Jen fasáda věže, na které se dělá teď, pohltí 3,7 milionu. Iniciativa "Pro Mariendom" za předsednictví bývalého zemského hejtmana Josefa Pühringera zkouší všemi prostředky vyburcovat k darům ve prospěch této stavby. Přispějí i zpěváčci sboru ze St. Florianu (na snímku z archivu) s prominentním exčlenem Aloisem Mühlbacherem benefičním koncertem 19. října od 20 hodin v dómu. Ke slyšení budou duchovní hudba stejně jako popová aranžmá Michaela Jacksona, skladby Antona Brucknera a Johanna Strausse i lidové písně. Vstupné je od 29 eur. Podrobnosti promariendom.at.

Krajta nechtěla z auta

Zchlazena a zkrocena.Zdroj: Deník/repro

Asi 40 kilogramů těžká krajta unikla ve hornoštýrském Thörlu při přepravě autem z transportní krabice v autě nového majitele, napsaly OÖN. „Plaz se roztáhl mezi členy rodiny a nenechal se vytáhnout. Nakonec ho po ochlazení z vozidla dostal odborník ze Štýrského Hradce,“ uvedl list.

Víkend sprejerů

V ráji sprejerů.Zdroj: Deník/repro

„Scéna graffiti si dává dostaveníčko o víkendu v galerii Mural Harbor v lineckém kulturním centru Tabačka,“ uvádějí OÖN. Její šéf Leonhard Gruber s mottem "Simple is not easy" si „udělal jméno“ figurkami smajlíků "Prosti" či "Prost", ale také coby podle vlastních slov nejaktivnější ilegální sprejer v Berlíně. A potížemi, které měl s „úpravami“ na reklamách na veřejných plochách. V linecké galerii pracuje aktuálně už měsíc. Přízemí objektu se proměnilo v zemi smajlíků a zůstane tak rok, protože pak si galerie bude muset hledat jiné centrum – nynější domov Mural Harbor bude stržen. Má prý udělat místo hotelu.

V pátek 20. září otevřená výstava "Kunst, Krimi & Kommerz" bude přístupná vždy v úterý, ve středu a ve čtvrtek odpoledne a při provádění o víkendech. Informace www.muralharbor.at.

Ke Dnům různosti

Evropský den různosti, či lépe četnosti, zkrátka Den řečí 26. září oslaví Linec, v němž se mluví sto jazyky, akčním týdnem – řečovými kavárnami, čtením, tvůrčími dílnami, výstavami a kulinářskými nabídkami od 23. do 29. září, informují OÖN. 54 kooperujících partnerů připravilo 59 akcí. „Nejrůznější nabídky mají zábavnou formou ukázat, jak se lze naučit poznávat cizí jazyky a kulturu,“ říká linecká radní pro integraci Regina Fechterová (SP). 28. září nabídnou od 10 do 17 hodin linečtí gastronomové na Starém Městě mezi Mozartovou křižovatkou a Holubím trhem nejrůznější ochutnávky jídel z celého světa.

Linecký list přidává, že v Linci našlo nové hlavní bydliště 49 864 cizinců ze 149 národů: 5353 přišlo z Bosny a Hercegoviny, 4961 z Rumunska, 3587 z Turecka, 3421 z Německa a 2947 z Chorvatska.

Rodila do poslední chvíle

Odrodila tisíce dětí.Zdroj: Deník/repro privat

Johanna Koppová (66) ze Schönbrunnu na snímku, od roku 1982 „porodní bába“ v nemocnici ve Freyungu, absolvovala v neděli poslední pracovní den před odchodem do důchodu, píše PNP. Pomohla na svět celkem 4560 dětem, třem posledním z této řady o svém předposledním pracovním dnu. Jako „její“ poslední se narodila Luisa Brunnhölzlová ze St. Oswaldu. Všechny porody proběhly zcela hladce. „Na jedné straně se samozřejmě těším na důchod, ale na druhé straně mě práce vždycky bavila. Je komické, že teď je to pryč,“ řekla. Porodnictví je podle ní nejkrásnějším povoláním na světě. „Myslím, že nikde jinde nepozná člověk tolik lásky a štěstí jako při něm,“ dodává.

Vysokozdvižní mistři

Z mistrovské scény.Zdroj: Deník/repro

Mistrovství světa vysokozdvižných vozíků se konalo v Aschaffenburgu v Dolním Francku. V týmech z 18 zemí zvítězilo Německo před Čínou a Českem v sestavě Radek Fiala z Valašského Meziříčí, Koloman Gabčo z Bohumína a Tomáš Patočka z Liberce, v jednotlivcích suverénně Tomáš Prášil ze Slovenska před Radkem Fialou a Holanďanem Tonny Kosterem.

Uspěli i šikovní Češi!Zdroj: Deník/repro