Celkově se nad dobrovolně stanovenou hranici „šetření“ ryb do 70 centimetrů dostaly tři štiky. „Přehled neobvyklých úlovků zahrnuje i okouna o délce 35 centimetrů, kterého vytáhl Sepp Kainzmaier v momentu, kdy se tento velikán druhu zakousl do menšího kolegy krátce poté, kdy se ten chytil na návnadu na jiném háčku,“ popisuje PNP a dodává, že zmíněný tzv. „pracovní lov“ myslí klub jako malé poděkování členům, kteří se celý rok mimořádně starají o chod spolku.

Mládí a povolání

Od středy 10. října do soboty bude ve Welsu výstava Mládež a povolání, na které organizátoři očekávají na 80 000 návštěvníků. V osmi halách staví na ploše 15 000 metrů čtverečních exponáty 286 vystavovatelů. Veletrh je největším svého druhu v Rakousku a bude mít už 29. ročník. Představuje přes 200 učebních oborů, 20 druhů škol, učení s maturitou, pokračovací studia atd. 120 podniků bude na místě nabízet mladým možnosti uplatnění se.

V pátek a v sobotu bude řada přednášek, například na téma „Učitelství – povolání snů“, podrobnosti ke kvalifikaci letového personálu, nové vzdělávání ve zdravotní a pečovatelské profesi či na téma dobrovolného sociálního roku. Ve spolupráci s ÖBB bude zorganizována přeprava návštěvníků zdarma z nádraží na výstaviště. Ve středu a ve čtvrtek bude otevřeno 8.30-15 hodin, v pátek 8.30-17 a v sobotu 8.30-16. Vstup se neplatí.

Bavorsko studuje

Do zimního semestru se na bavorské univerzity a vysoké školy zapsalo na 394 000 studentů, což je nový rekord a o 1,4 procenta víc než loni, uvedla PNP. Zapsaných do prvních ročníků je zhruba 77 000, a tedy stejně jako loni.

Jak porostou důchody u sousedů

Rakouská vláda představila svůj návrh na zvýšení penzí. Od 1. ledna 2019 by měly být tvořeny sociálně – až do 1115 eur by měli důchodci dostat přidáno 2,6 procenta, z čehož by profitovalo 1,1 milionu penzistů, tedy asi polovina. Pro osoby pobírající mezi 1155 eury, tedy mediálním průměrem, a 1500 eury bude toto procento „seříznuto“ na dvě procenta, od 1500 eur do nejvyšší starobní penze 3402 eura bude výše částky vyrovnána dle inflace. Ještě vyšší penze budou měsíčně vylepšeny o pevnou částku 68 eur. Vláda odhaduje, že úprava bude státní rozpočet stát těsně přes miliardu eur, napsal Volksblatt.