„Protože synek jednoho z kolegů onemocněl rakovinou a při terapii ztratil vlasy, rozhodlo se 28 zaměstnanců ČK střediska ve Schwechatu, že se vlasů vzdají taky, aby chlapec nebyl sám. V neděli odpoledne záměr s pomocí dvou profesionálních holičů spontánně zrealizovali podle individuálních přání a peněženek nových ,skinů´,“ uvedl list. Na facebooku jednotka napsala, že teď je velká část týmu jaksi „nahoře bez“. Do akce se zapojili i okresní vedoucí a ředitel složky s manželkou.

„Ročně onemocní rakovinou asi 300 dětí v Rakousku. Nemůžeme jim ulehčit, ale můžeme s nimi jít kousek cesty společně, dávat jim odvahu a snad vyčarovat úsměv na jejich tvářích. Víme, že musejí bojovat jako lvi, a chceme touto akcí ukázat, že nejsou sami,“ napsali záchranáři o své motivaci. A „jejich malý kolega“ jim prozradil, že měli úspěch – dodali mu prý odvahu a sílu…

Úředníci udolali vládu

ak náš web informoval, hornorakouská vláda nechtěla okopírovat do svého úsporného rozpočtu celostátně schválené navýšení platů ve veřejné službě v příštím roce o 2,33 procenta. Po týdenním vyjednávání se zástupci odborů oznámil zemský hejtman Thomas Stelzer „kapitulaci“. O 2,33 % víc budou mít i všichni zaměstnanci správy této spolkové země až do nynějšího příjmu 3400 eur měsíčně, všichni s vyššími platy si polepší o paušál 79,20 eura měsíčně. Až do 4230 eur tak bude vyrovnána inflace. Padne na to ale o třináct milionů víc, než Stelzerův rozpočet předpokládal – oněch 2,33 % dopadá na téměř 80 % zaměstnanců země a na skoro 90 % zaměstnanců obcí, školek, domovů seniorů, sociálních služeb či nemocnic. Polepší si asi 65 000 lidí. Naši sousedé chtěli pokrýt personální výdaje správy částkou 487,25 milionu eur, což bylo jen o 0,73 procenta víc než letos. Mínila uspořit 70 služebních míst „přirozeným úbytkem“.

Co „hrozí“ zemědělcům

Ve středu 29. listopadu chce zemědělský komisař Evropské unie Phil Hogan předložit své představy o změnách v evropské agrární politice unie po roce 2021, napsal linecký Volksblatt.

Finančně jde o rozdělování podpor, letos v celkové výši téměř 59 miliard eur ročně, což odpovídá 37 procentům celého rozpočtu unie. Z toho je 72 % rozdělováno přímými platbami, zbytek jde na tržní intervence a rozvoj venkova. „V Horních Rakousích přímé platby dosud pobírá 24 058 ze 31 315 zemědělských podniků v průměrné výši 6400 eur. Do rozvoje venkova, spolufinancovaného spolkovou a zemskou vládou, šlo přes 162 milionů eur, z toho 64 milionů na agrární ochranu životního prostředí, 42 milionů na investice a 38 milionů na vyrovnání geografických klimatických nevýhod,“ uvedl list.

Přímé platby chce EU „zrovnoprávnit“. Nyní jde 80 procent podpor do 20 procent podniků. Návrh stanovení jejich stropu na 60 000 nebo 100 000 eur za rok se prý Horních Rakous moc nedotýká, zato další záměr – celoevropské srovnání podpor na hektar. Tyto prémie jsou dnes v Rakousku přesně v průměru EU (266 eur), ale citelně méně pobírají zemědělci ve východních zemích EU včetně Česka. Změn má doznat i financování ochrany životního prostředí – členské státy mají mít možnost flexibilněji čerpat unijní prostředky, aniž by musely projekty v odpovídající výši spolufinancovat, píše Volksblatt.

Na okraj připisuje výrok prezidenta Hornorakouské agrární komory Franze Reiseckera: „Přímé a vyrovnávací platby jsou s podílem 71 procent příjmu zemědělců existenční a nenahraditelné…“

Zemřel v sauně

V biosauně lázní Welldorado ve Welsu zemřel 75letý host z Marchtrenku. Uklízečka ho tam našla až druhý den, uvedl Volksblatt. Úřední lékař konstatoval jeho vteřinovou smrt. Policie vyloučila cizí zavinění, pitva nebyla prováděna.

