Za dostupnost zdravotní péče jsou podle Ivany Turkové z krajského úřadu odpovědné především zdravotní pojišťovny. „Dle nabídkových seznamů Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) je nepříznivá situace v dostupnosti zubních lékařů na Strakonicku, ale i v dalších regionech, třeba na Táborsku. Ve Vodňanech, Trhových Svinech, Kaplici či Milevsku bychom zubní lékaře rádi uvítali,“ přiblížila Turková.

Množství zdravotnické dokumentace, takzvaných karet, uložené na krajském úřadě není pro analýzu dostupnosti dle jejích slov v žádném případě validní indikátor. „Uložené karty nejsou synonymem počtu osob, které nemají zajištěnou stomatologickou péči,“ vysvětlila.

Ilustrační foto.
Najít na jihu Čech zubaře je oříšek, schází lidem na Táborsku i Budějovicku

Zajištěním dostupnosti stomatologické péče se intenzivně zabývá nejen Jihočeský kraj. „Máme motivační pobídky pro příchod zubních lékařů, spolupracujeme s VZP jako největší zdravotní pojišťovnou, s oblastní stomatologickou komorou, máme zastoupení v pracovní skupině ministerstva zdravotnictví,“ naznačila vedoucí odboru zdravotnictví.

Finanční i další motivace

Kromě toho Jihočeský kraj úzce spolupracuje také s městy a obcemi. „Vyhodnocujeme dostupnost zdravotní péče a v místech s omezenou či v budoucnu ohroženou dostupností nabízíme nově příchozím lékařům motivační dotaci ve výši 1,5 milionu korun a města a obce přidávají své pobídky například nabídku městského bytu, prostor ordinace či vybavení ordinace,“ popsala Turková.

Dostupnost zdravotní péče se může změnit rázem i v jiných částech kraje. „Snažíme se být připraveni a v jednotlivých motivačních výzvách poptáváme lékařské odbornosti do konkrétních míst, a to včetně zubních lékařů,“ uvedla s tím, že loni se díky tomuto programu povedlo přivést šest lékařů, z toho dva zubní lékaře a jednoho ortodontistu a zajistit tím v daných oblastech nejen primární péči, ale i péči ambulantních specialistů.

Zubní ambulance, ilustrační foto.
Zubní ordinace ve strakonické nemocnici rozšiřuje svůj provoz

Letos bude program pokračovat včetně hledání dalších nástrojů na podporu příchodu lékařů s cílem udržení současné sítě či vzniku nových ordinací. „Kraj sám o sobě nemůže ovlivnit, aby bylo víc zubařů. Roli musí sehrát i stát, respektive ministerstvo zdravotnictví – je to otázka legislativy, tvorby sítě stomatologické péče, nastavení určitého počtu kmene registrovaných pacientů, které musí mít stomatolog v kartotéce,“ dodala Ivana Turková.

Nechtějí smlouvy s pojišťovnami

Problém je podle ní i poskytování stomatologické péče tzv. bez smlouvy se zdravotní pojišťovnou. „Zubní lékaři často nemají zájem spolupracovat se zdravotními pojišťovnami a mít uzavřenu smlouvu, to znamená zubní ordinace směrovat na uzavření smluvního vztahu se zdravotní pojišťovnou a usilovat o povinnost ošetřovat pacienty plně nebo částečně hrazenými výkony či vytvořit rozumné a přiměřené podmínky pro poskytování zubní péče hrazené zdravotní pojišťovnou,“ naznačila možná řešení.

Nové praxe napříč krajem

Situace se mění jak v jednotlivých ordinacích, tak v celém kraji. Ivana Turková ale může avizovat dobré zprávy z některých míst. „K dnešnímu dni máme informaci o otevření zubní praxe v Budějovicích. Nedávno byla otevřena zubní ordinace ve Volyni. Není ale vyloučeno, že již zítra se objeví nová žádost o udělení oprávnění k poskytování zdravotních služeb. Na podzim pak byla otevřena ordinace ve Velešíně, ve Frymburku a v Soběslavi,“ informovala.

