Jak informoval za táborskou městskou policii Pavel Šimek, strážníkovi na stálé službě do telefonu vylekaná žena vypověděla, že poté, co před domem v Helsinské ulici otevřela víko kontejneru na směsný odpad, ozval se zevnitř hlas muže. "Ten ji začal častovat nadávkami a dožadoval se okamžitého zavření kontejneru, neboť v tu dobu pršelo," popsal incident.

Na místo dorazila hlídka strážníků, kteří neoprávněného obyvatele nádoby na odpad vyzvali k opuštění dočasného obydlí a po zjištění jeho totožnosti ho propustili.

S lidmi, kteří hledají střechu nad hlavou v kontejnerech, se strážníci na jihu Čech občas setkávají. Samostatnou kapitolou pak jsou kontejnery na elektroodpad, kam se lidé snaží dostat za jiným účelem. V minulosti to byla i vidina získání barevného kovu. Ta se však mohla vymstít, z nádoby na odpad se stane past.

Jako například před devíti roky v Českých Budějovicích, kde se o nebezpečí číhajícím v mechanismu uzavírání červeného kontejneru na elektroodpad přesvědčil muž, který zůstal půlkou těla uvězněný uvnitř a nemohl ven. Začal boj s časem. Měl štěstí, že tudy projížděli strážníci městské policie, rychle kontaktovali specializovanou firmu, ale ani ta nemohla nešťastníkovi pomoci. Byla totiž neděle večer a auto s hydraulickou rukou potřebné k vyzdvižení několikasetkilogramového válcového zařízení v tu chvíli nebylo k dispozici. Ke slovu se proto dostali budějovičtí profesionální hasiči. Ti nejprve museli rozřezat svrchní část kontejneru a až poté z něj muže vyprostit. Nakonec skončil v péči záchranky.

Ilustrační foto.
Muž uvízl v kontejneru a nemohl ven

V loňském roce si ustlal v Českých Budějovicích ve žlutém kontejneru na papír cizinec. Skončil v popelářském voze, který vyvážel papír v centru města a pak pokračoval do nedalekého Boršova nad Vltavou, aby svůj náklad vyložil. Tam na popeláře čekal šok, s papírovým odpadem v hale vysypali totiž otřeseného muže.

V roce 2018 v rámci kontrolní činnosti zpozorovala táborská hlídka městské policie v Berlínské ulici muže, který seděl na kontejneru určeném pro elektroodpad a snažil se z něho odcizit staré spotřebiče. Muž kontejner poškodil a dostal se tak do křížku se zákonem.

Hasiči zachránili kotě, které uvízlo v odtokové rouře kontejneru.
Hasiči zachránili kotě z kontejneru, museli ho vyřezat

Rok před tím na Lidické třídě červený kontejner na elektroodpad uvěznil bezdomovce. Museli ho vystříhat, vznikla tak značná škoda na majetku. Tentokrát se mladému bezdomovci nic nestalo. Strážníkům tehdy sdělil, že se schovával před nepříznivým počasím, pobyt v azylovém domě však odmítl. Muž již v minulosti v takovém kontejneru uvízl zaklíněný ve vstupním otvoru.

Kontejner se málem stal osudným v roce 2014 v Třeboni malému kotěti, které se chtělo dostat dovnitř otvorem pro odtok vody a zasekla se mu tam hlava. Ke slovu přišli hasiči. Odřízli kus dna i s kotětem, odvezli ho na stanici, kde otvor rozřízli a zvíře vysvobodili.