V České republice žijí zhruba dva miliony zdravotně rizikových osob, pro něž onemocnění chřipkou představuje mnohem větší nebezpečí, než pro ostatní lidi. Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby bylo očkováno alespoň 75 % populace z rizikových skupin. Jenže to u nás nehrozí.

Očkovat lidi proti chřipce možná budou v budoucnu moci i lékárníci a zubaři
Lékárníci a zubaři by mohli očkovat proti chřipce. Lékaři se obávají komplikací

„Každoročně se jich u nás nechá proti chřipce očkovat pouze přibližně 20 %, což je ve srovnání s jinými vyspělými zeměmi velmi málo. Například ve Velké Británii, Irsku nebo Nizozemsku je to 60 až 75 %," říká MUDr. Jan Kynčl, vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

5 nepravdivých mýtů o očkování proti chřipce

Mýtus č. 1: Očkování mě proti chřipce spolehlivě neochrání.

Očkování je jedinou dostatečně spolehlivou prevencí chřipky. Rozsáhlé studie dokazují, že významně snižuje riziko hospitalizace, úmrtí na chřipku i výskyt komplikací spojených s chřipkou. U zdravých dospělých v 70 až 90 % zabrání onemocnění, u starších osob snižuje potřebu hospitalizace o 30 až 70 % a riziko úmrtí až o 80 %.

V podzimní a zimní sezóně jsou běžné chřipkové viry
Chřipka není jen „horší nachlazení“. Ročně připraví o život až tisíce Čechů

„Aby byla zajištěna maximální ochrana, je potřeba očkování podstoupit v období od října do konce listopadu, respektive prosince, ještě před nástupem chřipkové epidemie, jež u nás obvykle propuká na přelomu roku,“ říká MUDr. Vladimír Marek, praktický lékař z Polikliniky Dobrovského v Brně. I očkování v pozdějším termínu má stále smysl, je ale třeba počítat s tím, že ochrana proti onemocnění nastoupí až přibližně dva týdny po podání vakcíny.

Mýtus č. 2: Virus se pořád mění, očkování proto nemá smysl.

Ano, virus chřipky neustále mutuje, nicméně právě proto se každý rok vyrábí vakcína s novým složením, která chrání proti aktuálně cirkulujícím virům. Z toho důvodu je potřeba očkování každoročně opakovat, aby byla ochrana co nejúčinnější. Složení vakcíny pro každou sezónu určuje Světová zdravotnická organizace. V ČR je k dispozici tetravalentní vakcína, která chrání proti čtyřem typům viru, jež obvykle v populaci cirkulují.

Epidemiolog Rastislav Maďar
Epidemiolog Rastislav Maďar: Chřipková sezóna bude nejhorší za poslední roky

Mýtus č. 3: Očkování proti chřipce je nebezpečné.

Chřipkové vakcíny se dlouhodobě považují za vakcíny s dobrým bezpečnostním profilem a podle Státního zdravotního ústavu se jimi mohou očkovat i děti od šesti měsíců či těhotné ženy od druhého trimestru těhotenství.

Mýtus č. 4: Přímo z očkovací látky se můžete nakazit chřipkou.

Současné očkovací látky obsahují pouze části viru – rozbitý nefunkční, tedy neživý virus, který člověka rozhodně nemůže nakazit. Po samotné aplikaci se mohou objevit mírné nežádoucí účinky, většinou jde o krátkodobé zarudnutí a otok v místě vpichu, nebo o další projevy jako jsou únava, bolesti svalů a kloubů, zvýšená teplota. Intenzita těchto projevů bývá mírná a obvykle rychle bez další léčby odezní.

Pro virózu, chřipku i pro covid-19 jsou typické celkové příznaky jako teplota, bolest hlavy nebo bolest kloubů.
Jak člověk pozná, jestli má virózu, chřipku nebo covid? Doma to nejde

Mýtus č. 5: Očkování proti Covidu chrání i před chřipkou.MUDr. Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice hlavního města Prahy. Očkování proti chřipce propaguje dlouhá léta.MUDr. Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice hlavního města Prahy. Očkování proti chřipce propaguje dlouhá léta.Zdroj: Se svolením Insighters

S nástupem pandemie na jaře 2020 se šíření chřipky zastavilo a v dalších dvou sezónách jsme o ní téměř neslyšeli, což byl důsledek zvýšených hygienických opatření a nošení respirátorů. S návratem do běžného režimu bychom proto měli letos očekávat mnohem vyšší aktivitu chřipkových virů než v předchozích dvou letech.

„Někteří lidé se navíc domnívají, že je očkování proti Covidu ochrání i před chřipkou. To však není možné. Jedná se o různé typy virů a kombinovaná vakcína zatím není k dispozici. Vakcínu proti chřipce i vakcínu proti covidu je ovšem možné bezpečně aplikovat v týž den,“ říká MUDr. Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Až 2000 úmrtí na chřipku
Chřipka každý rok postihne celosvětově přibližně 10 procent dospělé a 30 procent dětské populace, způsobí 3 až 5 milionů závažných infekcí, z nichž až 500 tisíc končí fatálně. České statistiky nejsou o nic méně alarmující. Každoročně u nás chřipkou onemocní statisíce obyvatel a v jejím důsledku pak umírá až 2 000 osob.

Deník proti virózámDeník proti virózámDeník proti virózámZdroj: Deník
Kýchám, smrkám, možná mám trochu teplotu. Nemoc je tady. Je to nachlazení, viróza, chřipka, nebo snad covid? Jak to poznám? A co mám dělat, aby mé tělo bylo odolnější proti podzimním nemocem? Kterých nemocí se vlastně musím opravdu bát? Existuje zaručený recept, jak neonemocnět? A jak to bude s covidem v následujících týdnech a měsících? Mám si už nakoupit roušky a antigenní testy? To vše a mnohem více o podzimních nemocech i zdraví v širším slova smyslu se dozvíte v říjnovém seriálu vydavatelství Vltava Labe Media nazvaném Deník proti virózám. Speciál pro vás připravuje naše redaktorka zdravotnictví Zdena Lacková a další kolegové.

Pokud máte zajímavé zdravotní téma, nebo ve svém okolí znáte člověka, který by mohl být inspirací pro ostatní, ať už proto, že vyhrál zápas se vzácnou nemocí, věnuje se léčbě pomocí bylinek, nebo je prostě osobností z některého ze zdravotních oborů, pošlete nám tip na zpracování tématu na e-mail: zdena.lackova@denik.cz.