Zubaři - ilustrační foto.
Tábor láká do města lékaře. Nabízí stipendium a půjčku až dvou milionů

Za zajištění stomatologické péče jsou odpovědné zdravotní pojišťovny. „Pacient se musí obrátit na svou zdravotní pojišťovnu, která přijímá podněty na zajištění zdravotních služeb. Je třeba se svou žádostí směrem na zdravotní pojišťovnu vytrvat. V kraji pak spolupracujeme s oblastní stomatologickou komorou a jednotlivě se nám daří a jsme nápomocni při hledání stomatologa. Systémové řešení to ale není a není úlohou kraje, nýbrž plátce péče, aby zajistil svým pojištěncům u zubních lékařů zdravotní péči,“ upozornila Turková.

Ilustrační foto.
Dostupnost stomatologické péče na Hradecku se zlepšila, přicházejí noví zubaři

Pacienti bez vlastního stomatologa mohou v rámci akutní péče vyhledat zubní pohotovost. Pohotovostní služba je určena k řešení akutní náhle vzniklé změně zdravotního stavu. „V případě zubní odbornosti je to zejména náhlá a intenzivní bolest. Nesupluje ale péči poskytovanou registrujícím zubním lékařem,“ dodala.

Pohotovosti v kraji najdete zde: https://www.kraj-jihocesky.cz/cs/krajsky-urad/odbor-zdravotnictvi#pohotovostni-sluzby-nbsp-lekarska-lekarenska-zubni

Nová zubní ordinace otevřela na podzim ve strakonické nemocnici. Od pondělí do pátku se tu střídají dvě zubní lékařky a jejich celková kapacita je 2500 pacientů. „Plníme slib, který jsme obyvatelům Strakonicka dali. Sehnali jsme další zubařku, a tím rozšířili provoz naší zubní ordinace,“ řekl dříve Deníku ředitel nemocnice Tomáš Fiala.

MUDr. Jana Šímová bude ordinovat tři dny v týdnu.
Strakonická nemocnice zřídila zubní ordinaci. Bude otevřena 5. září

Na získání specialistů pracuje i Tábor. Absolventy v oboru chce přilákat dotačním stipendiem a podporou nových lékařských praxí formou bezúročných půjček. Deník o tom již dříve informoval mluvčí města Luboš Dvořák. Obě tyto pobídky schválilo loni v létě zastupitelstvo.

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.
Šmucler: Zubařů máme na jihu Čech dost. Hitem jsou sdílené ordinace

Dostupností primární zdravotní péče se dlouhodobě zabývá místostarosta Tábora Martin Mareda. Tábor byl podle ministerstva zdravotnictví už v květnu 2018 vyhodnocen jako jedna z oblastí Česka se zhoršenou dostupností zdravotních služeb v oboru zubní lékařství. Za problémem podle něj stojí nedostatečná generační obměna lékařů. „Mnozí dentisté i obvoďáci jsou v důchodovém věku, odcházejí, není za ně náhrada. Během pěti let je k zachování generační obměny a zachování adekvátních kapacit potřeba, aby přišlo deset nových zubních lékařů,“ přiblížil závěry z analýzy Mareda.

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.
Zubařů je na jihu Čech dostatek, jen lidé nejsou ochotní za nimi dojíždět

Zubaři podle čtenářů Deníků scházejí v Nových Hradech, kde v říjnu stomatolog odešel do důchodu, a dosud nepřišla adekvátní náhrada. Na Jindřichohradecku podle reakcí na sociálních sítí žije také řada lidí, která má problémy sehnat zubní péči přes svou zdravotní pojišťovnu. Na Krumlovsku shání lidé zubaře i několik let, bez výsledku. Specialisté jim tvrdí, že mají stop stav.

Nedostatek je podle reagujících Jihočechů i lékařů ORL (ušní, nosní, krční), pediatrů, praktiků, psychiatrů, očařů či dalších specialistů.