Partnerem projektů je Ústav experimentální medicíny Akademie věd České republiky. „Vliv na možný vznik nebo rozvoj neurodegenerativních onemocnění mají především ultrajemné částice v ovzduší. Ve velkých městech je způsobuje hlavně doprava. Částečně ale pocházejí také z průmyslu nebo lokálních topenišť,“ řekl Deníku vedoucí tamního oddělení genetické toxikologie a epigenetiky Jan Topinka.

Rizikem je věk

Zdůraznil, že výzkumy se zaměřují především na Alzheimerovu chorobu, částečně i na Parkinsonovu nemoc. „Alzheimer tvoří asi šedesát procent demencí, kterými na světě trpí desítky milionů lidí,“ uvedl. V Česku je nějakým typem demence prokazatelně postiženo asi 140 tisíc lidí, v roce 2050 jich podle odhadů odborníků bude až 300 tisíc.

Pozor na špatný cholesterol, může vést ke vzniku Alzheimerovy choroby.
Na Alzheimera si lidé zadělávají už v mládí, varuje studie. Příčin je několik

Nejčastěji onemocní staří lidé, výjimkou ale nejsou ani mladší. „Výrazně převažují lidé nad osmdesát let věku. Ke zhoršení Alzheimerovy choroby ale může dojít i u lidí kolem šedesáti,“ potvrdil Deníku praktický lékař z Alzheimer Home České Budějovice Vít Motáň. Za zjišťování nových poznatků kolem vzniku a rozvoje nemoci je proto rád.

Včasný záchyt

Cílem probíhajících výzkumů je podle Topinky škodliviny v ovzduší detailně odhalit, onemocnění mozku předejít nebo je alespoň zachytit včas. V tom pomohou takzvané měřitelné biomarkery, sledující u člověka změnu biologických procesů a funkcí.

Díky tomu odborníci rozpoznají, u koho je zvýšené riziko vzniku Alzheimerovy choroby, a zaměří se na prevenci. Tuto nemoc totiž doposud nelze vyléčit. Lékaři ale umí zpomalit její rozvoj. S dotazy týkajícími se diagnostiky a léčby poruch paměti, zejména Alzheimerovy demence, se lidé už nyní mohou obracet na speciální centra, například pražské AD centrum (viz box).

Zeleň čistí vzduch

Rizikovým faktorem je především vyšší věk. Podle Topinky je proto důležité, aby hlavně staří lidé trávili hodně času v přírodě. Zvlášť pokud žijí v blízkosti dopravních tepen, kde je koncentrace prachu v ovzduší nejvyšší. „Zeleň je nejenže zdravá sama o sobě, ale slouží i k čištění vzduchu,“ řekl.

Medicína se intenzivně snaží nalézt účinnou léčbu na rakovinu.
Nový lék na rakovinu budí obrovské naděje. Nádory zmizely u všech testovaných

Polétavý prach se sice nachází všude, podstatná je ale jeho koncentrace. Proto je Topinka rád, že se například zlepšují technologie motorů, které tak do ovzduší vypouští méně škodlivin.

Snaží se i některá města nebo městské části. Kupříkladu v Praze 12 kvůli účinnému zachytávání prachu vysazují podél komunikací, polních cest i v sídlištích stromy a keře. „Na části trávníků také ponecháváme luční porost, protože prach zachycuje i vyšší trávník. Nízké trávníky naopak ve vedru usychají a ve svém okolí prašnost zvyšují,“ popsala místostarostka Prahy 12 Eva Tylová.

Poradna pro poruchy paměti – AD centrum
(zabývá se diagnostikou a léčbou)

AD Centrum, Šrobárova 50, Praha 10
Pavilon K1 v budově Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Praha
telefon: 267 16 2928, mail: adcentrum@fnkv.cz