„Proč ale nebyl mrtvý nalezen hned v den neštěstí, zůstává otázkou,“ uvádí list. Podle místostarosty Gerharda Kroiße má personál příkaz po ukončení provozu lázní nahlédnout do každé místnosti a nechat pak otevřené dveře. Protože ale biosauna musí být z hygienických důvodů dovytápěna každý den, byly její dveře po vyvětrání zase zavřeny.

„Předpokládá se, že poslední host sauny seděl nezpozorován v parní lázni a po kontrole saunérky se ještě rychle přesunul do potní místnosti, kde zkolaboval. Na jeho přítomnost v lázních nic neukazovalo, v sektoru sauny nebyly přezuvky, ručník, taška nebo koupací plášť. Protože muž žil sám, nikdo ho nepostrádal,“ píše Volksblatt.

Kolik berou Bavoři

Občané Horního Bavorska měli v roce 2015 s průměrným ročním příjmem na hlavu 25 868 eur k dispozici průměrně o 4000 eur víc než Dolní Bavoři s jejich 21 830 eury, píše PNP. Uvedlo to ministerstvo práce a sociálních věcí na interpelaci sociálních demokratů, kteří chtěli vědět, jak se disponobilní příjmy domácností (včetně sociálních dávek) po odečtu daní a sociálních odvodů vyvíjely od roku 2012. V Dolním Bavorsku stoupl v tomto období průměrný příjem na hlavu za rok o 6,5 procenta. Nejvíc – o 9,2% - vzrostl v okresech Freyung-Grafenau (na 19 906 eur) a Dingolfing-Landau (22 669 eur), nejméně v Pasově – o 5 % na 20 971 eur.

Zlatý větrník za klam

Dostali negativní cenu za klam…Zdroj: Deník/repro PNP

„Zlatý Windbeutel 2017 získává Alete,“ uvedl zprávu o udělení německé negativní „ceny“ za nejlživější reklamu deník PNP. Její název označuje v češtině velký větrník, zákusek, ale v daných souvislostech se nabízí výstižnější překlad – pytlík větru…

O držiteli neslavného titulu rozhodlo online hlasování spotřebitelské organizace Foodwatch, kterého se zúčastnilo na 70 000 lidí. Firma z Bad Homburgu, která vyrábí dětskou výživu, dala na trh dětské sušenky a doporučila je jako vhodné už pro kojence od osmi měsíců „k učení se chroupat“, přičemž podle Foodwatch obsahují 25 procent cukru a podporují tvorbu zubního kazu, píše list.

„Alete využívá své pozitivní pověsti u rodičů k tomu, aby se na účet těch nejmenších ,napakovala´ - to hraničí s ublížením na zdraví uvedením v omyl,“ řekla Sophie Ungerová z pořádající organizace. Firmu vyzvala, aby keksy stáhla z trhu. Ta po startu volby „pytlíku“ reagovala prohlášením, že tento výrobek už nebude na obalu označovat jako vhodný pro kojence. „Nabízet je ale bude dál pro děti už od osmi měsíců, a to zcela legálně, protože směrnice Evropské unie pro dětskou výživu má mezery – sušenky s obsahem cukru až 34 procent smějí být propagovány ještě jako doporučené produkty pro kojence,“ uvedl list.

V zimě uklidí i cyklostezky

Cyklostezky zvláštní důležitosti budou uklizeny přednostně, zbývající následně, sděluje na začátku zimy zpravodaj magistrátu Lince, který na svých stránkách v nadcházejících dnech plán tras zveřejní, aby si kolaři mohli trasy naplánovat. Priority byly vybrány a optimalizovány na návrh obecně prospěšné společnosti „Cyklistická lobby Horních Rakous“.

Podle místostarosty Bernharda Baiera budou cyklostezky ve městě v zimě přiměřeně udržovány od pondělí do pátku od čtyř do 22 hodin (dosud od sedmi do 19 h), o víkendech od pěti do 22 h. Zimní služba pečuje o téměř 1300 kilometrů jízdních pruhů a o asi 200 kilometrů cyklostezek ve městě. Přes den může nasadit až 56 vozidel a kolem 130 pracovníků.

Hvězda bloggu

Tatjana Ćatićová (26), hvězda blogu.Zdroj: Deník/repro

Absolutní hvězdou rakouských bloggerek je Tatjana Ćatićová (26), dcera bosenských rodičů narozená ve Welsu. „Po maturitě v Linci vystudovala práva. Jako modelka začínala veřejnými vystoupeními v soutěži Austria‘s Next Topmodel, velkou kariéru ale udělala v sociálních médiích. Platí za ,Instagram-It-Girl´, její kosmetické a módní příspěvky sleduje milion abonentek,“ uvádějí OÖN. Od února minulého roku žije a pracuje v Londýně. (www.tatjanacatic.com)