Prodělali jste koronavirus a úspěšně se z něj vyléčili? Pak máte v krvi protilátky, které by mohly pomoci ostatním pacientům, říkají lékaři. Zvlášť těm, kteří s novou virovou nákazou bojují neúspěšně.

Remdesivir dostal první pacient ve Všeobecné fakultní nemocnici. Podává se nitrožilně.
Lék remdesivir proti koronaviru v prvním testu propadl, píše Financial Times

Krevní plazma podle nich může posloužit i jako prevence zdravotníkům. Hlavně těm, co pracují s nakaženými. Naznačují to alespoň výzkumy, které se odehrály jak v čínském Wu-chanu, tak v dalších světových epicentrech nákazy.

Tělo dostane víc času

„Výzkumy skutečně ukazují, že pokud se plazma s účinnými protilátkami podá nemocným pacientům, poskytne jim takzvanou pasivní imunitu. To znamená, že je ochrání, dokud si jejich vlastní imunitní systém nezačne vytvářet svoje protilátky,“ vysvětlil pro magazín Forbes Miloš Bohoněk z Vojenské fakultní nemocnice v Praze. Výzkum ale ještě zdaleka neskončil. Lékaři potřebují víc informací. Hledají proto dobrovolníky, kteří by jim svou krevní plazmu darovali.

„Měli by to být samozřejmě takoví pacienti, kteří se tímto virem nejenom prokazatelně nakazili, ale kteří se z něj i úspěšně vyléčili,“ napsal k tomu Michael Joyner z Mayo Clinic v Minnesotě.

Do projektu už se zapojila i Česká lékařská komora. Vyzývá své členy, aby pomohli dobrovolné dárce najít. „Zkuste oslovit své pacienty a poproste je o spolupráci,“ uvádí komora na svém webu.

Dva tisíce vyléčených

Česko je totiž jednou z vel-mocí krevní plazmy. Ročně se tady lidem odebere až 570 tisíc litrů této tělní tekutiny. „Oproti řadě jiných zemí máme totiž velmi liberální politiku. Lidé tady mohou darovat krevní plazmu i v soukromých zařízeních,“ vysvětluje šéf komory Milan Kubek. Česko je proto jednou z pěti zemí světa, kde se budou účinky plazmy testovat.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a epidemiolog Roman Prymula
Černé scénáře se nenaplnily. Velikonoce neměly negativní vliv, řekl Vojtěch

Podle oficiálních statistik může krevní plazmu s protilátkami okamžitě poskytnout nejméně 2152 lidí. Alespoň tolik vyléčených pacientů je v tuzemsku podle ministerstva zdravotnictví. Další zájemci by se museli nejprve nechat na přítomnost protilátek otestovat.