Podle ředitelky regionální agrární komory Jihočeského kraje Hany Šťastné jsou ale očekávání obecně vždy co nejvyšší. „Okresy co již sklizeň provádí skutečně hlásí nadprůměr, nárůst ale nemůžeme konstatovat na úplně všech místech,“ komentovala Hana Šťastná. Dle ní je s osením nejdál Českobudějovicko, nejpomaleji pak postupují na Prachaticku, a to hlavně kvůli vyššímu terénu. Problém s úrodou ale zemědělci hlásí hlavně u řepky.

U aktuálně druhé nejpěstovanější plodiny totiž jihočeši očekávají propad až o čtvrtinu. Vliv na to má nejen nepříznivé počasí, ale taktéž změna rozlohy ploch k jejímu pěstování, kterých oproti loňsku překvapivě ubylo. Podle ředitelky regionální agrární komory Hany Šťastné však také poklesla její kvalita. „Je to dáno nižší olejnatostí, která se může později projevit i na cenách,“ uvedla Hana Šťastná.

Sklizeň řepky je žalostná například v Olešníku. Podle agronoma Petra Šestáka jsou zde na vině hlavně vysoké, někdy až tropické teploty. „Vedro nám řepku naprosto upeklo, připomíná spíše mák, ztratila i většinu semínek. Kompletně sice sklidíme až tak za dva dny, ale už teď pozorujeme šílený úbytek,“ stěžoval si Šesták. Obdobné potíže sledovali i hospodáři v Hosíně. Podle předsedy tamního družstva Jiřího Severy klesne její výnos skoro o pětinu, opět hlavně kvůli vedru.

Kromě počasí však hospodáře nově trápí i nájezdy zlodějů na balíky sena. Jeho cena totiž poslední dobou stále roste a pro mnohé se tak stává lákavou možností k přívýdělku v hodnotě i několika tisíc korun. Kromě zábran či plotů tak musí majitelé chránit své balíky i komplexněji, třeba pomocí fotopastí, kamer či lokalizačních čipů.

Jinou taktiku zaujímají například v Zemědělské společnosti Dubné. Podle jejího předsedy Jiřího Zpěváčka je nejsnazším řešením balíky sena z pole co nejdříve uskladnit do bezpečnějších prostor. „Balíky z pole stahujeme prakticky ihned po slisování. Díky tomu stráví na poli co nejkratší dobu a nic se jim tudíž zpravidla nestane,“ popisuje Jiří Zpěváček, jehož společnost se s krádežemi setkala už vloni. „Tehdy jsme policii hlásili ztrátu zhruba třiceti balíků,“ vzpomínal Zpěváček.