Kdo v soudní síni v pátek poslouchal výčet následků masakru pětičlenného ukrajinského komanda na rodinu majitele horusické firmy a její zaměstnance, nediví se, že útok nepřežili dva lidé: majitel František Hadrávek a pracovník a švagr Jaromír Kopačka. Smrt jim přinesly jejich vlastní výfuky do motorek, které vyráběli a v dílně, kam útočníci vtrhli, byly po ruce.

U soudu stojí dva muži obžalovaní z dvojnásobné vraždy.Zdroj: Deník/ Alena ŠatrováU soudu stojí dva muži obžalovaní z dvojnásobné vraždy. Autor: Deník/ Alena Šatrová

Příčinou smrti u Jaromíra Kopačky bylo dle pitevní zprávy fatální poranění mozku, kterému o dva dny později podlehl. „Smrti nebylo možné zabránit žádnou, ani odbornou pomocí,“ konstatoval František Vorel. František Hadrávek pak po téměř třech nedělích od útoku nepřežil plicní tromboembolii, jež byla reakcí na agresivní útok. Kdyby mu krevní sraženina neucpala plicní řečiště, jímž protéká krev ze srdce, mohl přežít. Podle odborníků po těžkém poranění mozku ovšem pouze s trvalými následky.

Před soudem dosud stojí pouze dva z pětice útočníků, a to Ivan Ivanovskyi (37) a Róbert Simon (30). Zbylí tři včetně šéfa gangu Vitalije Reprinceva uprchli na Ukrajinu, která své občany k trestnímu řízení do Česka nevydává.

Obžaloba je viní z přepadení osmi lidí, k němuž došlo 16. září roku 2015. Na obhlídku se do Horusic z Brna vypravili již od den dříve, následujícího dne jeli naostro. Ačkoli je velmi pravděpodobné, že z okruhu firmy či Horusic měli informátora, překvapil je velký počet lidí, kteří se večer ve firmě zdrželi. Počítali se dvěma a třetím měl být František Hadrávek. Nejvíce svou agresivitu zacílili právě na členy rodiny: majitele firmy, jeho švagra, syna a manželku, která naštěstí vyvázla jen s podlitinami po ranách pěstí a otřesenou psychikou. A velké štěstí měl i jejich syn Martin. Kdyby záchranka nepřijela včas, zřejmě by se stal třetí obětí masakru.

Hnacím motorem výpravy komanda byly peníze. V Horusicích se mezi lidmi vědělo, že František Hadrávek je umí vydělat a nezdráhá se je půjčovat. Ačkoli mu již po prvních ranách pěstí muselo být jasné, že má tu čest s vraždicím komandem, z úkrytu svého domova vydal pouze 320 tisíc. Další milion uchránil. Ale možná ho stál život.