Kritické hlasy na facebooku našeho vydavatelství trest označují za směšný. „A to se vyplatí,“ napsala například uživatelka profilu Barbora Pospíšilová. Naopak některé hlasy mladého muže bránily. „Nevíte o tom nic a soudíte! On bránil svoji maminku, já bych udělala to samé,“ napsala třeba uživatelka profilu Renata Ledererová.

Soud uznal Lukáše Nováka vinným, že letos v lednu po oslavě v chatce u Truskovic na Strakonicku zavraždil mačetou přítele své matky. A to po vzájemných slovních a fyzických potyčkách, když byl několikrát napaden a bránil se v silné opilosti.

O řadě polehčujících okolností, které bral soud v úvahu, už jsme informovali i na našem webu. K důležitým zatím nezveřejněným informacím patří také to, že zavražděný přítel matky Miroslav Matuš na oslavu jejích narozenin pozván původně nebyl. Jeho problémy s alkoholismem potvrdila i svědectví o jeho dřívějších vztazích a on sám tvrdil, že na Slovensku někoho zabil.

Obžalovaný čtyřiadvacetiletý Lukáš Novák před a po jednání českobudějovického krajského soudu.
Za vraždu mačetou v Truskovicích padl trest sedmi let

Naopak znalkyně v oboru psychiatrie potvrdila, že osobnost Lukáše Nováka nijak nevybočuje z normálu. Problémy, které vyvrcholily vraždou, se v rodině táhly dva až tři roky a vyhrožování ze strany zavražděného potvrdila i videa s hádkami, která natočili příbuzní Lukáše Nováka. Situaci v rodině monitorovaly sociální pracovnice.

Obžalovaný Lukáš Novák sice hned čin neohlásil, ale odešel pod vlivem silné opilosti domů, kde usnul. Podle toxikologa v sobě měl v noci po oslavě v době hádek a potyček i přes tři promile alkoholu. To, a silné emoce v podobě uvolnění dlouho kumulovaného afektu z neřešitelné situace v rodině, zřejmě přispělo k tomu, že si hodně z události nepamatoval a postupně se rozpomínal s pomocí psychiatričky.

Obžalovaný čtyřiadvacetiletý Lukáš Novák před a po jednání českobudějovického krajského soudu.
Byl útok mačetou u Truskovic vraždou nebo zabitím?

Po probuzení se ale přihlásil policii sám a pokusit se o útěk odmítl. Policii předal i věci, které měl v době útoku na sobě a vypovídal i skutečnosti, které mu radil obhájce nevypovídat. Činu také upřímně litoval.

Dům v Truskovicích, kde matka Lukáše Nováka žila se svým přítelem a osmi dětmi, patřil zavražděnému, který ho koupil z dědictví. Rodina dříve žila v Prachaticích, Záblatí na Prachaticku a také v Kladně. Maminka Lukáše Nováka se s přítelem Miroslavem Matušem seznámila na internetu. Tělo po oslavě narozenin našly maminka a přítelkyně Lukáše Nováka, které přišly do vypůjčené chatky uklízet. Děsivý zážitek jim zhoršilo i to, že tělo zřejmě v posmrtné křeči pohnulo ruku.

Eskorta vězeňské služby přivádí k soudu obžalovaného čtyřiadvacetiletého Lukáše Nováka. Měl zabít mačetou svého otčíma.
Soud řeší vraždu mačetou. Oběť měla rozdrcenou lebku

Obhájce obžalovaného navrhoval v závěrečné řeči čin hodnotit jako zabití, u kterého je trestní sazba výrazně nižší. To soud nakonec neudělal i proto, že v průběhu rvačky, když Miroslav Matuš Lukáše Nováka škrtil, se obžalovanému podařilo se ubránit a utéct, ale pak se do chatky vrátil a ve rvačce pokračoval. A také proto, že útok byl velmi silný - oběti rozbil lebku a rozlomil mačetu. Okolnosti a provedení činu se tak pohybovaly na pomezí vraždy a zabití a soud se přiklonil k vyšší právní kvalifikaci, ale k nižšímu trestu.