Policisté informovali o tom, že velice nebezpečné jednání předvedl ve středu pravděpodobně některý z hledačů s detektorem kovu.

Neznámý člověk v lese v katastru obce Jetětice objevil a vykopal dělostřelecké miny. Oproti všem doporučením i zdravému rozumu je vyskládal kolem pařezu a nález policii neoznámil.

Mluvčí policie Jiří Matzner sdělil: "Nebezpečí si všiml řidič, který z obory vyvážel dřevo a vše řádně oznámil. Policisté z příslušného obvodního oddělení místo zajistili a přivolaný pyrotechnik následně zjistil, že se na místě nachází 21 ks dělostřeleckých min ráže 82 mm O-832. Dělostřelecké miny byly opřené o pařez a nacházely se v místech, kde běžně jezdí těžká lesní technika. Tyto miny jsou osazeny citlivým tlačítkovým zapalovačem MP-82. Při neodborné manipulaci nebo poškození tohoto iniciátoru by mohlo dojít k výbuchu. Celkové množství zalaborované trhaviny v nalezené munici je 13 kg TNT. I přesto, že značně zkorodovaná munice vypadá na první pohled neškodně, je velice nebezpečná a naprosto funkční."

Vodáci. Ilustrační foto.
Starší vodák se utopil ve Vltavě

Policisté připomínají, že při nálezu podezřelého předmětu nebo munice je proto jakákoli manipulace vysoce nebezpečná. O nálezu je třeba ihned informovat na lince 158.

"Pokud je munice špatně viditelná a je to možné bez manipulace s ní, označte místo nálezu. Zamezte přístup dalších osob a vyčkejte příjezdu policie v dostatečné vzdálenosti od nálezu. Pyrotechnik na místě určí, zda je munice manipulačně bezpečná k následnému uskladnění nebo jí na místě bezpečně zničí. Nejhorší způsob, jak s municí naložit, je její ponechání na místě, kde se může dostat do rukou dětem, proto jakékoli nálezy je třeba hlásit, aby došlo k odstranění nálezu a tedy i nebezpečí," dodal Jiří Matzner.

Vykopané dělostřelecké miny nechal nálezce na místě a zmizel.Zdroj: PČR