Říká se, že naděje umírá poslední. Možná nějaká taková existuje i pro obyvatele Hluboké nad Vltavou. Ti se totiž vzbouřili proti nedávnému rozhodnutí Národního památkového ústavu (NPÚ) o zavírání Dolní zahrady místního novogotického zámku – části, kde se v minulosti natáčela pohádka Pyšná princezna. A tak začali s podepisováním petice.

Jindřich Soukal, hlubocký zastupitel, nyní Deníku potvrdil, že o celé problematice s památkáři stále jednají. „Nějaké schůzky už jsme měli,“ uvedl Jindřich Soukal coby předseda hlubocké kulturní komise. Jestli došli k nějakému řešení, však prozatím prozrazovat nechtěl. „Věřím, že ta jednání budou ku prospěchu obou dvou stran, jak pro občany Hluboké nad Vltavou, tak pro památkáře,“ komentoval aktuální situaci.

Možnost vyjednávat o celé věci nevyvracel ani kastelán zámku Hluboká nad Vltavou Martin Slaba. „Budeme hledat kompromis,“ řekl již dříve. „S městem jsme se na počátku března dohodli, že o věci budeme jednat. Jednání však neproběhlo, jelikož pan starosta zatím nenašel termín,“ uvedl hlubocký kastelán. Starosta města Tomáš Jirsa dodal, že uskutečnit by se tak mělo v průběhu dubna.

Petici podepsalo přes tisíc lidí

Hluboká nad Vltavou – Veřejné diskuze, podepisování peticí, dopis ministru kultury. Dál bojují obyvatelé Hluboké o Dolní zahradu zdejšího zámku. Nelíbí se jim totiž, že památkáři omezili její otevírací dobu – z celodenní možnosti vstupu na na dobu od 8 do 17 hodin.

Iniciátorka Olga Trčková uvedla, že je na ní momentálně přes 600 podpisů. „Na konci února byla zveřejněná také elektronická verze,“ dodala s tím, že tu podepsalo již 679 lidí. „S prodlužujícím dnem ještě více vyniká absurdita zamykání zahrady v 17 hodin. V tuto dobu je zahrada ještě v plném slunci,“ komentovala situaci Olga Trčková, která na Hluboké provozuje knihkupectví.

Tu chtějí dle slov starosty města Tomáše Jirsy v následujících týdnech předat hejtmance Jihočeského kraje a ministru kultury. „Oslovili jsme hejtmanku Jihočeského kraje, aby se nás zastala, protože je to otázka celokrajské reprezentace,“ řekl už dříve hlubocký starosta.

Důvodem uzavírání Dolní zahrady je podle Martin Slaba, kastelána hlubockého zámku, neukáznění návštěvníci. „Ta zahrada je unikátní. Jsou zde jedinečné dřeviny. Někteří lidé jsou ke stromům bezohlední, lámou větve. Jiní zde zase venčí své psy, což ty záhony dost narušuje,“ vysvětloval.