Ideální počasí a klapající organizace, zpestřená promítáním průběhu závodu na velkoplošnou obrazovku na prachatickém náměstí. Mikrofon v ruce zkušeného xteráka Tomáše Nohejla. Hodinu před nedělním polednem se do čisté vody Křišťanovického rybníka vrhlo několik desítek mužů a žen v neoprenech PRO kategorie, kde nechyběla zvučná jména světových parametrů. Z českých borců se nejvíce čekalo od comebacku Karla Zadáka, triatlonového obojživelníka Lukáše Kočaře a reprezentační stálice Jana Kubíčka.

Podle očekávání se jako nejrychlejší z Čechů v kontaktu se špicí z vody objevil triatlonista Konrad Tools Team Lukáš Kočař, který na svůj terénní stroj usedal po boku hvězd střihu Marka Allena, Bradleyho Weisse či Rubena Ruzafy. „Lukáš si tady při jednom z minulých závodů naštípnul obratel a z trati má velký respekt. Zároveň se před závodem netajil s cílem být v první pětce,“ říkala jeho přítelkyně Marika a povzbuzovala ho v úvodních metrech cyklistiky. V polovině trati se na divácky atraktivním místě po výjezdu na prudké stoupání objevil osamocen, s viditelným náskokem a v rychlém tempu Ruben Ruzafa, který se řítil k přezutí do běžeckých bot. Pocit vítěze už zde okusil před čtyřmi lety. Za ním jelo kvarteto silných bikerů, kde nechyběl Kočař a za mohutného povzbuzování domácího publika předváděl, že jeho ambice nebyly z říše fantazie. Svou ztrátu po plavání mohutně stahoval Karel Zadák v nové černobílé kombinéze MILT TRIEXPERT racing team.

O půlhodinu později to bylo na prachatickém náměstí ale opět promíchané. K rozhodčím mezitím kráčel se svým kolem v ruce zklamaný Australan Ben Allen, jeden z hlavních adeptů na vítězství, bronzový ze světového šampionátu z Havaje. „Na osmém kilometru mi to ve sjezdu smeklo, po nepříjemném pádu a rozkřápnutou helmou se cítím otřesen a rozhodl jsem se vzdát. Snad to vyjde příště,“ říkal zklamaně.

A děly se další zajímavé věci, které měnily průběhem závodu. Kočař putoval na kole do pole, po tom co se jen tak tak vyhnul nepozornému řidiči. Do běhu ovšem vybíhal v rychlém tempu a se zaťatým výrazem bojovníka, který nic nevzdává. Světový šampion Bradley Weiss na technickém singletracku proříznul plášť., a tak na běh vyráželi borci od druhého po šesté místo jen s minimálními rozestupy.

O španělském vítězi bylo rozhodnuto již po kole a Ruzafa si svižným během na kopcovité trati běhu držel dostatečný náskok. Na stříbrnou pozici se dostal jihoafrický šampion Bradley Weiss. O velmi dramatický souboj o bronz se starala dvojice, dělící od sebe jedna generace. Několikanásobný český šampion Karel Zadák a mladý Lukáš Kočař. Diváci mohli jejich lítý souboj do posledních kilometrů sledovat live na obří obrazovce (na tuzemských závodech velmi nezvyklá záležitost, na trati bylo 14 bodů s kamerou). „V sebězích jsem Lukáše nestíhal a to nejspíš rozhodlo,“ řekl Zadák. V cílové rovince se o několik vteřin dříve nakonec objevil Lukáš, který svůj náskok málem nerozvážně prohospodařil plácáním rukou s fanoušky. „Bronzová medaile je pro mne velkým úspěchem, ale koleno po pádu nateklo a bolí. Troufám si říct, že nebýt té události, tak mám stříbro. Čeká mě dvoutýdenní příprava ve francouzských Alpách před závodem Challenge Prague na konci července. Snad to bude dobré,“ říkal Kočař těsně po svém doběhu.

Další českou radost přinesla o několik minut později vynikající triatlonistka Helena Karásková, která po tradičně slabší úvodní disciplíně zabojovala na cyklistické části, nejrychlejším během se dostala před své soupeřky, mohla slavit další cenný úspěch, s pořadovým číslem tři na těchto tratích. Který zvláště v domácím prostředí chutná ještě o něco lépe. Stříbro brala Helenina velká soupeřka Carina Wasle z Rakouska a bronz Novozélanďanka Lizzie Orchard.

Náročná a poctivá trať prověřila fyzické, psychické síly a technické dovednosti několika stovek vyznavačů terénní odrůdy triatlonu. Po tomto závodě se ukázalo, že se toto odvětví těší velké oblibě. Premiéru v Xterra si úspěšně odbyli i dva známí Ironmani – Jan Šneberger a Tomáš Mika. Celovíkendový program, pečlivě připravený duem Pilouškových, pokračoval na prachatickém náměstí koncertem Bena Cristovao za účasti 1000 fanoušků. Celý víkendový festival navštivilo 3000 diváků, live stream vidělo 7000 fanoušků po celém světě a sportovat přišlo na 500 sportovců všech věkových kategorií.