Jak informoval policejní mluvčí Milan Bajcura, tyto prohřešky jsou řešeny buď formou přečinů nebo přestupků na úseku bezpečnosti a plynulosti v silničním provozu.

Smůlu měl například čtyřiadvacetiletý řidič ze Strakonicka. Na svou novoroční jízdu po vlivem alkoholu si zřejmě dlouho nezapomene. "Po druhé hodině ráno jel osobním vozidlem tovární značky Volvo, když ho v Mutěnicích zastavila policejní hlídka a provedla test na zjištění alkoholu v dechu. Výsledek měření převýšil 1,2 promile, což potvrdil i po pár minutách opakovaný test se obdobných výsledkem," popsal Milan Bajcura.

Mladíkovi policisté zakázali další jízdu, zadrželi řidičský průkaz a poté mu předali předvolání k podání vysvětlení. Ve věci zahájili trestní řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Ilustrační foto.
Záchranáři vyjeli v noci ke třem úrazům od zábavné pyrotechniky

I když poslední den roku se podle policejního mluvčího na jihu Čech obešel bez závažnějších incidentů, muži zákona mimo jiné řešili například posprejované fasády v Týně nad Vltavou či krádež dřeva na Krumlovsku.

Sprejer v Týně

Vltavotýnští policisté před koncem starého roku zaevidovali a vyšetřují tři případy sprejerství v městě nad řekou Vlavou. "Neznámý pachatel od 29. do 31. prosince v ulici Alej Míru posprejoval oranžovou barvou rozhlednu. Poté se zřejmě přesunul na Hlinecké sídliště, kde se jeho terčem vandalismu stal garážový komplex a v neposlední řadě se podepsal na betonový zátaras u kruhové křižovatky a billboard. Způsobená škoda byla zatím stanovena na více než 50 tisíc korun," sdělil.

Hasiči odstraňovali kroužek z penisu.
Hasiči vyprošťovali hlavu ze záchodového prkénka či sundávali kroužek z penisu

Policisté v souvislosti s tímto vandalským činem žádají případné svědky, aby se ozvali na telefon 974 226 770, nebo případně na linku tísňového volání 158.

Zloději dřeva

Silvestrovskou krádež dřeva v lesním masívu u obce Hašlovice vyšetřují policisté z obvodního oddělení Větřní. Poslední den roku 2021 v ranních hodinách měli podle mluvčího Bajcury dva mladí muži (roč. 1994 a 1998) naložit do osobního auta Hyundai Getz palivové dřevo. "Toho si všiml náhodný svědek, který informoval policisty, kteří oba mladíky zanedlouho zajistili," doplnil.