál o tom, že honba za lepší infrastrukturou ve všech směrech je jen málokdy úspěšným receptem na lepší život ve venkovské obci,"  napsal deník PNP. Cenu uděluje evropské pracovní společenství obnovy a rozvoje venkova se sídlem ve Vídni. Situaci v místech, která kandidují na její udělení, posuzuje komise. Hodnotí například ekologické zemědělství a lesní hospodářství, zacházení s přirozenými zdroji, využívání obnovitelných surovin, místní zásobování, možnosti zaměstnání, rozvoj obce atd.

Na snímku je příklad z obnova Ringelaie – stará selská usedlost v místní části Wasching, kterou obec koupila a sanovala. Dnes slouží jako obecní dům.

Ringelai je partnerskou obcí jihočeských Netolic.

Už nehladoví

Devět běženců ze Senegalu přerušilo po týdnu hladovku, kterou v Mnichově protestovali proti ubytování ve středisku v Böbrachu v Bavorském lese. Nazvali jej „odlehlým uprchlickým táborem"„ v němž jsou prý zcela izolován, napsal deník PNP. Hladovku prý „prozatím" přerušili, protože prý další rozhovory s ministerstvem sociálních věcí chtějí vést „ze silnější pozice".  V pondělí s azylanty hovořili zástupci ministerstva a dolnobavorské vlády, ale výsledky po dohodě stran nebyly zveřejněny.

Odškodní bobistku

Německý svaz bobů odškodní ruskou bobistku 650 000 eur za úraz, který utrpěla v listopadu 2009 při tréninku na Evropský pohár v Königssee a po němž ochrnula. Tehdy osádka jejich dvojbobu dostala povolení startu k jízdě, ačkoliv v tu dobu byl už v dráze bob mužů. Došlo ke srážce, při které tehdy 21letá žena utrpěla těžká zranění.  Od té doby je na vozíku a podle jejího právního zástupce ji čeká ještě více operací. Nárok na odškodné jí soud v Traunsteinu přiznal, ale zatím nevyčíslil. Nynější vyrovnání  se svazem potvrdil Vrchní zemský soud v Mnichově.

Pompeje v Mnichově

Pes z Pompejí.Exponáty Národního muzea v Neapoli uvádí výstava Pompeje – život na vulkánu, která byla v pátek otevřena v Hale umění kulturní nadace Hypo v Mnichově. Exponáty upomínají na výbuch Vesuvu v roce 79, který zničil města Pompeje a Herculaneum. V roce 2011 byla výstava v podobné formě v Halle, v Mnichově ale podle kurátora Esaù Dozia „uhnul čistě archeologický záměr uměleckému". Kolem 260 exponátů podává obraz života v obou centrech. Nechybějí tu originální nástěnné malby, bronzové a mramorové sochy, zlaté šperky, stříbrné nádobí atd. Známé nálezy, jako bronzový běžec z Herculanea, stojí vedle nových objevů z posledních let. K nim patří třeba 24 metrů dlouhá mozaika z lázní v Massa Lubrense na jižní špici Neapolského zálivu. Polovina nálezu byla pro tuto výstavu restaurována a je poprvé prezentována.  Expozice ale dokládá i každodenní život prostých obyvatel měst.

Na ilustračním snímku je odlitek psa, který zahynul po výbuchu v Pompejích. Jeho tělo zanechalo ve vrstvě popela a jílu dutinu, která byla při vykopávkách v 19. století vyplněna sádrou.

Výstava v Mnichově potrvá do 23. března a bude otevřena denně od 10 do 20 hodin (o silvestru do 17). Zavřeno bude jen na Štědrý den. Vstupné je 12 eur, pro důchodce 11, pro studenty do 30 let a nezaměstnané 6, pro děti a mládež do 18 let 1 euro. Každé pracovní pondělí bude vstupné poloviční.

Ubývá hostinců

Téměř každý třetí hostinec v Bavorsku zaměřený na podávání nápojů v posledních deseti letech skončil provoz – zbylo jich jen 4400, jak řekl na bavorském Dnu turistiky v Norimberku Hans Hopfinger z Katolické univerzity v Eichstätt-Ingolstadtu. Vývoj je regionálně rozdílný – v okolí Mnichova restaurací například dokonce přibylo. Počet restaurací podávajících jídla je stabilní. Pozitivní podle Hopfingera je, že ale v roce 2011 jen ve 137 z 2056 obcí v Bavorsku, tedy v 6,7 procenta, neměli vůbec žádnou hospodu, poznamenává deník PNP.

Každý 13. porod je předčasný

Loni se v Německu narodilo 7,3 procenta dětí předčasně, tedy před 37. týdnem těhotenství, z toho 54 procenta císařským řezem, uvedla PNP ze zprávy zdravotních pojišťoven. 9,4 procenta novorozenců mělo porodní váhu menší než dva a půl kilogramu, 0,21 procenta plodů ani 750 gramů.

Nehoda Čecha

Místo nehody českého řidiče.Silnice B533 u Holzmühle v okrese Freyung – Grafenau byla v pátek dopoledne na několik hodin uzavřena, když se technici pokoušeli vrátit na vozovku český kamion se dřevem, který se tu převrátil ve čtvrtek v poledne.

Zloděj s 5,2 promile

V hornobavorském Mitterfeldenu sebral 27letý muž bednu piva odloženou před prodejnou a zmizel. Protože údaje o recidivistovi, který měl mj. zákaz vstupu do obchodu, personál znal, vyrozuměl policii. Když zloděje po dvou hodinách našla, v bedně už z 20 láhví zbývaly poslední tři, a muž měl 5,25 promile alkoholu… „Přesto se mu očividně dařilo dobře. Domluva s ním byla podle policie bez problémů možná, lékařské ošetření nebylo třeba, byl jen obviněn z krádeže," píše deník PNP.

Ta zvěř!

Téměř každá pátá dopravní nehoda v Bavorsku byla se zvěří, a procento roste. Do konce září bylo těchto srážek 47 257, se 406 zraněnými osobami a jedním mrtvým. Ministr vnitra  Joachim Herrmann řekl, že po loňském nárůstu těchto havárií o 14 procent čeká letos další zvýšení, a radí: Když se objeví zvíře, ihned troubit, vypnout dálková světla a kontrolovaně brzdit. Raději se srazit se zvěří, než se vyhýbat do protisměru nebo přistát na stromě v příkopu, cituje ho PNP.